BØLGEN kan forhindre oversvømmelse

Klimatilpasning af Ebeltoft bør tænkes ind i udviklingen langs kysten, mener Koordineringsgruppen, Ebeltoft i Udvikling

Artiklens øverste billede
Ebeltoft set fra Fregatten Jylland. Foto: Emil Ryge Christoffersen/Ritzau Scanpix

Klima I Ebeltoft i Udvikling står klimatilpasning højt på dagsordenen. Nogle af de allerbedste kort som Ebeltoft har på hånden, er byens unikke placering i bakkerne ned til Ebeltoft Vig.

Netop denne skønne placering giver et dobbelt pres med vand fra både hav og land i en fremtid, hvor storme og ekstrem regn forårsaget af klimaforandringer tager til.

Kortet illustrerer en skitse af BØLGEN, koordineringsgruppens indledende tanker om kystbeskyttelse ved Ebeltoft Vig langs Ebeltoft by.

Udfordringerne kan vendes til muligheder, ved at der skabes grønne, multifunktionelle løsninger, der løser klimaudfordringerne, samtidig med at de fungerer som fx rekreative områder, byrum, nye stiforbindelser på tværs og øvrige trafikale løsninger.

Koordineringsgruppen, Ebeltoft i Udvikling

Med klimaforandringerne øges presset fra havet, og vi må forvente, at der med de nuværende foranstaltninger jævnligt vil komme mere vand ind over kajkanter og kyststræk i Ebeltoft by – noget vi allerede fik en forsmag på i 2013, hvor stormen Bodil pressede vandet ind over kyst og kajkanter og langt op på land.

Samtidig med at presset fra havet øges, stiger behovet for at håndtere et øget regnvandspres fra land.

Regnvandet, vandet fra de mange kildevæld samt overfladevandet fra midtbyens belægninger og tætte bebyggelse skal håndteres på nye måder, så det ikke gør skade på kulturarv, boliger og øvrige anlæg.

Kortet illustrerer påvirkningen af de kystnære arealer ved en havvandsstigning på 2 meter over den nuværende middelvandstand, som kystbeskyttelsen ser ud i dag.

Vend miljøudfordringer

Det er naturligvis store udfordringer, men netop arbejdet med Ebeltoft i Udvikling (EiU) giver byen et en unik mulighed for at få klimaløsninger tænkt ind i alle de områder og projekter, som planerne berører.

Udfordringerne kan vendes til muligheder, ved at der skabes grønne, multifunktionelle løsninger, der løser klimaudfordringerne, samtidig med at de fungerer som fx rekreative områder, byrum, nye stiforbindelser på tværs og øvrige trafikale løsninger.

Den store anlægsinvestering i kystbeskyttelse og etablering af regnvandsafledning og -reservoir bør sammentænkes med anlæggelse af nye faciliteter på de fire havne og langs kysten.

Både økonomisk og brugsmæssigt vil der være store fordele ved at kombinere ønsker til nye programmer med den nødvendige anlægsinvestering. Denne dobbeltprogrammering af klimatilpasning og nye programmer bør f.eks. ske ved anlæggelse af nye pladser, nye legepladser, nye grønne anlæg m.m.

Regnvand på vejen

Syddjurs Kommune har besluttet, at nye byggerier i Ebeltoft skal sikres mod havvandsstigninger på op til 3 meter over den nuværende middelvandstand (kote3).

Men det vil ikke være tilstrækkeligt til at beskytte de mange kulturhistoriske og erhvervsmæssige værdier placeret i de lavtliggende områder. For at sikre disse, er det nødvendigt at gennemføre kystbeskyttelse langs kysten.

Ved at lede regnvand op på overfladen (veje, stier, render og grønne arealer) og adskille regnvand fra spildevand aflastes kloaksystemet, og overløb til Ebeltoft Vig minimeres eller undgås helt. Ved at opsamle og tilbageholde regnvand på overfladen beskyttes bygninger mod oversvømmelser i kældre fra opstigende kloakvand.

BØLGEN er en mulighed

Koordineringsgruppen for EiU arbejder i de indledende faser med klimatilpasningskonceptet BØLGEN.

Konceptet illustrerer, hvordan man kan beskytte byen mod oversvømmelse fra havet, bruge kystbeskyttelsesanlæggene til at aflede regnvand og samtidig skabe nye rum langs kysten.

Med BØLGEN kombineres tre forskellige typer af kystbeskyttelsesmetoder: bløde kanter, der består af en bearbejdning af landskabet, hårde kanter med fx forhøjning af kajkanter og etablering af områder, der tåler oversvømmelse.

Desuden er ønsket, at klimatilpasningen skal kunne udbygges over årene i takt med at behovet vokser.

Klimaløsninger må også tænkes sammen med et stort behov for at skabe et større naturindhold i byen og langs vore kyster.

Nationalpark Mols Bjerge har startet et projekt, ‘Vild med vilje’ som netop skal give en langt mere differentieret flora og fauna i vore byer.

I den forbindelse er det vigtigt, at biodiversiteten tænkes ind i de nye klimaprojekter og i de anlægsprojekter, der vil indgå i det meget attraktive bybånd langs kysten.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.