Regeringen vil have bygget Marselistunnelen

Det har været længe undervejs, men nu ser det ud til, at der kommer en tunnel under Marselis Boulevard. Byggeriet er med i regeringens udspil til infrastrukturforhandlingerne

Artiklens øverste billede
Finansminister og tidligere Aarhus-borgmester, Nicolai Wammen (S), glæder sig over udsigten til, at Aarhus endelig kan få en Marselistunnel.

Onsdag er der taget et stort skridt mod at realisere det største anlægsprojekt nogensinde i Aarhus Kommune - Marselistunnelen.

Regeringen melder nemlig ud, at den er klar til at sende penge efter tunnelen. Det skriver TV2 ØSTJYLLAND.

"Jeg er rigtigt glad for, at vi nu, efter at have talt om Marselistunnelen i mere end tyve år, kan sætte handling bag ordene. Det vil have en meget stor betydning for Aarhus, for det jyske og for hele Danmark," siger finansminister Nicolai Wammen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Byggeriet af Marselistunnelen blev vedtaget i byrådet helt tilbage i 1997. Dengang var det som en del af den store masterplan for det fremtidige Aarhus Havn, som i dag er Danmarks største erhvervshavn. Tunnelen skal forbinde havnen med E45 og gå hele vejen under Marselis Boulevard i det sydlige Aarhus.

Men siden 1997 er intet sket. Skiftende regeringer har sagt nej til at finansiere et lån til Aarhus Kommune, og selvom kommunen egentlig selv har sparet pengene op i samarbejde med blandt andre Aarhus Havn, har anlægsloftet de seneste år spændt ben for en realisering af projektet.

Spørgsmål: Hvorfor skulle det tage så lang tid?

"Det er jo et meget stort projekt, og det har haft en lang indflyvning. Derfor er det også vigtigt, når havnen nu står til at kunne vokse yderligere, og vi har fået trafikken med Molslinjen ned i den del af byen, at vi nu får en afgørelse, så vi kan komme videre med projektet," siger Nicolai Wammen til TV2 ØSTJYLLAND.

"Det vil have en meget stor betydning for Aarhus, for det jyske og for hele Danmark. Både når vi ser på arbejdspladser, miljø og trafik, så vil det være en kæmpe gevinst. Så det er med et stort smil, at jeg er med til at præsentere det her."

Ifølge den tidligere Aarhus-borgmester skal udgifterne til Marselistunnelen finansieres af både Aarhus Kommune, Aarhus Havn og staten. Staten vil komme med et "væsentligt bidrag," men han vil endnu ikke afsløre, hvor meget det drejer sig om.

De oprindelige beregninger fra 2006 anslog, at tunnelen ville koste omkring 1,5 milliarder. Men det åregamle budget holder ikke længere, og nu vil det ifølge Aarhus Kommune i stedet koste 2,7 milliarder kroner.

Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), glæder sig over, at der nu langt om længe tilsyneladende er kommet et gennembrud for planerne om Marselistunnelen.

"Det er en god dag for Aarhus, og det er et kæmpestort skridt i realiseringen af Marselistunnelen. Det er noget, vi har talt om i mere end to årtier. At regeringen nu tager det her med i sit infrastrukturudspil gør, at nu er det på forhandlingsbordet, og nu skal vi sørge for, at der er opbakning i hele Folketinget til at etablere den her tunnel," siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Infrastrukturforhandlingerne begynder i de kommende uger, så det er endnu uvist, hvornår byggeriet af Marselistunnelen bliver endeligt vedtaget, og byggeprocessen kan gå i gang. Men når først der skal bygges, vil det få konsekvenser for borgerne i lokalområdet.

For Jacob Bundsgaard er det afgørende at minimere generne for både trafikanter og beboere.

"Ambitionen er, at vi i byggeperioden kan holde to spor fri i hver retning, så vi kan sikre, at både den tunge trafik til havnen, men også Molslinjen og de mange personbiler har gode vilkår. Det er klart, at det kommer til at kræve et meget stort planlægningsarbejde, og det er også en af grundene til, at det her projekt er et stort og ret dyrt projekt," siger Jacob Bundsgaard.

"Hvis vi skal sikre en fredeliggørelse af Marselis Boulevard og også indfri det løfte, der blev givet helt tilbage i 1997 om, at vi ville arbejde for at realisere det her, så skal vi have lavet den her tunnel. Også for at passe på de 10.000 arbejdspladser, som er direkte afhængige af Aarhus Havn."

Finansminister Nicolai Wammen forventer at lande en aftale om infrastruktur inden sommerferien.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.