Mistanke om bedrageri for op mod 20 millioner i boligforening

Ny advokatundersøgelse afslører, at der kan være sket omfattende bedrageri i den almene boligorganisation Østjysk Bolig.

Artiklens øverste billede
Bispehaven er den største afdeling under Østjysk Bolig, hvor flere medarbejdere nu er blevet politianmeldt for bedrageri.

Medarbejdere i boligforeningen Østjysk Bolig kan have begået bedrageri, mandatsvig og modtaget returkommission for op imod 20 millioner kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune, der tirsdag modtog en advokatundersøgelse af sagen.

Flere medarbejdere i Østjysk Bolig meldes til politiet for omfattende bedrageri, oplyser kommunen.

På beboernes regning

Kommunen besluttede at søsætte advokatundersøgelsen, efter at den tidligere direktør for Østjysk Bolig Allan Søstrøm blev politianmeldt og fyret i oktober. Det skete på baggrund af en revisionsrapport, der slog fast, at han kan have foretaget private indkøb for mere end 370.000 kroner på beboernes regning.

JP Aarhus har tidligere afdækket, at mistanken primært omhandlede installation af to køkkener – et til Allan Søstrøm og et til et nærtstående familiemedlem. Boligforeningens revisionsrapport undersøgte også mistænkelige regnskabsmæssige forhold, som det ikke lykkedes at komme til bunds i uden at udvide undersøgelsens omfang, fremgik det dengang af en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Vred og ked af det

Formand Østjysk Bolig organisationsbestyrelse, Katja Hillers, beskriver svindlen som et "kæmpestort svigt".

"Jeg er rystet over omfanget af den svindel, undersøgelsesrapporten beskriver er foregået i årene 2011- 2020. Da vi i efteråret blev gjort opmærksom på, at der formentlig var noget helt galt, havde jeg slet ikke fantasi til at forestille mig, at det drejede sig om et beløb på næsten 20 millioner kroner"," siger hun i en pressemeddelelse.

Ifølge Katja Hillers svarer bedrageriet til cirka 7000 kroner pr. bolig.

"Det er os beboere i Østjysk Bolig, der er blevet besveget for disse ufatteligt mange penge. Jeg er både vred over og ked af, at det her har kunnet lade sig gøre, og at det delvist er sket på min vagt som formand i Østjysk Bolig", siger hun.

Bünyamin Simsek har sammen med byens 13 almene boligforeninger nedsat en arbejdsgruppe, der skal sikre tilliden til, at boligforeningerne forvalter lejernes penge så godt som muligt.

Flere muskler til kommunerne

Aarhus Kommune meddeler, at man af hensyn til politiets efterforskning ikke vil offentliggøre en række detaljer i undersøgelsen. Men undersøgelsen konkluderer altså, at flere medarbejdere i boligforeningen kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 15-20 millioner kroner.

Samtidig viser advokatundersøgelsen, at der kan have været praktiseret systematisk returkommission med en storleverandør til boligforeningen i et omfang på mere end 7 millioner kroner.

Bünyamin Simsek (V) er som rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune ansvarlig for tilsynet med de almene boligforeninger. Han er alarmeret over indholdet i advokatundersøgelsen.

"Det er alvorligt. Det er dybt, dybt rystende at læse advokatundersøgelsen. For mig siger det noget om, om vi skal sætte lys på lovgivningen, så den enkelte kommunen får flere muskler til at lave endnu mere skærpede tilsyn med boligforeningerne, end vi gør i dag. I dag bygger lovgivningen på tillid, og der er behov for en revidering af den lov, siger Bünyamin Simsek til Lokalavisen Aarhus.

Bünyamin Simsek har sammen med byens 13 almene boligforeninger nedsat en arbejdsgruppe, der skal sikre tilliden til, at boligforeningerne forvalter lejernes penge så godt som muligt, og at beboerdemokratiet kan fungere optimalt.

"Jeg mener, at der er behov for et kritisk lys på, om beboerdemokratiet er sikret godt nok med de bestyrelser, som vi kan stille krav om i dag. Jeg synes, at der skal professionelle kræfter ind for at understøtte beboernes muligheder for at gennemskue, hvad der sker i deres boligforening," siger Bünyamin Simsek.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.