Nu skal de ældre vælge madleverandør

Norddjurs Kommune tager snart det udvidede køkken på Fuglsanggården i brug - så valget står mellem mad fra kommunen eller Det Danske Madhus

Artiklens øverste billede
Kartoflerne er forkogte - uanset om maden kommer fra en privat eller kommunal leverandør. Ældremad til danske ældre produceres i store køkkener.

NORDDJURS Endnu et kapital i den efterhånden lange historie om ældremad i Norddjurs er klar til at blive skrevet, når Norddjurs Kommune om kort tid er klar til at tage det udvidede og moderniserede køkken på Plejecenter Fuglsanggården i Grenaa i brug.

Et klart flertal blandt politikerne i Norddjurs Kommune var enige om, at kommunen fremover selv skal kunne levere maden til de hjemmeboende borgere, der er visiteret til at få leveret mad. Det betyder, at der på Plejecenter Fuglsanggården er etableret en tilbygning til det allerede eksisterende køkken på plejecentret, så kommunen får kapacitet til at levere mad til de borgere, som indtil nu har fået maden fra det tværkommunale samarbejde med Randers Kommunes storkøkken Madservice Kronjylland.

Beslutningen om selv at lave maden i Norddjurs Kommune kom efter den, i hvertg fald for for kommunen, store overraskelse, at aftalen med Randers Kommune pludselig blev underkendt af Social- og Indenrigsministeriet i slutningen af 2019 og dermed påbød at afbryde samarbejdet med udgangen af 2020.

Ikke varme følelser

Norddjurs Kommunes vurderede, at kun selskabet Det Danske Madhus potentielt kan klare opgaven med at levere ældremaden. Det er det firma, som holdt fast i klagen over aftalen mellem Randers og Norddjurs, og man underdriver ikke, hvis man noterer sig, at der ikke hidtil har været de varmeste følelelser mellem kommunen og Det Danske Madhus.

Formanden for Voksen- og Plejeudvalget, socialdemokraten Lars Møller pegede på, at det ville åbne for en ny problematik at vælge Det Danske Madhus som leverandør.

"Det vil give en monopollignende tilstand, og borgerne skal have muligheden for at vælge imellem flere forskellige tilbud. Den valgmulighed ville de ikke have, når det i vores vurdering kun er Det Danske Madhus, der kan tage en opgave i denne størrelse. Desuden synes jeg, det er en kerneopgave for os som kommune at sikre, at der er madleverancer med god mad, og så er jeg med på, at der stadig skal være en fritvalgsmulighed," sagde Lars Møller til avisen med henvisning til, at borgerne stadig selv kan vælge, om de vil have mad fra kommunen eller en privat leverandør.

Beslutningen om at starte egen madproduktion blev endnu et afsnit i en lang saga om kommunens madleverance. Den startede i samarbejdet med Syddjurs Kommune og oprettelsen af det fælleskommunale produktionskøkken Djurs Mad, der i 2011 begyndte sine første madleverancer. Blot syv år og en investering på omkring 40 millioner kroner senere måtte Djurs Mad lukke.

Norddjurs Kommune etablerede efterfølgende samarbejdet med Randers Kommune om madleverance fra Madservice Kronjylland.

Det klagede den private leverandør Det Danske Madhus over, da virksomheden mente, at aftalen var i strid med udbudsloven. I marts 2018 afgjorde Klagenævnet for Udbud tilmed, at klagen fra Det Danske Madhus ikke blev taget til følge, og at samarbejdet mellem Randers Kommune og Norddjurs Kommune derfor er lovligt.

Striden stoppede dog ikke her, og i november 2019 afgjorde Social- og Indenrigsministeriet endeligt, at samarbejdet mellem de to kommuner skulle ophøre med udgangen af 2020.

Det nåede man dog ikke, men nu er man snart klar til at tage nybyggeriet i brug på Fuglsanggården. Det har gjort millionmadregningen i Norddjurs endnu større.

Bid af kagen

Og i Det Danske Madhus skruer man nu op for markedsføringen i håb om at få en større bid af kagen - et marked, der i dag består af 260 ældre, som får mad fra Madservice Kronjylland - og så er der for tiden 78, som har valgt Det Danske Madhus som leverandør.

Her slår man på, at man har så omfattende et menukort, at det giver talrige muligheder for de ældre for at sammensætte en madplan med livretter.

"Man skal huske, at mange af de ældre, som får leveret mad, er syge og svækkede. De har måske svært ved at tygge og synke maden, så det er meget vigtigt, at maden indeholder den næring, der skal til. Derfor er det også vigtigt, at maden anrettes og serveres, så den vækker appetiten. Her laver vi for eksempel videoer med gode råd og tips til de ansatte i hjemmeplejen, for i ni ud af ti hjem, hvor ældremaden leveres, er det dem, der skal løse opgaven," siger ernæringsfaglig leder i Det Danske Madhus, Kirsten Færgemann.

Det Danske Madhus leverer maden fra deres køkken i Trige. Hver torsdag kører chauffører ud med den vacuumpakkede mad til en uges forbrug. Der er 200 ansatte i virksomheden, som ugentligt leverer 95.000 portioner mad til ældre - både visiterede gennem kommunen og kunder, som ønsker maden leveret.

Et godt produkt

"Vi føler vi har et godt produkt, som vi godt kan stå inde på, men det er vigtigt, at de ældre ved, at de har en valgmulighed," siger Martin Pindstrup, kommerciel direktør i Det Danske Madhus.

Virksomheden leverer i andre kommuner dagligt varm mad, og man leverer også til plejehjem.

I en måske lidt trist og grå hverdag, bør maden til de ældre vel være et dagligt lyspunkt at se frem til. Jeg hører tit fra ældre i Norddjurs, at de gerne vil smage de nye danske kartofler, når err sæson. Måske også frisk fisk og jordbær. Kan I levere det eller er det også den samme forkogte kartoffel hele året som ved den kommunale mad?

"Man skal vist mange år tilbage i tiden for, at det kunne lade sig gøre at bruge andet end de samme kartofler, så ja de er forkogte. Desværre. Men det hænger jo sammen med den økonomi som en kommune vil bruge på maden til de ældre. Jeg vil da ikke udelukke noget, men vil gerne understrege, at vi laver al mad selv fra bunden. Og prioriterer, at den indeholder den næring, som de ældre har brug for," siger Kirsten Færgemann.

"Den mad, som vi tilbyder de ældre skal være af sådan en kvalitet, at vi - der selv har mulighed for at vælge hvad vi vil have på tallerkenen - også vil spise den," siger Martin Pindstrup.

Der er for de ældre ingen forskel på den pris, som de skal give for maden - om de vælger den kommunalt fremstillede mad eller den fra Det Danske Madhus. Prisen fatsætter kommunalbestyrelsen ved de årlige budgetforhandlinger.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.