Grønt lys til nyt plejecenter i Galten

Byggeriet omfatter opførelsen af 87 plejeboliger og fællesfaciliteter, som sundhedsklinik, café og træningscenter

Artiklens øverste billede
Det utidssvarende plejecenter Tjørnehaven rives ned, mens de 10 eksisterende demens-plejeboliger i Bøgehaven bevares og bliver en del af det nye plejecenter. Pressefoto

Et nyt plejecenter til 60 mio. kr. med 87 boliger og fællesfaciliteter, som sundhedsklinik, café og træningscenter, er efter flere års tilløb nu på vej i Galten.

Byrådet sagde onsdag endegyldigt farvel til tanken om at renovere og udbygge det eksisterende plejecenter Tjørnehaven og i stedet bygge nyt.

Det betyder, at det utidssvarende plejecenter Tjørnehaven på Søndergade skal rives ned, mens de 10 eksisterende demens-plejeboliger i Bøgehaven bevares og bygges sammen med det nye plejecenter.

Brug for flere plejeboliger

"Galten har brug for flere plejeboligpladser, og jeg glæder mig til, at vi kan sætte gang i byggeriet. Beboerne kan se frem til et moderne og spændende plejecenter med boliger af høj kvalitet, der matcher de behov, som vores ældre borgere har," siger Anders R. Laugesen (V), formand for Socialudvalget i Skanderborg Kommune.

Det nye plejecenter, er en del af Skanderborg Kommunes plejeboligplan, og skulle oprindeligt have stået klart i slutningen af 2021, men er flere gange blevet forsinket.

Senest blev planerne i budget 2020 udskudt med tre år, for så at blive fremrykket igen med det seneste budget, hvori der er afsat 52,2 mio kr. til projektet.

Økonomi blev for stram

Den del af planen kommer dog ikke til at holde stik, og byrådet enedes derfor om en ekstrabevilling på 7,4 mio. kr. Dermed når den samlede kommunale finansiering op på knap 60 mio. kr.

"Nye plejeboliger i Galten er en sag med meget lange rødder tilbage til vedtagelsen af plejeboligplanen fra 2015. En ambitiøs og visionær plan, hvori det det er udspecificeret, at når Dagmargården i Skanderborg og Fællesskabernes Hus i Ry står færdigt, så er turen kommet til Galten. Forundersøgelser, har dog vist, at økonomien er for stram, og ude af sync med ambitionerne i plejeboligplanen," forklarer Anders R. Laugesen.

En af grunden til den stramme økonomi er ifølge udvalgsformanden at pengene er sat af for meget lang tid siden og ikke sidenhen er blevet opskrevet.

"Samtidig besluttede vi for et år siden, hvor kommunens økonomi var udfordret, at nedbarbere alle anlægsprojekter med 10 pct. De manglende penge skal ud og finde eller tilrette projektet," oplyser han.

Slækker på krav til bæredygtighed

"Derfor tager vi nu et greb i kommunekassen på de 7,4 mio. kr., så vi kan få alle de gode visioner fra plejeboligplanen overholdes. Samtidig har vi har vi ved at dispensere fra ønsket om at bygge efter den højeste bæredygtighedsstandard (DGNB Guld og Hjerte, red.) fundet besparelser for 3,4 mio. kr. Vi kan godt bygge flot og bæredygtigt også uden at have den certificering."

Som den eneste af byrådets medlemmer kunne Alternativets Mira Issa Bloch ikke støtte op om beslutningen, da hun finder det principielt forkert at rive brugbare bygninger ned.

"Alternativet er imod at rive ned. Vi skal renovere, når det er muligt, og det er det her, selvom det bliver dyrere end at bygge nyt," pointerede hun under byrådets behandling af punktet.

Samtidig var hun forundret over, at de øvrige byrødder ikke ville bruge de 3,4 mio kr. på at imødekomme sin egen politik om, at byggeri skal være bæredygtigt og følge den højeste bæredygtighedsstandard.

"Det handler om politisk prioritering. Vi kunne have valgt andre måder at spare på," konstaterede hun.

Forventes klar i 2023

Det nye plejecenter i Galten forventes at stå færdigt i 2023. Inden selve byggeriet kan gå i gang venter et større forarbejde. Første skridt er at få lavet et ideoplæg på byggeriet af det nye plejecenter med tidsplan, rammer og særlige krav.

Den del af projektet står Skanderborg Kommune for med hjælp fra bygherrerådgiveren Erik Arkitekter. Efter planen skal oplægget og tidsplanen behandles i Socialudvalget inden sommerferien i år.

Senere skal der laves et decideret udbud, men det ligger allerede nu fast, at det nye plejecenter udbydes som totalentreprise.

"Forud for byggeriet kommer vi til at inddrage brugere, medarbejdere og lokale borgere, så vi får skabt det bedst mulige plejecenter i Galten til glæde i lokalsamfundet. Samtidig tager vi alle de gode erfaringer fra det nybyggede plejecenter i Ry med ind i arbejdet. Der er for eksempel multifunktionelle og fleksible faciliteter, som både er til glæde for beboere med demens og lokale borgere udefra, og jeg kunne godt forestille mig en lignende løsning i Galten," siger Lis Kaastrup, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.