Hip til ministeren: Kirstine Bille i det sarkastiske hjørne

SF-veteranen Kirstine Bille havde taget en yderst skarpslebet tunge med til byrådets martsmøde, og det gik ud over Børne- og undervisningsministeren

Artiklens øverste billede
To, der er enige om, at nationale test skal være frivillige ude på skolerne i indeværende skoleår, borgmester Ole Bollesen (S) og udvalgsformand Kirstine Bille (SF). Arkivfoto

NATIONALE TEST "Jeg føler mig sikker på, at Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil lytte til os og give os ret."

Sådan lød det med et glimt i øjet fra SFs gruppeformand Kirstine Bille ved sidste uges digitale byrådsmøde, hvor de 21 herrer og seks kvinder hurtigt blev enige om, at en fælles skrivelse til Børne- og undervisningsministeren om frivillig deltagelse for skolerne i de forkætrede nationale test sad lige i skabet. Et enig FI-udvalg - Udvalget for familie og institutioner, hvorunder skoler og børnehaver sorterer - havde gjort skrivelsen afsenderklar inden byrådsmødet.

Årsagen til Kirstine Billes bemærkning, som havde et tydeligt anstrøg af sarkasme, skyldtes, at hun netop havde læst et indlæg i Aarhus Stiftstidende under overskriften "Hvad vi kan lære af coronakrisen" fra minister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvor ministeren svang sig op til de helt store højder om at gøre skolerne fri af snærende bånd:

"Den frihed, skolerne har haft under corona, står i kontrast til den tendens, der har præget skoleområdet de senere år, hvor skiftende regeringer har lænet sig mere og mere ind over bordet og stillet detaljerede krav til undervisningen. Under det seneste års nedlukninger og genåbninger har vi set, hvordan der er blevet taget ansvar og fundet løsninger lokalt. Selvfølgelig har alt ikke været fryd og gammen under corona, men skolerne har dog givet en smagsprøve på, hvor meget de kan, når de får lov.

På trods af de meget svære og omskiftelige betingelser, der har præget det seneste år, så har nødundervisningen også peget på en positiv udvikling med øget frihed, kreativitet og faglighed."

Som talt ud af ...

Ministerens hyldest til skolerne flugter meget fint med det brev, der er landet på hendes skrivebord fra Syddjurs Byråd, var Kirstine Billes pointe:

"Der er lagt op til at eleverne i folkeskolen skal gennemføre nationale test, når skolerne genåbner, men da Corona-nedlukningen har været en utrolig svær opgave for både elever og lærere mener vi, at der er behov for at skolerne får mulighed for at bruge tiden til at indhente alt det forsømte. Vi foreslår derfor, at vi lader det være op til den enkelte skole selv at vurdere, hvorvidt det giver mening at gennemføre de obligatoriske nationale test.

Elever har brug for at komme væk fra computerskærmene og tilbage til fællesskab, nærvær og læring i skolen, og i anledning af den ekstraordinære situation vil vi derfor foreslå at ansøge Undervisningsministeriet om at blive fritaget for de obligatoriske nationale test i dette skoleår."

Det er tvivlsomt

Hidtil har Pernille Rosenkrantz-Theil ikke været indstillet på at rokke sig en tøddel.

Hun fastholder, at de nationale test efter hendes og regeringens mening er ekstra vigtige netop i år, fordi der er brug for et samlet overblik over det faglige efterslæb hos eleverne.

Måske Kirstine Billes påpegning af, at ministeren siger et, men fastholder noget andet, kan få hende til at ændre kurs?

Hvad solskin er for den sorte muld, er sand oplysning for muldets frænde (dvs.: mennesket, der er skabt af muld og bliver til muld) - også for Pernille Rosenkrantz-Theil.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.