Idrætsforeningerne oplever tilbagegang

I Skanderborg Kommune er der kommet 778 færre medlemmer det seneste år. Trods en stor indsats fra både de frivillige og landets kommuner satte corona et tungt aftryk på DGI og Danmarks Idrætsforbunds medlemstal i 2020

Artiklens øverste billede
Fodbold med to meters afstand på grund af corona.

Lukkede haller, tomme omklædningsrum og urørte græsbaner. Landets idrætsforeninger har været hårdt ramt af restriktioner og skiftende forsamlingsloft det seneste år, og det kan ses på medlemstallene. På landsplan er der kommet 89.613 færre medlemmer i foreningerne under DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF), så der nu er 2.216.675 medlemmer. Det oplyser DGI i en pressemeddelelse.

I Skanderborg Kommune har corona medført en samlet tilbagegang på 778 medlemmer fra 2019 til 2020, så der nu er 29.461 medlemmer i kommunens 114 idrætsforeninger. Kommunen har valgt at bakke op ved at fastholde 2019-tilskuddene.

"Vi har i 2020 fastlåst alle tilskud til idrætsforeninger, andre foreninger og aftenskoler, så tilskuddet ydes på baggrund af de tal og den aktivitet, der fandt sted i 2019. Vi overvejer, hvorvidt dette også skal gælde den kommende periode, idet der heller ikke i nær fremtid er tale om en normaltilstand," siger Jesper Simonsen, leder for Kultur og Erhverv i Skanderborg Kommune.

Tilbage i fællesskabet

I DGI og DIF er der stor glæde over den store indsats blandt frivillige og over, at langt størstedelen af medlemmerne har holdt fast i deres medlemskab og betalt kontingent i 2020, selvom idrætsforeningerne i det forgangne år i perioder var lukket ned og stort set hele året var underlagt forskellige restriktioner.

Trods de mange udfordringer har vi oplevet en fantastisk indstilling fra ledere, trænere og udøvere og et stærkt

Samtidig glæder DGI og DIF sig over kommunerne, der har holdt hånden under foreningslivet med økonomisk støtte og andre former for hjælp.

"2020 har været en stor udfordring for de østjyske idrætsforeninger. Lange perioder med nedlukning og løbende tilpasning til restriktioner har gjort det vanskeligt. Trods de mange udfordringer har vi oplevet en fantastisk indstilling fra ledere, trænere og udøvere og et stærkt samarbejde med kommunerne. Foreningerne har konstant fundet nye måder at holde fællesskabet ved lige på, og kommunerne har hjulpet i flere sammenhænge. Nu ser vi frem til, at indendørs idræt også snart åbner, så vi kan få alle tilbage i foreningsfællesskaberne," siger Torben Märcher, formand i DGI Østjylland.

Kickstart aktiviteterne

Siden 2015 har DGI og DIF sammen med Nordea-fonden og TrygFonden samarbejdet om Bevæg dig for livet. Formålet er at gøre Danmark til verdens mest aktive nation. Her samarbejder man blandt andet tæt med foreløbig 22 såkaldte visionskommuner om at gøre flere danskere aktive.

Undersøgelser viser, at danskernes aktivitetsniveau generelt faldt i corona-året 2020, blandt andet på grund af fraværet af foreningsfællesskaber. Det har især haft konsekvenser for børn og unge.

"Vi kan også se på undersøgelser, at nogle af de mest udsatte målgrupper er dem, der er blevet hårdest ramt på deres motionsvaner. Vores Bevæg dig for livet-samarbejde mellem idrætsforeninger, organisationer og visionskommunerne er en organisering, der er som skabt til både at modvirke coronaeffekterne og til at kickstarte aktiviteten igen på den anden side," siger Niels Nygaard, formand i DIF.

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.