Hadsten Lystfiskeriforening fylder 100 år: Masser af naturoplevelser, fangster og socialt samvær

At pakke sit fiskegrej ud, opleve isfugle, møde oddere, nyde synet af engdrag og vild natur, skyer, solskin, skiftende vejr - lystfiskere har førsteparket til naturen

Artiklens øverste billede
Fra venstre Jeppe Györkös, August Graversen (Juniorleder), Josefine Sommer viser en flot stør frem fra en af juniorklubbens ture til Thorup Fiskepark ved Brønderslev. Privatfoto

Fritid Nogle vælger at tage ud i aftentimerne, andre foretrækker morgener, når de tager ud med fiskestangen. Men det centrale er, at det er en dejlig naturoplevelse, fortæller John Eistrøm, formand for Hadsten Lystfiskeriforening, som i år kan fejre sine første 100 år.

"Man bevæger sig stille og roligt langs med åen, og det kan blive til mange kilometer."

Hadsten Lystfiskeriforening lejer Lilleå-strækningen fra Hinnerup til Laurbjerg. Det er små 20 kilometer varieret fiskevand med primært havørreder og bækørreder. Lilleåen er i øvrigt noget af Danmarks bedste havørredvand.

Artiklen fortsætter under billedet

Lystfiskerne bygger spang over grøfter og slår stier langs åen. Privatfoto

Flere piger og kvinder

Lystfiskeriforeningen har cirka 350 medlemmer, heraf 45 juniorer og 110 pensionister. Der er flest drenge og mænd, men foreningen forsøger i år at få lavet et pigehold, og vil også invitere til særlige arrangementer for kvinder, hvor de får vejledning og mulighed for at prøve grej.

Ikke alt handler om naturoplevelser og fangster. Både juniorklubben og pensionisterne mødes - når ikke corona sætter en stopper for det - i klubhuset på Over Hadstenvej 58 hver fjortende dag. Det er socialt samvær, kurser, foredrag etc. Ind imellem arrangeres fællesture ud i fiskelandet. For eksempel afholdes hvert år en konkurrence ved Mariager Fjord mellem juniorer og seniorer.

"Og det er altid juniorerne, der vinder," smiler John Eistrøm.

Artiklen fortsætter under billedet

Indfangning af moderfisk til brug i opdræt af yngel til udsætning. Privat foto.

Naturpleje og opdræt

Lystfiskerne sørger for, at både de selv og andre kan færdes langs åen. De slår græs, har etableret 36 broer over grøfter og har opstillet en del bord-bænke sæt. I samarbejde med Favrskov Kommune laver og vedligeholder de desuden gydebanker for de havørreder, der trækker op i Lilleåen.

"De arbejder sig normalt langt op i vandløbet og i de tilstødende bække, hvor vi forsøger at give dem optimale betingelser for at gyde."

Det gøres ved at lægge grus ud til gydebanker og lave skjul til yngel ved hjælp af sten og planter.

Hadsten Lystfiskeriforening har et godt samarbejde med naboforeninger, og i fællesskab driver de Gudenåens Ørredfond, hvor de opdrætter yngel til udsætning. Det foregår ved, at cirka 25 hunner og lige så mange hanner indfanges. Derefter stryges hunnerne for æg og hannerne for sæd, og fiskene sættes derefter ud igen. Yngelen opdrættes på Skibelund Havørredopdræt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen