Debat: Vi skal klimatisere Grenaa

Artiklens øverste billede
Våde enge tæt på Grenaa illustrerer, at problemet med vand i byen findes.

DEBAT I bestræbelserne på at klimasikre Grenaa og dens opland i fremtiden, er der nu ansøgt Realdania om støtte til projektet, så man kan få udarbejdet en helhedsplan for Grenaa.

Der er i 2017 udarbejdet en rapport fra COWI, der viser at Grenaa er den næstmest udsatte kystby i Danmark, efter København, i forhold til oversvømmelser og tab af værdier i fremtidens vejrlig.

Denne ansøgning skal i første omgang skabe synlighed for fremtidens Grenaa, i samhørighed med den nye kommuneplan, samt projektet ”Grenaa – næse for vand”.

Vi skal klimatisere Grenaa, og samtidig give byen et løft.

Det er en fælles målsætning og ønske om, at bruge vandet som mulighed for at give byen dette. Alle er enige om at første fase handler om byudvikling: om erhverv, industri, natur og turisme. Grenaa skal genopstå og rebrandes med et helt særligt DNA, der både kan ses, opleves, sanses og smages.

Der skal inddrages borgere, foreninger og erhvervsliv hvor gode og kreative ideer skal på bordet og bearbejdes af arkitekter og ingeniører. Det skal dække arealer fra Sydhavnen og hele vejen op ad Grenåen til kanalernes indløb, der virker som en stor flaskehal, når vandet skal ledes ud i Kattegat.

Når dette første projekt forhåbentligt får de fornødne midler, kan anden fase sættes i værk. Her skal selve den fysiske del af arbejdet igangsættes. Det bliver med sluser, dæmning, overflade søer, reetablering af Kragsø og andre nødvendige tiltag, som skal klimasikre Grenaa langt ind i fremtiden.

Til dette første projekt ansøges der om 1 mio. kr. fra Realdania til ekstern konsulentydelser, og da der er en medfinansiering fra kommunen på samme beløb er der afsat midler på 0,5 mio årligt i 2021-2022. Herefter skal der så sikres finansieringer til anden fase, selve den fysiske etablering.

Der er aftalt partnerskabsaftaler med Aqua Djurs, Grenaa Havn samt andre aktuelle interessenter, og Norddjurs Kommune, som er projektleder under hele forløbet. Der er også videre besluttet, at der skal nedsættes et kommissorium i et §17, stk. 4-udvalg. Undertegnede bliver forhåbentlig en del af sammensætningen, da jeg har været med i styregruppen siden starten af 2017, da C2C projektet startede.

Det er ikke kun Grenaa der skal klimasikres. I Norddjurs Kommune er der syv udpegede risikoområder. Dog er der udover det netop beskrevne, to områder mere i Grenaa. De er mindre og antagelig ikke så komplicerede. De er risikoområde 3 og 4, henholdsvis Gudekvarteret og Erhvervsområde ved Trekanten. Begge er truet af voldsomme nedbørshændelser.

Risikoområde 2 -Allingåbro ligger også højt på listen over områder der er meget truede for oversvømmelser. Her er kommunen gået i gang med en sikring, som på sigt bliver et naturskønt område med etablering af en større sø, som borgere kan bruge til at betragte mange naturoplevelser.

Så er der risikoområder 5 og 6. Det drejer sig om Bønnerup Havn og sommerhusområdet ved Gjerrild Nordstrand. Kompleksiteten er disse steder relativt begrænsede, men vil blive nærmere vurderet. Så er der risikoområde 7, omkring Auning skole og idrætshallerne. Her er der igangsat et større projekt, hvor Aqua Djurs er den helt store medspiller, de regulerer nedbørsmængderne, samtidig med at området bliver til et oplevelsesområde, hvor trafiksikkerheden også optimeres

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.