Pres på børnepasningen: Lukker for ventelisten for udefrakommende børn

Børnepasningen i Hadsten- og Hinnerup-området er under pres. Børn med bopæl udenfor Favrskov kan derfor ikke komme på venteliste

Artiklens øverste billede
Parallelt med denne sag fremfører Børn og Kultur en sag med forslag om en pavillonløsning for at imødekomme kapacitetspresset på 0-2-års området i Hadsten.

Pasning For mange børn, som ikke bor i Favrskov Kommune, vil gerne passes her. Det er nu et problem i flere byområder, og derfor har Børne- og Skoleudvalget valgt at lukke for ventelisten for udefrakommende børn i disse områder.

I henhold til Dagtilbudsloven paragraf 28, stk. 1 har alle børn ellers adgang til at blive optaget i et dagtilbud i en anden kommune end den, hvor de bor. Kommunen har dog mulighed for at lukke for optagelse på ventelisten for børn fra andre kommuner. Ventelisterne kan lukkes for perioder af tre måneder.

Konkret åbner loven mulighed for lukning:

  • Enten når antallet af udefrakommende børn på ventelisten overstiger én procent af kommunens egne indskrevne børn.
  • Eller hvis kommunen kan påvise, at ansøgninger fra familier fra andre kommuner, inden for de næste tre måneder, vil give behov for øget kapacitet, eller at ventetiden bliver så forøget, at kommunen ikke kan leve op til sin pasningsgaranti.

Det er af hensyn til det sidstnævnte, at Børne- og Skoleudvalget nu har lukket for listen i bestemte områder fra 15. april til og med 14. juli 2021.

Allerede for mange

Helt præcist er der for meget pres på pasningen for de 0-6-årige i Hadsten By og Hinnerup By samt for de 0-2-årige i Selling/Hadbjerg og i Søften.

"De aktuelle ventelister viser et stort pres på kapaciteten. Aktuelt er der indskrevet flere børn i vuggestuerne i de berørte områder, end vuggestuernes fysiske maksimum. Herudover ses en høj udnyttelsesgrad i dagplejen i disse områder," skriver Børne- og Skoleudvalget på seneste udvalgsreferat.

Derfor vælger udvalget altså at lukke for ventelisten til vuggestue og dagpleje for udefrakommende alle de nævnte steder. Desuden lukkes der for ventelisten til børnehaver i Hadsten By og Hinnerup By.

"Det store antal merindskrivninger på 0-2-års-området betyder, at der lige nu anvendes 3-6-års-kapacitet til vuggestuebørn. Antallet af indmeldte børn vil forventelig overstige fysisk maksimum på 3-6-års-området i Hadsten By og Hinnerup By i februar 2022," skriver udvalget om begrundelsen for lukningen.

Som du kan læse andet sted her på siden arbejder Børn og Kultur-forvaltningen desuden på en sag med en pavillonløsning for at imødekomme kapacitetspresset på 0-2-års-området i Hadsten.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.