Hos S'Brødt går surdej som varmt brød
På Dr. Larsens Vej 37 har Sarah Hoppe indrettet et mikrobageri kun med surdej
Brød Hvad der begyndte som et hobby-projekt, der berigede maverne på de omkringliggende naboer på Dr. Larsens Vej i Hadsten, er nu endt ud i en lille forretning med smiley-ordning, CVR-nummer og hele baduljen.
Sarah Hoppe har nemlig forfinet sine evner ud i bagningen af surdejsbrød og -kager i en sådan grad, at hun nu mener, hun er klar til at sælge ud af bagværket under navnet S'Brødt.
"Jeg har længe gerne villet prøve at have en lille forretning, men har også lidt tænkt: 'Hvad kan en uddannet sygeplejerske, som de professionelle bagere ikke kan? Og hvor skal man lige begynde'," siger hun hjemme fra køkkenet i nummer 37 på Dr. Larsens Vej, hvor bageeventyret begyndte.
"I første omgang faldt jeg over en nabo, som sælger honning i et lille hus ude ved vejen. Den idé samlede jeg op. Jeg kunne prøve at sælge lidt brød på samme vis. Og naboerne har taget rigtig pænt imod det. Så nu prøver jeg det altså af i lidt større skala, hvor jeg vil sælge ud af vinduet - direkte fra bageriet," fortsætter 'bagermesteren'.
Artiklen fortsætter efter billedet
Bagning er et frirum
Sarah Hoppes seriøse interesse for at bage begyndte for tre år siden. På det tidspunkt var hendes datter et år.
"Hun er født med et meget sjældent syndrom, som kræver rigtig meget af min tid i det daglige. Når man får et barn med et handicap, kan det være ret ensomt, derfor blev bagning mit frirum om aftenen, tidlig morgener og de få timer, min datter kan være i børnehave," forklarer Sarah Hoppe.
I begyndelsen var det kage, som hun kastede sig over, men interessen for surdej fangede mere og mere an. Og det var særligt én episode, som fik hende til at tænke i mere seriøse baner omkring sin bagning:
"Jeg har virkelig bagt mange elendige brød, men til en grillaften, hvor vi fejrede min søns fødselsdag, havde jeg bagt noget brød, som gæsterne var vilde med, og de opfordrede mig virkelig til at overveje at begynde at sælge det," siger mikrobageri-ejeren.
Artiklen fortsætter efter billedet
Spændende at nørde i
Gæsternes ord satte sig i bevidstheden, og da naboerne samtidig efterspurgte mere brød, fik selvtilliden "et spark opad - for naboerne siger det jo ikke kun, fordi det er familie," udtrykker Sarah Hoppe.
Det lille hus med brød blev sat ud til vejen til høflig selvbetjening lige efter nytår, og hun fortsatte/fortsætter med at forfine sin bagning.
"At bage med surdej er jo virkelig en proces, hvor der kan gå sindssygt mange ting galt - rigtig meget har indflydelse på resultatet. Og det synes jeg bare er virkelig spændende at nørde i - hvad sker der, hvis man gør sådan eller sådan? Det er virkelig en videnskab, og jeg er stadig i en læringsproces," siger Sarah Hoppe, som har rugbrød, surdejs-franskbrød og surdejs-morgenkager på menukortet.
Artiklen fortsætter efter billedet
Et hus med brød-historie
Hvis mikrobageriet skulle kunne realiseres, kunne familien godt se, at der skulle lidt ombygning af huset til. Derfor har de nu indrettet et bageri i det, de tidligere brugte som kontor, og fødevarestyrelsen har belønnet arbejdet med en glad smiley.
En sjov krølle på historien er, at Sarah har fået fortalt af de tidligere ejere af huset og nogle naboer, at der har været en eller anden form for brødudsalg i netop det lokale, som nu er indrettet som mikrobageri:
"Den tidligere ejer overtog huset i begyndelsen af 70'erne, og de fortalte, at da de gik i gang med at renovere, var der birkes over alt. Det er da lidt sjovt," fortæller S'Brødt-ejeren, som nu krydser fingre for, at mange vi tage godt i mod konceptet, for drømmen er at kunne lave af det.