Debat: Reetablering af Kragsø giver størst gevinst

Artiklens øverste billede
Oversvømmelser som denne i Grenaa kan elimineres, mener Niels Basballe.

DEBAT Lars Sloth, formand for Kolindsunds Venner, har udtalt at man kan benytte Kolindsund som vandbuffer til klimasikringen af Grenaa by, og Grenaa Havn.

At omdanne Kolindsund til sø er et kæmpeprojekt, som der hverken er økonomi og oversigt over, på nuværende tidspunkt. Der har dog været regnet på placering af enkelte bassinløsninger, i forbindelse med kanaler i Kolindsund.

I forhold til klimasikring af Grenaa kan denne løsning, hverken tidsmæssigt - planmæssigt og kapacitetsmæssigt, betale sig. Løsningen, der omfatter højvandssikring med sluse og bassin i Kragsø, forventes at være den økonomiske optimale fulde løsning, der overholder krav til højvandssikring langt ind i fremtiden.

Forskellen til løsninger med bassiner i Kolindsund ligger i, at Kragsø-løsningen er mere effektiv end Kolindsund-løsningen, da Kragsø skaber et markant større bassinvolumen.

Kragsø med bassinvolumen på 8.100 m3 pr. ha. bassin, mens Kolindsund-løsningen kun bidrager med 4.700 m3 pr. ha. bassin. Derudover er en Kragsøløsning langt mere overskuelig, da der ikke skal etableres større dæmninger, udover mod ringvejen, og mod Aarhusvej.

Syddjurs og Norddjurs kommuner har kørt parløb hele vejen igennem C2C-projektet siden dets start 2017. Senest har de to kommuner opdelt sig med et klimaprojekt i hver deres kommune, samtidig med at samarbejdet fortsætter. Norddjurs med klimaprojektet af Grenaa, Syddjurs med et projekt ved Kolindbro, hvor der er problemer med oversvømmelser.

Når disse projekter, sammenholdt med få mindre, er løst, har man styr på hele vandproblematikken mellem Kolind og Grenaa. Ved gendannelsen af Kragsø får man et helt unikt kreativt område for både borgere og turister. Vi får mindre CO2-udslip, mere biodiversitet og et øget dyreliv. Men vigtigst af alt er at få elimineret de tilbagevendende oversvømmelser op langs åen og ved havnebyen.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.