Autoriteter

Artiklens øverste billede
Inger Birgitte Bruhn.

præsteklumme Vi har det lidt blandet med autoriteter. Væk er de dage, hvor man høfligt bukkede for præsten, sagde De til lægen og behandlede læreren med ærbødighed. Ingen er bedre end andre, og vi er i høj grad vant til selv at tage ansvar og søge oplysninger, så vi kan give et kvalificeret modspil til gamle dages autoriteter. Det er ikke noget at begræde. Det er kun godt, at der ikke er så stor forskel på folk længere. Men samtidig har vi vist også alle en længsel efter en gang imellem at møde autoriteterne. Dem, som vi blindt kan stole på. Dem, som kan fortælle os, hvad vi skal gøre, når livet bliver kompliceret. Dem, som tør tage ansvaret på sig.

Ser vi tilbage på det seneste år, er det netop denne dobbelthed, vi ofte befinder os i. Det er ikke helt tilfældigt at et udtryk som "bodegavirolog" var med i afstemningen om at blive årets ord. Men også der var det "samfundssind", som vandt.

Og ind i sådanne overvejelser spiller kirken så ind med et nyt perspektiv, en ny autoritet: Hyrden. Gammeldags, godt nok, set med vores øjne, men måske alligevel brugbar. Hyrden går forrest og går med. Øjnene er hele tiden på dyrenes ve og vel. At alle er med, og at alle får det, de har brug for. Hyrden forsvarer sin flok. Ja, den gode hyrde sætter ligefrem sit liv til for fårene. Jesus bruger udtrykket om sig selv.

Hans autoritet er anderledes. Den er ikke bygget på frygt eller på at indynde sig til en fordel af nogen art. Den er heller ikke begrundet i et ønske om magt. Faktisk er det en anden måde at være autoritet på, for det skal være kærlighed, som er rettesnor. Når kærligheden styrer vores liv, er det altid først og fremmest med tanke på den anden. Hin Anden. Og det må egentlig gerne være en tanke, som har autoritet i vores samfund.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.