Aprilsnar eller god værkstedshumor: Socialdemokratiet tror på ti mandater og four more years i Syddjurs

Partiets strategiudvalg fornemmer så meget bid i banen i Syddjurs, at kommunalvalget tilsyneladende bliver a walk in the park

Artiklens øverste billede

Socialdemokratiet er på alles læber pt. i Syddjurs. Ikke mindst i egen selvforståelse.

Det vidner et strategipapir udarbejdet af partiets strategiudvalg, som Lokalavisen har fået fat i et eksemplar af ved en tilfældighed.

Strategiudvalget mødes primært i 3F Huset i Rønde, og her lå papiret fremme på et bord, da Lokalavisen i denne uge mødtes med en kilde i huset efter aftale til et interview om alt andet end politik.

Strategiudvalget udgøres ud over formand for Socialdemokratiets Fællesledelse, Søren K. Lauridsen, af næstformand i fællesledelsen Rene Sørensen, de to partiformænd for henholdsvis partiforeningen Syddjurs Vest og partiforeningen Ebeltoft og Omegn, Jan Bruno Jensen og Christian Haubuf, samt borgmester Ole Bollesen.

Strategigruppen mødes jævnligt for at diskutere mål, midler og retning frem mod kommunalvalget 16. november.

"Vi skal naturligvis være ydmyge og ikke oversælge vores socialdemokratiske projekt, men ingen tvivl om, at vi fører på point lige nu på den røde side, fordi de blå tydeligvis har svært ved at komme rigtigt overens og blive enige om at gå sammen i et stort valgforbund for at øge mulighederne for en Claus Wistoft i borgmesterstolen," står der bl.a. at læse i det meget fyldige strategipapir, der er dateret 28. marts 2021.

Radikale tilbage

Socialdemokratiet lægger op til, at partiet sammen med SF, Enhedslisten og Alternativet kommer til at udgøre en fasttømret flok og fortsætte det samarbejde, der udspillede sig, da Budget 2021 skulle vedtages.

"Vi vidste, hvor vi havde hinanden i de forhandlinger og havde en indbyrdes respekt, og vi skal fortsætte den linje og være enige om det. Nu genopstiller De Radikale heldigvis ikke Jan Kjær Madsen som spidskandidat, men sandsynligvis den mere venstreorienterede Heine Skovbak Iversen. Det giver det kommende valg helt andre perspektiver, fordi det vil betyde, at Radikale Venstre med stor sandsynlighed frigør sig fra den borgerlige blok. Det var også på tide."

"Vi går fra 'Blå Jan' til 'Rød-Grønne Heine' og hvilken forskel. Det skal vi udnytte fra nu og frem til valgaftenen ved løbende at invitere Heine med i vores drøftelser om de næste fire år. Wistoft og Bøgehøj græmmer sig," lyder det næsten jublende.

Ti mandater ikke umuligt

Socialdemokratiet føler sig ret så sikre på, at det bliver partiets unge borgmesterkandidat, Michael Stegger Jensen, der afløser Ole Bollesen som borgmester, når Rådhusuret slår første gang ved den kommende nytårsaften.

"'Mette Frederiksen-effekten' betyder alene et mandat yderligere, og så vil Socialdemokratiets valgstrategi med, at vores kandidater udelukkende fører valgkamp i deres eget område, give os endnu mere valuta denne gang. Vi prøvede det i 2017 og trods lidt utilfredshed i rækkerne, bl.a, hos vores egen Erling Mikkelsen, så skal vi fortsætte på denne måde. Vælgerne er generelt uinteresserede i, hvad der sker uden for deres by. For dem er det vigtigste ikke, hvad der sker på Maltfabrikken, men om trafikkersikkerheden i deres by er bedst mulig og om, der er rigeligt med parkeringspladser, svømmehaller og udstykninger. Sådan er det venner. Husk det nu," står der meget selvtillidsfuldt i strategipapiret.

Sådan går det ved valget

Strategigruppen har endog vovet at komme med et bud på valgresultatet. Det er godt nok skrevet med kuglepen, så det er ikke sikkert, at det er udtryk for hele gruppens opfattelse?

Sådan går det ifølge S'erne:

  • Socialdemokratiet 10 mandater (8)
  • Venstre 6 mandater (8)
  • SF 3 mandater (4)
  • Konservative 2 mandater (1)
  • Enhedslisten 2 mandater (1)
  • Alternativet 1 mandat (1)
  • Dansk Folkeparti 1 mandat (3)
  • Nye Borgerlige 1 mandat (0)
  • Radikale Venstre 1 mandat (1)

Tallet i parantes er valgresultatet i 2017.

Farvel Wistoft og Bille

Altså 17 mandater til rød side og blot ti til blå side.

"Hvis blå side forsøger at spille Kirstine Bille ud som borgmester, fordi de vil undgå vores Michael Stegger - det ved vi, de helst vil - så får de ikke held med det, hvis vi får den massive, forventede fremgang. Kirstine Bille vil ikke være borgmester, hvis SF går tilbage, og det er også meget tvivlsomt, om Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti overhovedet vil støtte en SF borgmester (Mon de i det hele taget kan være i blå stue sammen...?), hvis vi kan tilbyde dem noget andet. Det samme gælder Heine fra De Radikale."

"Det her valg kan meget vel betyde enden på Wistoft-Bille æraen i Syddjurs Byråd, hvis vi tænker os godt om, og det vil vi glæde os til. Der bliver tale om et magt- og generationsskifte, og nye folk på udvalgsformandsposterne," lyder sidste linje i strategipapiret med ti udråbstegn bagefter.

Et selvtillidsfuldt Socialdemokratiet fornemmer tydeligvis, bedømt ud fra dette papir, at de vil kunne gå på vandet frem mod 2022, hvis de spiller deres kort rigtigt.

Kan bukserne mon holde eller er det mere udtryk for en omgang jubeloptimisme?

Det kan selvfølgelig også være, at det går dem som Kraka, da hun blev om at besøge Kongen Regnar Lodbrog. Hun skulle hverken være påklædt eller nøgen, mæt eller fastende; ikke komme alene, men ikke i følge med et menneske.

Lokalavisen følger op på strategipapiret i den udgave af Adresseavisen, som udkommer 7. april.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.