Det er glædeligt at flere færdes i naturen

Naturen er en fælles ressource, som vi alle kan glæde os over når vi færdes på skovens veje og stier

Artiklens øverste billede
I vore skandinaviske nabolande har de 'allemandsretten' i skovene og på fjeldet. Det betyder at alle kan færdes frit på og udenfor stier og veje, og man må plukke svampe og bær til eget brug. Sådan en regel har vi ikke i Danmark, men heldigvis giver Naturbeskyttelsesloven alle ret til at færdes til fods og på cykel på veje og stier i privatejede skove. Arkivfoto

Debat Nu har vi levet med coronapandemiens begrænsninger i mere end et år, og mange er belastede af de indskrænkninger, det har medført for livsudfoldelsen. I den forbindelse har mange søgt ud i naturen for at være sammen på afstand med medlemmer fra den 'sociale' boble, eller bare for at være alene og finde lidt ro fra børn og hjemmearbejdsplads. Det er meget glædeligt, at flere kommer ud og oplever vores dejlige natur.

Når vi taler om naturen i Skanderborg kommune, dækker det næsten kun skovene. De store arealer med 'produktionsjord' har ingen natur- eller rekreativ værdi. Den slags 'natur' har vi alt for meget af i Danmark i almindelighed, og i Skanderborg Kommune i særdeleshed. Det er derfor mange søger naturen i skovene.

I vore skandinaviske nabolande har de 'allemandsretten' i skovene og på fjeldet. Det betyder at alle kan færdes frit på og udenfor stier og veje, og man må plukke svampe og bær til eget brug. Sådan en regel har vi ikke i Danmark, men heldigvis giver Naturbeskyttelsesloven alle ret til at færdes til fods og på cykel på veje og stier i privatejede skove (over 5 hektars størrelse). I de statsejede skove er færdslen fri som hos vore skandinaviske naboer. Statsskovene kendes ved deres røde pæle med evt. rutemarkeringer og de røde bomme ved indgangene, som det ses ved skovene på Anebjerg.

Mange steder ser man at skovejere forsøger at begrænse offentlighedens lovlige adgang til skovens stier og veje. Det gøres sædvanligvis med 'Privat'”-skilte eller med 'Adgang forbudt'-skilte på steder, hvor der ifølge Naturbeskyttelsesloven er offentlig adgang. Der er endog set ulovlige privat fremstillede skilte med information, om at større skovafsnit er lukket i hele jagtsæsonen fra maj til august. Skove må kun lukkes de dage der rent faktisk er jagt, eller hvis skovarbejde kræver det; men her ud over skal skoven være tilgængelig for alle på de i lovgivningen givne betingelser.

Den enkelte skovejer kan hos foreningen '”Skovdyrkerne' gratis rekvirere et skilt med information om de regler, der gælder for færdsel i skoven. Disse skilte står ofte ved adgangsveje til skovene. Når man gerne vil ud og opleve skovens liv og natur, er det en god ide at kende 'Skovens færdselsregler', som de fremgår af disse skilte.

Men 'skræmmeskilte' som beskrevet er selvfølgelig ikke acceptable, og de skal anmeldes til tilsynsmyndigheden, der er Skanderborg kommune. Du kan selv orientere kommunen på telefon 8794-7000, hvis du ser sådanne skilte. Naturfredningsforeningen anmelder også, når vi ser eller får information om sådan skiltning.

Naturen er en fælles ressource, som vi alle kan glæde os over når vi færdes på skovens veje og stier. Nu er foråret på vej, anemonerne er ved at springe ud og snart følger bøgen efter, og skovene fyldes så småt med fuglesang. Det skal vi alle ud og opleve og nyde, på stierne.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.