Tæt på målstregen: Stavtrup får landets hidtil mest bæredygtige kunstgræsbane

Hvis alt flasker sig, kan en ny kunstgræsbane indvies til sommer i Stavtrup. Banen bliver landets første med nyt miljøvenligt underlag

Artiklens øverste billede
Det er restprodukter fra sukkerrør, som Stavtrup IF anvender til deres kommende kunstgræsbane fremfor gummigranulat fra bildæk.

Idrætsfacilitet Der er godt gang i planlægningen af nye idrætsfaciliteter i Stavtrup. En multihal har været undervejs i nogle år, og nu ser det også ud til, at en kunstgræsbane snart er realiseret. Som en form for 1. etape på et større idrætsanlæg og for at skabe et lokalt samlingssted omkring Bispevej-området i Aarhus-forstaden.

Og så skulle kunstgræsbanen efter sigende blive landets mest bæredygtige af sin slags med infill-materiale af restprodukter fra sukkerrør fremfor gummigranulat, der typisk er lavet af gamle bildæk.

"Vi har fået en ekstra bevilling fra Aarhus Kommune på 500.000 kroner, fordi vi har valgt at lave en mere bæredygtig løsning. Vores klub ligger i et naturskønt område tæt på skov og Brabrand Sø, så det har været ekstremt vigtigt for os, at projektet ikke udgør et problem i forhold til forurening. Vi har en god mavefornemmelse om, at det er det rigtige at gøre for os," siger primus motor bag projektet, Christian Holch.

Christian Holch.

Han er frivillig træner i klubben og formand for foreningen Stavtrup Netværket, som også har bidraget til hele projektet.

Stavtrup IF's fodboldafdeling har oplevet en stor medlemsmæssig fremgang med 490 kontingentpligtige medlemmer og 35 trænere, oplyser Holch.

Derfor er der - og har i en årrække været - et stort behov for en kunstgræsbane, så klubben kan få plads til de mange fodboldspillere også i de koldere måneder.

5 millioner kroner

Hvis alt flasker sig, vil banen blive etableret her i foråret til en pris på cirka 5 millioner kroner. Heraf har Stavtrup IF fået det vanlige tilskud fra kommunen på 3,11 millioner kroner, og derudover har man fra kommunens side valgt at støtte med 500.000 kroner yderligere, fordi klubben altså har valgt en mere bæredygtig løsning.

Sådan ser det bæredygtige infill-materiale ud.

Banen bliver i øvrigt anlagt af Unisport, hvor man mener, at banen i Stavtrup bliver Danmarks hidtil mest bæredygtige 11-mands kunstgræsbane. De førnævnte restprodukter fra sukkerrør er 100 procent biologisk nedbrydeligt og sikrer blandt andet, at der ikke behov for oprensning af regnvand, da ingen farlige stoffer udledes.

"Og så skulle spiloplevelsen og banens holdbarhed sådan set være den samme som ved gummigranulat," forklarer Christian Holch, som er overordentlig tilfreds med lokalsamfundets store opbakning i forbindelse med indsamling til kunstgræsbanen.

Vi har fået en ekstra bevilling fra Aarhus Kommune på 500.000 kroner, fordi vi har valgt at lave en mere bæredygtig løsning

"Hele lokalsamfundet støtter op, og der vi naturligvis superglade for. Finansieringen er stort set på plads med en indsamling, men vi har stadig plads til flere donationer og sponsorater, for vi vil selvfølgelig gerne have en så bred lokal opbakning som overhovedet muligt. Både fra erhvervsliv og beboere. Det er supervigtigt for os," siger han.

1.365.000 kroner blev indsamlet på rekordtid via private donationer, erhvervssponsorater, fonde og lokale aktiviteter. Resten kommer fra klubbens opsparing og fra tilskud fra Aarhus Kommune.

Det store spørgsmål er så, hvornår den miljøvenlige kunstgræsbane kan indvies.

Sådan ser det bæredygtige infill-materiale ud.

Aarhus Kommune har givet både landzone- og byggetilladelse til projektet på den nuværende grusbane, og arbejdet på banen er allerede gået i gang. Klubfolkene fra Stavtrup IF forventer dog at komme til at vente på hegn og lysmaster.

"Der er noget leveringstid på lys og hegn, men vi som det ser ud nu, forventer vi at få det leveret i juni måned, men vi kan ikke vide os helt sikre. Vi har fået at vide, at det derefter tager fjorten dage at etablere selve banens underlag, men der kræves også en tilladelse fra kommunen, før vi kan tage banen endeligt i brug, og i sommerferieperioden er det måske ikke så realistisk. Men jeg har en drøm om, at vi kan få en hurtig behandling og måske endda blive klar til Stavtrup Cup 31. juli," lyder det optimistisk fra Christian Holch.

AURA Energi er i øvrigt hovedsponsor på projektet og har i den forbindelse underskrevet en 3-årig aftale, som medfører at fodboldanlægget i Stavtrup fremover får navnet 'AURA Park'. AURA skal stå for etableringen af belysningen på anlægget.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.