104 nye medlemmer af flokken

For ejerne af Tvillinggården er lammeproduktion en hobby og for hyggens skyld

Artiklens øverste billede
Fårene får mellem et og tre lam hver. Foto: CSJ

Påske Påsken er over os, og to ting hører påsken til, som nisser hører til julen, nemlig kyllinger og lam. Sidstnævnte er Tvillinggården på Holtgårdsvej lidt uden for Vissing leveringsdygtig i.

Her bor Kim Rasmussen og May-Brit Grosen og deres store flok af får - og lidt kreature, to golden retrievere og katte.

I år forventer de under navnet Tvillinggårdens Lammeproduktion at få 104 nye medlemmer til flokken. Da Lokalavisen var på besøg, var det nyeste medlem blot tre timer gammelt.

De mange lam kommer alle til verden netop nu - henover en måneds tid. Det betyder ekstra hårdt arbejde for Kim og May-Britt.

Kim Rasmussen og May-Brit Grosen har begge fuldtidsarbejde ved siden af lanfbruget. Foto: CSJ

"Hvis vi skal undgå, at der går for mange til, så skal vi herud hver 2.-3. time døgnet rundt."

"Da det her er kødfår, så får de større lam, og derfor sker det ret hyppigt, at de skal have hjælp til at føde - ligesom lammene hurtigt skal hjælpes til at die. Så ja, lige nu er der en del arbejde i det. Derfor har jeg fri i denne uge, og May-Brit har i næste," siger Kim Rasmussen.

I de uger, hvor parret er på deres respektive fuldtidsjobs, for ja, sådan et har de begge to oveni, så hjælper en landmand i nabolaget til, ligesom Kims forældre kigger forbi.

Når først læmningen er godt overstået, kommer alle får såvel som lam på græs, hvor de hygger sig, indtil lammene er cirka et halvt år gamle - så er det blevet tid til slagtning. Lammekødet sælger Tvillinggården til private.

For hyggens skyld

Kim Rasmussen og May-Brit Grosen kalder deres lammeproduktion for en hobby.

"Der er ikke de store penge i det - i så fald skal du op at have en besætning på 300-400 får. Men hvis vi ikke går og klatter med pengene, så kan det lige løbe rundt. Så det er for sjov og for hyggens skyld, at vi gør det," siger Kim Rasmussen, der i midt 90'erne købte sig de første tre får og et lam af en ældre landmand.

Velkommen til verden. Blot tre timer gammel. Foto: CSJ

"Jeg havde jo egentlig sagt nej, men til en fest i Vissing Forsamlingshus blev vi altså alligevel enige om, at jeg simpelthen skulle have de får," siger Kim Rasmussen med et smil.

For tre år siden blev May-Brit Grosen så en del af flokken på Tvillinggården og med en uddannelse som veterinærsygeplejerske, så er det der med dyr ikke fremmed for hende.

'Landmand' var drømmen

Ved siden af landbruget kører Kim Rasmussen lastbil. Han står derfor op klokken tre, fodre dyrene i en halv time, derefter kører han lastbil i 10-14 timer, før han vender snuden hjemad. Om aftenen står den så igen på halvanden time ved dyrene.

Egentlig har han altid drømt om at blive landmand:

"Men der er ikke rigtigt penge i det, så jeg har ikke turde at tage satsningen fuldt ud," siger han.

Et nysgerrigt lam har stirrekonkurrence med hunden. Foto: CSJ

Besætningen af får, og senest en lille besætning på 18 kreaturer, er altså hans måde at leve drømmen ud i en mindre skala.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen