Bæredygtig og gældfri

Hans fag genanvender og går ind for bæredygtighed. Bruno Nedell er 3. generations møbelpolstrer og han mener, at et nyt fællesskab på Grobund er vejen frem for ham

Artiklens øverste billede
På et tidligere kontor tæt på Ebeltoft Færgehavn er Bruno Nedell ved at bygge sit værksted op. Foto: Kian Johansen

Grobund Bruno Nedell har været møbelpolstrer i Kolding i 25 år. Gradvist flytter han sit værksted til Fabriksfællesskabet Grobund ved Ebeltoft.

Han har nok at lave og kunne sagtens leve af sine kunder i den snart tidligere hjemby.

Elværktøj og trykluft er stadig en nødvendighed for Bruno Nedells virke som møbelpolstrer. Tanken om bæredygtighed og at være off-grid kan umiddelbart kun forenes i det nye fællesskabs boliger, ikke i fabriksbygningerne. Foto: Kian Johansen

"Jeg kan se mulighederne heroppe og så køber jeg ind på tankerne om fællesskab, bæredygtighed og økologi," siger den 62-årige der er 3. generation i faget.

Han kunne gå på efterløn, hvis han ville. Men det er ikke planen. Allerede i 2018 købte han et bevis, der gør det muligt at blive en del af det bofællesskab, der er planlagt i området omkring det tidligere Tatra Steel, tæt på Ebeltoft færgehavn.

Bruno Nedells håndværk er blandt andet ombetrækning og at bruge de samme materialer i møblerne igen. Stoffet er tro mod stilen og det er ægte hestehår og blår der bruges som indmad. Foto: Kian Johansen

Og ved at købe sig ind i foreningen Grobund Fabrik har han mulighed for at flytte sit værksted til Ebeltoft. Det giver ham adgang til et depotrum og så kan han tilkøbe sig plads for et mindre driftsbidrag. Enten i den store produktionshal, eller i kontorafsnittet, hvor han holder til i øjeblikket.

Bruno Nedell er laugsmester, det viser logoet bag ham. Det betyder blandt andet, at han er med i en garantiordning og at hans virksomhed står for en høj kvalitet. Foto: Kian Johansen

Bæredygtig og gældfri

"Jeg vil gerne være bæredygtig og gældfri. Det kan jeg blive i det samfund som Grobund bliver med tiden," siger han, mens træhammeren og værktøjet i hænderne kraftfuldt rammer de gamle søm på den ældre stol lige hvor slaget skal sidde.

Tankerne om genanvendelse, bæredygtighed, gældfrihed og at leve off-grid, altså selvforsynende med strøm, tiltaler Bruno Nedell.

"Stort set alle de materialer jeg bruger til at betrække møblerne er jo en form for genanvendelse. Jeg anvender de samme materialer som de gamle møbler i sin tid blev lavet med. Og materialerne kan stadig købes. Og alene det, at jeg ombetrækker en ældre stol fra 1930'erne er jo genanvendelse," lyder det.

Møbelpolstrer og selvstændig i 25 år. Bruno Nedell er 3. generations møbelpolstrer. Foto: Kian Johansen

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen