Venstres trojka er blevet til en duo efter Bagers exit

Venstre - uden Britt Bager - er klar til at investere millioner i nye lokale uddannelser om havbiologi, maritimt erhvervsliv, design og beklædning, landbrug og social- og sundhedsområdet

Artiklens øverste billede
Claus Wistoft finder det oplagt at investere flere statslige midler i Danmars eneste økologiske landbrugsskole, den på Kalø. Arkivfoto

DJURSLAND Investeringer i uddannelse er kongevejen til at skal skabe øget bosætning, tiltrække flere virksomheder og skabe mere vækst i eksisterende virksomheder, mener man i Venstre.

Venstres folketingsgruppe har netop fremlagt et uddannelsesudspil, hvor partiet vil bruge mere end 100 millioner kroner på etableringen af lokale uddannelser udenfor de store byer, som kan understøtte erhvervsudvikling og bosætningen i mindre byer og landdistrikter.

Og en del af de 100 millioner skal naturligvis være med til at løfte Djursland, hvis det for en uge siden stod til Venstres lokale folketingsmedlem Britt Bager. Hun er som bekendt skiftet til de konservative, så det står ikke til hende længere.

Venstre vil ændre den såkaldte dimensioneringsmodel for de videregående uddannelser, som skal begrænse antallet af studiepladser på studier, hvis studerende har dårlige udsigter til at komme i job.så det er muligt at etablere nye uddannelser og studiepladser i områder, hvor der er lav dimittendledighed.

Kalø oplagt

Venstres borgmesterkandidat i Syddjurs, Claus Wistoft, peger blandt andet på en styrkelse af den økologiske landmandsuddannelse på Kalø:

"Den økologisk landbrugsskole i Kalø er en af de uddannelser, vi har i forvejen. Men lige som mange andre uddannelsesinstitutioner, skal vi hele tiden udvikle de uddannelser vi har i takt med, at der opstår nye muligheder. Og med den store opblomstring i økologien på verdensplan kan vi selvfølgelig også trække endnu flere til Kalø. Så åbenlyst med yderligere opbakning til landbrugsuddannelsen på Kalø. På sigt tror jeg også, det kan blive nødvendigt med flere lokale uddannelsespladser til håndværkere på Djursland, hvis vi skal kunne supportere den meget store håndværkerklynge."

"Det er også oplagt bakke om naturklyngen, Nationalpark, Jægerne, Aarhus Universitet og skubbe på for at få flere afdelinger af universitetet ud i naturen."

Havbiologi

Venstres borgmesterkandidat i Norddjurs, Kasper Bjerregaard, vil blandt andet have en endnu bedre udnyttelse af de muligheder, der ligger i Grenaa Havn og hele det maritime erhvervsliv omkring havnen:

"Med udgangspunkt i Grenaa Havn og Kattegatcentret i Grenaa kan der etableres havbiologiske uddannelser - hæftet op på Aarhus Universitet. Med udgangspunkt i Stena Line er der muligheder for samarbejde med Halmstad, hvor man etableret uddannelser, som man med fordel kunne lave udgaver af på Djursland. Det gælder blandt andet havbiologiske uddannelser og andre maritime uddannelser. Det skal vi selvfølgelig have udbygget, mens vi opbygger den stærke transportkorridor til Sverige via Grenaa Havn og får lagt en ny motorvej til Djursland, som vi peger på," siger Kasper Bjerregaard.

Hele landet

"Venstre gik allerede de første skridt af denne vej, da vi var i regering. Da ændrede vi taxametertilskuddene til uddannelsesinstitutionerne, så institutioner uden for de store byer blev sat i vejret – så vi fastholder uddannelsestilbud bredt i Danmark. Men det skal vi udbygge. Og nu går vi også i gang med at se på professions- og universitetsuddannelserne. De skal ikke være forholdt de store byer – men i høj grad understøtte stærke byer og lokalsamfund over hele landet. Og det er derfor, Venstre i Norddjurs og Syddjurs sammen tager det her skridt," lød det fra Britt Bager, mens hun endnu var medlem af Venstre.

"Det er sådan set ikke Britt Bager, der har så mange aktier i dette udspil, men mere hendes ministersekretær Christian Andersen. Vi to andre står fortsat for mål, for det vi siger, og det forventer jeg selvfølgelig også, at Venstre gør, selvom Britt Bager har skiftet parti," siger Claus Wistoft.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.