Brugsgrunden er blevet en kæmpestor syltekrukke

Formand for Thorsager Distriktsråd, Klaus Bertram Mikkelsen, efterlyser politisk respekt for de aftaler, kommunen indgår

Artiklens øverste billede
Klaus Bertram Mikkelsen (tv.) efterlyser mere respekt fra både politikere og embedsmænd til kommunens distriktsråd. Arkivfoto

THORSAGER I november 2017 kunne Thorsager tage sin nyopførte brugs på Ryomvej i brug med en forventning om, at planerne for det tidligere hjemsted i midtbyen kunne gennemføres relativt hurtigt, når de gamle brugsbygninger var blevet jævnet med jorden.

Her snart fire år senere har den nye ejer af den tidligere brugsgrund, Syddjurs Kommune, fået væltet bygningerne, planeret jordstykket efter pres fra Thorsager Distriktsråd og tilsået det med græs.

Der er trods alt sket noget, siden dette foto blev taget, på den tidligere brugsgrund i Thorsager Midtby, men det går for langsomt, mener Klaus Betram Mikkelsen, utåmoldig formand for Thorsager Distriktsråd. Foto: Lars Norman Thomsen

Men det trækker tilsyneladende ud med at komme videre med de planer, der er aftalt med Distriktsrådet på vegne af byens borgere og i respekt for den bevarende lokalplan 40 for Thorsagers bymidte og med kirken som afgørende centrum, som det daværende Rønde Byråd vedtog i januar 1997 med bl.a. nuværende formand for Thorsager Distriktsråd Klaus Bertram Mikkelsen som anbefaler.

Lokalavisen har spurgt Riber Hog Anthonsen (V), formand for Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur, og i forvaltningen, hvad tidsregningen er for brugsgrunden. Udvalgsformanden henviser til kommunens embedsmænd.

Hos sidstnævnte henviser man bl.a. til, hvad der står om Thorsager i Kommuneplan 2020-2032.

"Der arbejdes i øjeblikket på vedtagelse af en lokalplan for et nyt boligområde, der forventeligt vil dække efterspørgslen i Thorsager i en årrække.

Læs også: Kommunen har købt den gamle Dagli'Brugs-grund i Thorsager

Vedrørende 'Brugsgrunden', så er det planen, at der skal etableres tæt/lav boligbyggeri. Som en del af beslutningen, indgår 'trekanten', hvor der tidligere var tankanlæg, til en grøn plads, med p-muligheder. Det er tidligere aftalt med distriktsrådet, at byen søges involveret i forarbejdet til lokalplanprocessen, og det vil vi naturligvis vende tilbage omkring.

Igangsætning af lokalplanarbejdet afventer andre lokalplaner til boliger. Bl.a. ovennævnte ved Hvedevangen," skriver leder af Syddjurs Kommunes Ledelsessekretariat, Hanne Lykke Thonsgaard, i en mail til Lokalavisen efter at have spurgt kommunens ansvarlige embedsmænd.

Læs også: Thorsager: Lokalplan for Brugsgrunden i venteposition - men ambitionerne er der fortsat

Mangel på respekt

Formand for Thorsager Distriktsråd, Klaus Bertram Mikkelsen, er på ingen måde imponeret af Syddjurs Kommune, hverken forvaltning eller politikere.

Læs også: Dagli'Brugsen Thorsager ejer fortsat brugsgrunden

"Det er imponerende, at der nu snart er gået en byrådsperiode uden, at der er sket noget. Vi er enige om, hvad der skal ske, så jeg forstår ikke langsommeligheden. Kommunen bruger meget tid på at fortælle, at distriktsrådene er er vigtige talerør for borgerne, men det nytter ikke noget, hvis hverken forvaltning eller politikere tager os alvorligt," siger Klaus Bertram Mikkelsen, som selv har en fortid som byrådsmedlem i både den daværende Rønde Kommune og i Syddjurs.

"Jeg synes, det er dårlig forvaltningsskik, når man ikke reagerer på henvendelser fra borgerne. Jeg kan fortælle, at jeg i december 2020 rykkede for svar vedr. brugsgrunden uden held, og gentog det så 6. marts. Det kan ikke være rigtigt. Vi har også andre lignende sager, hvor jeg føler dialogen er nulstillet. Det gælder om vores dam i byen og forskellige trafikforhold."

- Har du kontaktet politikere?

"Ja, nogle af dem, og jeg savner, at de sætter sig igennem overfor forvaltningen. Jeg har selv prøvet at sidde med ved bordet, og ved at det kræver meget tålmodighed, men nogle gange bliver man også nødt til at stille krav som politiker, fordi man er borgernes repræsentanter og ikke embedsmændenes. Man kan altså ikke være venner med alle som politiker, selvom det er det hyggeligste."

Pantebrev var væk

Noget er der trods alt sket i sagaen om Brugsgrunden. Det er nu kommet på plads, at Syddjurs Kommune ejer Brugsgrunden, Thorsgade 26. Dagli'Brugsen ejer fortsat huset på Thorsgade 24 opført i 1930, som er en del af den bevarende lokalplan fra 1997.

Syddjurs Kommune står altså som den der langt om længe har adkomst (ejer) til grunden.

"Der er behov for mortifikation af et ældre pantebrev, og en sådan proces kan tage op til et år. Jeg tror dog ikke, at det tager så lang tid," forklarede daværende afdelingsleder ved Syddjurs Kommune, Teknik og Miljø, David Kastberg Reimann, til Lokalavisen i juni 2020. Mortifikation er, når et pantebrev fratages dets juridiske virkning. Med andre ord gøres det 'dødt'.

"Pantebrevet var blevet væk i de kommunale arkiver, og derfor skulle der laves et nyt. Sådan noget kan tage meget lang tid, så derfor besluttede vi i brugsbestyrelsen at betale pantebrevet ud. Det kostede 60.000 kroner plus ejendomsskat og følgeudgifter. De sidste har kommunen indvilget i at betale, skal det retfærdighedsvis siges," siger Klaus Bertram Mikkelsen.

Brugsuddeler Keld Madsen bekræfter, at det beløb som Dagli'Brugsen skulle have af Syddjurs Kommune for salg af den tidligere brugsgrund er blevet flyttet fra en deponeringskonto til Dagli'Brugsens konto.

Det indbyrdes mellemværende Syddjurs Kommune og Dagli'Brugsen imellem lød på 600.000 kroner.

Interesserede investorer

Thorsager Distriktsråd vil fortsat presse på for, at der kommer gang i planerne med Brugsgrunden.

"Mig bekendt er der lokale investorer, som har udvist interesse for at realisere planerne for grunden, men jeg ved ikke, om kommunen helst ser, at det skal være i et samarbejde med Boligforeningen DjursBo," siger Klaus Bertram Mikkelsen.

"Det er et lille fremskridt, at grunden er blevet planeret og tilsået med græs, men det har også taget sin tid, så næste step kan kun gå for langsomt" siger Klaus Bertram Mikkelsen.

Han bemærker også, at arbejdet med at forbedre Stationsvej ud mod letbanestationen for de svage trafikanter, herunder etablering af cykelsti og fortov på hele strækningen, lader vente på sig.

Det samme med opgraderingen af Ryomvej gennem Thorsager (fra byskilt til byskilt), som er den næste etape af Nord-Sydvejens udbygning.

Forklaringen er, at Syddjurs Byråd genåbnede sit Budget 2020, fordi kassen var ved at løbe tom, hvis der ikke blev slået bak på både drifts- og anlægsudgifter. Derfor blev en række anlægsprojekter, bl.a. de nævnte i Thorsager, skubbet nogle år ud i fremtiden.

Begge arbejder forventes gennemført i 2022.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.