Løsgængerduo skal til samtale

Byrådets to løsgængere, Laila Sortland og Michael Mikkelsen, har fået medlemskort til Nye Borgerlige, men det er partiets hovedbestyrelse som afgør, om duoen kan opstille til KV21

Artiklens øverste billede
Laila Sortland nåede at være gruppeformand for DF i en kort periode frem til partiets opstillingsmøde, hvor hun erfarede, at DF ville opstille på partiliste til Kommunalvalget 2021. En beslutning, som hun mistænkte lokalformand Ebba Grethe Møgelvang for at have orkestreret. Det tog Laila Sortland konsekvensen af. Lokalformand i Nye Borgerlige, Bent Schouw, anser Laila Sortland for et godt bud på en spidskandidat til det kommende kommunalvalg. Arkivfoto

POLITIK Lokalt forventer Nye Borgerliges lokalformand Bent Schouw, Femmøller, at han har fået et par tidligere DF-appelsiner i sin turban til efterårets kommunalvalg i form af Laila Sortland og Michael Mikkelsen, som begge bor i Ryomgård, og som med få måneders mellemrum forlod Dansk Folkeparti efter interne konflikter for at blive løsgængere i byrådet.

Michael Mikkelsen forlod DF i eftersommeren 2020, fordi de to øvrige i gruppen, Ebba Grethe Møgelvang og Laila Sortland, ikke havde tillid til ham som gruppeformand. Arkivfoto

Lokalavisen har spurgt Nye Borgerliges pressechef Lars Kaaber, om Nye Borgerlige lokalt kan opstille de to tidligere DF'ere uden, at der kommer en reaktion fra Nye Borgerliges hovedbestyrelse.

Ikke mindst fordi samme hovedbestyrelse sidste år besluttede at stoppe for optagelse af siddende byrådsmedlemmer fra andre partier.

"Valgte for andre partier er velkomne til at melde sig ind i Nye Borgerlige, hvis de er enige i partiets politik, men de må i så fald videregive deres mandat i byråd eller regionsråd til deres suppleanter," lød det således dengang fra Nye Borgerliges politiske næstformand og medlem af Folketinget Peter Seier Christensen til Lokalavisen.

På HB-møde i april

Lars Kaaber, Nye Borgerliges pressechef, forventer, at hovedbestyrelsen giver en dispensation, men også at Michael Mikkelsen og Laila Sortland inviteres til samtale med partiets ledelse. Foto: Nye Borgerlige

Ifølge Lars Kaaber er Michael Mikkelsen og Laila Sortland på dagsordenen til det næste ordinære hovedbestyrelsesmøde i april.

"Jeg kender ikke de to, men jeg ved godt, at de er blevet medlemmer af Nye Borgerlige uden at have fået lov, fordi lokalforeningen har sagt god for dem. Deres medlemskab er derfor på dagsorden på næste hovedbestyrelsesmøde, og det er helt op til hovedbestyrelsen, om der skal gives dispensation, som den har gjort i et par andre tilfælde," siger Lars Kaaber, og nævner Haderslev og Fredericia, som to steder, hvor hovedbestyrelsen har givet dispensation.

Pressechefen tilføjer, at der ikke er bestemmelser i vedtægterne, som forhindrer hovedbestyrelsen i at give de to tidligere DF'ere dispensation, når lokalforeningen bakker op om deres medlemskab.

"Typisk vil de dog blive inviteret til en samtale for, at vi kan sikre, at de har Nye Borgerliges politik helt oppe under neglene og inde under huden. Vi skal være sikre på, at de ikke bare låner en partibog hos os til at skabe sig en politisk platform til dem selv," understreger Lars Kaaber.

Hvis Syddjurs duoen får dispensation af hovedbestyrelsen, kan de stille op til kommunalvalget 16. november 2021 og allerede nu flage under Nye Borgerliges hat i byrådssalen.

Midlertidigt tidsstop

Nye Borgerliges lokalformand Bent Schouw har en klar forventning om, de to tidligere DF'ere igen kan finde finde fælles samklang hos Nye Borgerlige og være trækkræfter til kommunalvalget. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Lars Kaaber siger, at den tidligere beslutning i hovedbestyrelsen om ikke bare at optage medlemmer fra andre partier, der var medlem af et byråd, skyldtes, at Nye Borgerlige i en periode oplevede et stort pres fra DF’ere i landets kommuner, som ønskede at skifte til Nye Borgerlige.

Ikke mindst, fordi det kørte nedad bakke for Dansk Folkeparti, mens der var optur til Nye Borgerlige, som det kom til udtryk første gang ved Folketingsvalget 5. juni 2019 og siden fortsatte.

"Det mærkede de ude i lokalforeningerne, og da valgte hovedbestyrelsen så at sige, som de gjorde ved at lave et midlertidigt tidsstop. Ikke mindst for at hjælpe vores lokalforeninger, der fik henvendelser fra DF'ere, som aldrig havde spist en borgerlig småkage, men reelt var socialdemokrater," siger Lars Kaaber.

Partiets leder, Pernille Vermund, er formand for hovedbestyrelsen, hvor også Nye Borgerliges tre øvrige folketingsmedlemmer har sæde: Peter Seier Christensen, Mette Thiesen og Lars Boje Mathiesen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.