Kommentar: Jubler venstrefløjen alt for tidligt, Radikale Venstre?

Artiklens øverste billede

KOMMENTAR "Radikal politik er som at sømme budding op på en væg," udtalte afdøde Svend Auken engang.

Socialdemokraterne i Syddjurs Byråd vil sikkert være enige med Auken, hvis de alene skal bedømme den politiske indsats, som Radikale Venstres enlige byrådsmedlem Jan Kjær Madsen har øvet i sine snart 8 år som byrådsmedlem, og særligt i den sidste periode.

Allerede på valgnatten i november 2017 markerede Jan Kjær Madsen, at han hellere så Venstres Claus Wistoft fortsætte i borgmesterstolen i stedet for ham, der endte med at sætte sig i den, Socialdemokratiets Ole Bollesen.

Den gang var Jan Kjær Madsen bare ikke nogen tunge på en vægtskål, fordi venstrefløjen med Alternativets indtog i byrådet havde de 14 mandater, der skulle bruges til at sikre et borgmesterskifte.

Efter valget satte Jan Kjær Madsen sig til rette i Økonomiudvalget, hvor han sammen med Tommy Bøgehøj (C) og Claus Wistoft (V) plus Wistoft-protegéen Christoffer Pedersen har udgjort flertallet i snart fire år.

Jan Kjær Madsen har i synet på den økonomiske politik i Syddjurs været stort set enige med de borgerlige. Deraf kælenavnet 'Blå Jan'. Det er blevet demonstreret mange gange de sidste fire år. Senest under budgetforhandlingerne i 2020, hvor venstrefløjen solo kørte Budget 2021 i hus.

Jan Kjær Madsens politiske ageren har vakt irritation i de socialdemokratiske rækker - også fordi Kjær Madsen, da økonomien i 2019-2020 var ved at løbe af sporet, fik klemt ud mellem sidebenene, at Socialdemokratiets evne til at styre og lede kommunen ikke fik ham til at klappe i hænderne.

Nu har Jan Kjær Madsen så meddelt, at han ikke genopstiller til Kommunalvalget 16. november på grund af hensynet til sin civile karriere.

Det har medført smil og munterhed på venstrefløjen, som nu langt om længe øjner muligheden for at få Det Radikale Venstre til at holde til venstre i byrådssalen.

På et opstillingsmøde 8. april tyder alt på, at Heine Skov Iversen, suppleant for Jan Kjær Madsen i byrådet de seneste tre måneder, vælges til Radikale Venstres nye frontløber.

Heine Skovbak Iversen har en erklæret anden politisk profil end Jan Kjær Madsen. Derfor venstrefløjens forhåbninger.

Om det bliver ved forhåbningerne, er vi meget klogere på efter Radikale Venstres opstillingsmøde. Borgerne kan ikke med rimelighed forvente, at partiets udvalgte efter mødet fremlægger en grydeklar politisk strategi, men i det mindste må borgerne kunne forlange at få oplyst, hvordan den kommende spidskandidat og hans bagland ser på kommunens fremtidige ledelse.

Der er tre potentielle borgmesterkandidater: Michael Stegger (S), Kirstine Bille (SF) og Claus Wistoft (V).

I hvilken vægtskål vil Det Radikale Venstre lægge i sit lod?

Jan Kjær Madsen var ikke i tvivl, men var han så meget solist, at baglandet bare accepterede? Hvad mener den nye spidskandidat og baglandet?

Det Radikale Venstre er allerede indbudt til at diskutere et stort borgerligt valgforbund senere i april. Nikker man ja til det? Hvad er betingelserne?

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.