Coronasmitten eksploderer i Norddjurs

Norddjurs er nu den kommune uden for hovedstaden, som har de højeste smittetal

Artiklens øverste billede
Der testes mere i denne tid, men det alene kan ikke forklare den store stigning i coronasmitten i Norddjurs - og specielt i Grenaa, hvor man kan blive pcr-testet - i halsen - i det gamle Netto på Østerbrogade.

NORDDJURS Corona-smittetallene i Norddjurs tager i disse dage en temmelig kedelig retning - og det er desværre op ad.

Alene fra mandag til tirsdag er der fundet 15 nye smittede i kommunen - langt flere i de omkringliggende kommuner. Så tirsdag kom Norddjurs med på en liste, som man helst ikke vil ses på - lige her, hvor mange ser frem til en yderligere genåbning af Danmark. Norddjurs Kommune har lige nu førstepladsen som den kommune uden for Region Hovedstaden, der har de højeste smittetal.

Det såkaldte incidenstal - antal smittede i forhold til 100.000 borgere - for Norddjurs Kommune lyder nu på hele 118,9, mens positivprocenten er steget fra 0,60 mandag til 0,91 tirsdag. Til sammenligning lyder positivprocenten på landsplan nu på 0,36.

Skærpet opmærksomhed

Tallene har da også skærpet opmærksomheden i den kommunale administration, og herfra lyder kommentaren fra Søs Fuglsang, der er sundheds- og omsorgschef i kommunen: "De stigende smittetal, vi ser i øjeblikket, kan være et udtryk for, at der testes mere, men vi kan ikke pege på én bestemt årsag til stigningen. Vi ser ingen særlige mønstre i smitten, og smittekæderne bliver brudt relativt hurtigt. Der er stor opmærksomhed på situationen og udviklingen, som der hele tiden har været igennem epidemien. Vi iværksætter i øjeblikket forskellige tiltag for at bremse udviklingen. Der skrues blandt andet op op for informationen til borgerne om at følge anbefalingerne, og til at lade sig teste på sociale medier og i det offentlige rum, ligesom vi beder detailhandel og erhvervsliv være opmærksomme."

Bag den kedelige statistik gemmer sig den kendsgerning, at der er mest smitte i den østlige del af kommunen. Tidligere har man set store stigninger i mindre byer i midt og vest, men nu er det i Grenaa, den er gal.

Store tal i små byer

”De aktuelle smittetal for eksempelvis Holbæk og Ørum er et udtryk for, at i mindre sogne med relativt få indbyggere kan incidensen pr. 100.000 borgere hurtigt blive relativt høj. Smitte i et mindre sogn i for eksempel en enkelt husstand med flere medlemmer kan således føre til, at incidensen hurtigt kommer op. Eksempelvis får et sogn som Holbæk med knap 400 borgere og med tre smittetilfælde den seneste uge en incidens på cirka 780. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at der er tre kriterier, som skal være opfyldt samtidig, før et sogn skal lukkes ned: Incidens på mindst 400 pr. 100.000 borgere, registrering af mindst 20 smittetilfælde den seneste uge samt en positivprocent på mindst 2 procent. Vi følger udviklingen, smittekæderne og mønstre i smitten på både kommune-og sogneniveauer tæt," siger Søs Fuglsang.

Kommunen har endnu ikke registreret større smitteudbrud på skoler og institutioner eller på arbejdspladser eller i boligområder. Smitten ser ud til at være bredt fordelt - men størst mod øst.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.