Sebastian har fået øjnene op for andet end gymnasiet

Virtuelle skolebesøg har været en øjenåbner for eleverne i 8. klasse, som snart skal vælge ungdomsuddannelse

Artiklens øverste billede
Sebastian Stormes går i 8. klasse på Ulstrup Skole.

uddannelse Normalt besøger 8. klasse-eleverne i Favrskov Kommune to ungdomsuddannelser for at blive klogere på, om en af dem kunne være en mulighed, når folkeskolen slutter. Men fordi skoler og ungdomsuddannelser har været lukket i de seneste måneder, er besøgene i år foretaget virtuelt. Det vil sige, at eleverne har 'besøgt' uddannelsesstederne fra deres egen computer, og i stedet for de normale to længerevarende besøg har eleverne i år besøgt seks uddannelser et par timer hvert sted, oplyser Favrskov Kommune.

Sebastian Stormes går i 8. klasse på Ulstrup Skole, og han fik meget ud af den nye måde at besøge ungdomsuddannelserne på.

"Det fungerede rigtig godt. Normalt ville jeg have valgt at besøge et almindeligt gymnasium, for det var det, jeg troede, jeg skulle. Men fordi vi besøgte seks uddannelser, så jeg, at der var andre spændende muligheder, som jeg fik mere at vide om og kunne spørge ind til. Jeg kendte ikke rigtigt til handelsgymnasiet, og jeg synes, at det lyder spændende at lære om marketing og reklamer, og på et teknisk gymnasium kan man lære at programmere. Min plan for ungdomsuddannelse er åbnet lidt igen," siger Sebastian Stormes.

Under de seks besøg fortalte undervisere og elever fra stederne om, hvordan det er at gå på den enkelte uddannelse. Det fik klasselærerne for 8. klasserne også meget ud af, for de deltog nemlig også i de virtuelle besøg.

"Der blev fortalt på en levende og personlig måde, og det var supergodt for mig som lærer at deltage sammen med min klasse. Jeg fik set, hvad den enkelte uddannelse handler om, og jeg kunne høre de spørgsmål, som mine elever stillede til repræsentanterne for uddannelserne. Det giver mig som lærer endnu bedre forudsætninger for at snakke om valg af uddannelse med eleverne. Jeg føler også, at jeg er blevet opkvalificeret," siger Birgitte Jakobsen, som er klasselærer for Sebastian Stormes.

Sebastian Stormes og hans klasselærer Birgitte Jakobsen på Ulstrup Skole fik begge meget ud af virtuelle skolebesøg på en række ungdomsuddannelser.

Hun fik undervejs i de seks besøg klare tilkendegivelser om, at flere af eleverne begyndte at overveje at tage andre ungdomsuddannelser, end de havde forestillet sig.

"En af eleverne faldt for uddannelsen til pædagogisk assistent, selv om målet egentlig havde været gymnasiet. Og der var flere, der fik øjnene op for HHX og HTX og nu også overvejer dem. Det er ikke sikkert, de havde opdaget de uddannelser uden de mange besøg i år. Både elever og lærere har fået meget ud af besøgene, og den erfaring håber jeg, at vi kan bygge videre på, når den normale hverdag er tilbage," siger Birgitte Jakobsen.

Sebastian Stormes har efter de virtuelle besøg talt med sine forældre om de nye erfaringer.

"De er også glade for, at vi så mange ungdomsuddannelser, og vi har talt om, hvordan det har ændret mit syn på, hvad jeg vælger næste år. Jeg har fået bedre mulighed for at træffe det rigtige valg, og det har mine kammerater også, siger de. Det gav rigtig meget," siger Sebastian Stormes.

De seks ungdomsuddannelser, som Favrskov-eleverne besøgte, var Den jydske Haandværkerskole, Favrskov Gymnasium, Randers Social- og Sundhedsskole, handelsgymnasiet Tradium i Randers samt HTX og EUD/EUX-linjerne på Aarhus Tech.

"Det var vigtigt for os, at eleverne fik noget, der kunne hjælpe dem i forhold til at vælge uddannelser. Når de fysiske besøg ikke kunne lade sig gøre, lavede vi samarbejder med uddannelsesstederne, som har lavet nogle virkelig gode præsentationer. Det er nogle appetitvækkere, som har pirret nysgerrigheden, og målet har været at give eleverne mod på valg af uddannelse. Vi får at vide, at eleverne har fået meget ud af besøgene, og det er vi selvfølgelig glade for," siger Lene Thøgersen, som er leder af Unges Uddannelse og Job i Favrskov Kommune.

jr

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.