Vælg cyklen frem for bilen

Artiklens øverste billede
Alternativet håber, at Skanderborg bliver en kommune, hvor cykel eller el-cyklen er det oplagte valg til at komme rundt. Byrådsmedlem Mira Issa Bloch viser selv vejen. PRivatfoto

Debat Alternativet ønsker en kommune, hvor cyklen bliver det oplagte valg frem for bilen.

I Alternativet ser vi gerne, at Skanderborg bliver en kommune, hvor cykel eller el-cyklen er det oplagte valg til at komme rundt – og hvis turen endelig skal gå langt, så el-bilen eller kollektiv transport. Vi støtter derfor, at vi laver så få parkeringspladser til biler, som muligt. Vi skal ikke spilde god plads på tomme parkeringspladser. Derfor ser vi også positivt på forslaget til sidste byrådsmøde, om et mindre normeringskrav til daginstitutioner. Alt i alt er vi glade for, at vi med dette forslag kan tage et lille skridt i retning af at gøre Skanderborg Kommune til en ladcykel-kommune. Også selvom vi gerne tog et meget større skidt.

Hver tredje biltur er på fem kilometer eller derunder. 47 procent af alle pendlerture for beskæftigede i Danmark er 10 kilometer eller derunder. Så der kan ikke være tvivl om, at flere af disse ture godt kunne tages med el-ladcykel, når det handler om at komme ned for at handle eller aflevere børnene i daginstitution. Og både Cyklistforbundet og Det Økologiske Råd foreslår da også at få erstattet bilerne med ladcykler når det er muligt. At få færre biler og flere cykler vil ikke bare være en stor hjælp til at nå vores mål om CO2-reduktioner. Det vil også lette presset på trafikken og styrke sundhed både på grund af den motion, man får på cyklen og på grund af den formindskede støj- og partikelforurening fra biler.

For at gøre cyklen til den mest oplagte mulighed skal vi selvfølgelig planlægge derefter. Det gør vi fx. når vi sørger for, at der er plads til at parkere sin ladcykel. Og derfor så vi også gerne, at man hævede ambitionerne, så vi med tiden kan få flere ladcykler til at erstatte de korte bilture i Skanderborg. Det kunne man for eksempel opnå, ved at omdanne nogle af bilernes mange parkeringspladser til ladcykelpladser. Men parkeringspladser kan ikke klare det hele i sig selv. Vi skal også stille krav om, at det er nemt at få ladet sin cykel op, fx. med ladestander. Selvfølgelig når man er hjemme, men måske også når man er ude.

Jeg håber også, at nogen af jer der har lånt en el-cykel af kommunen, har fået blod på tanden og har købt jeres egen. Håber vi ses derude på cykel.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.