Djurslandsk dam pludselig tømt for vand

Syddjurs Kommune mistænker, at hærværk på bro har medført, at dam ved Nimtofte Mølle er blevet tømt for vand

Artiklens øverste billede
Foto: Øxenholt Foto

Et mærkværdigt syn har åbenbaret sig i Nimtofte i Syddjurs Kommune torsdag, hvor en normalt fyldt Nimtofte Mølledam nærmest er fuldstændig tørlagt.

Over kort tid er den lille dam blevet tømt for vand, og det har skabt stor undren i såvel lokalområdet som hos Syddjurs Kommune, der mistænker, at en lille bro under Møllevej er blevet udsat for hærværk.

"Vi kan se at stemmebrædderne er blevet fjernet," skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Dermed har der været frit udløb videre ud i Nimtofte Å, og ifølge kommunen har det betydet, at slam fra mølledammen er løbet ud til arealer, hvor en stor del af Kolindssunds havørreder gyder.

"Det er rigtig ærgerligt fordi, fiskelaverne netop nu er ved at blive klækket i gydebankerne, og med slammet kan vi risikere, at årets produktion af havørreder i Nimtofte Å går tabt," lyder det fra kommunen.

"Vi ser med stor alvor på sagen og vil anmelde hændelsen til politiet, hvis der er tale om hærværk. Nimtofte Å er et af landets fineste vandløb og det vil være rigtig trist, hvis en stor del af fiskebestanden går tabt."

Avisen har talt med en beboer i området, som ikke ønsker sit navn frem, men som fortæller, at der uden tvivl er tale om bevidst hærværk.

"De brædder, som er blevet fjernet, er ikke noget, man bare lige fjerner. Det er ikke noget to 12-årige knejter, der vil lave drengestreger, bare kan gøre. De er løftet fri på en eller anden måde, og man har skullet bruge værktøj af en eller anden art. Det har været planlagt," fortæller kilden, som selv opdagede den tomme dam ved 12-tiden torsdag.

Både mølledammen og Nimtofte Å er fredet.

Tilbage i starten af 10'erne var det på tale at skabe en såkaldt "faunapassage" gennem mølledammen. Det ville dog blandt andet kræve en bekostelig rensning af dammens slamfyldte bund, som er forurenet af cadmium, bly og nikkel.

Da borgmester Ole Bollesen (S) i september 2020 inviterede på morgengåtur i Nimtofte, nævnte flere af de gående muligheden for at lave lejeboliger ved den tidligere mølle med skøn udsigt ud over Mølledammen.

"Der pågår aktuelt en diskussion om oprensning af mølledammen – dels mellem kommunen og de nærmeste naboer til den gamle mølle – dels mellem Nimtofte og oplands borgerforening og Distriktsråd og kommunen, hvor der sidste år blev afholdt et politisk møde med udvalgsformændene for NTM og PUK," kunne Ole Bollesen dengang fortælle.

En oprensning af Mølledammen er ret bekostelig, og kommunen har ikke hjemmel til at kræve den udført. Syddjurs Kommune og Nimtofte og oplands borgerforening og Distriktsråd har snakket om, at en oprensning skulle inddrages i en generel plan for forskønnelse af Nimtofte by, og at der skulle søges fondsmidler hertil.

Foto: Øxenholt Foto
Foto: Øxenholt Foto
Foto: Øxenholt Foto

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.