Bildør - og ræv - nedlagt af skud ved Virring

Aflivningen af en påkørt ræv udviklede sig en kende anderledes end forventet og kom til at involvere et forsikringsselskab, en mekaniker og en forundret svigerinde

Artiklens øverste billede
Aflivningen af en påkørt ræv lykkedes - men det røg også en bilddør i processen. Privatfoto

De seneste dage er der begyndt at versere et rygte om, at der i søndags angiveligt skulle være blevet skudt hul gennem en bildør et sted i vores lokalområde, Virring.

Nu skal man naturligvis ikke løbe efter ethvert løst rygte, men min første tanke var, om vi måske nu står overfor nogle nye udfordringer med ungdomsbander eller andre kriminelle og suspekte typer.

Og risikerer vi nu, at vi skal til at agere mere forsigtigt, når vi begiver os rundt på de lokale landeveje, og er det måske noget, vi skal have SSP ind over?

Jeg må derfor erkende, at rygtet naturligvis har pirret min professionelle nysgerrighed, hvorfor jeg har været i gang med at grave lidt dybere i, om der overhovedet er hold i historien.

Det lykkedes mig heldigvis at finde en lokal kilde – som dog ønsker at være anonym – men som samtidig påstår, han har været forholdsvis tæt på begivenhedernes centrum.

Godkendt kilde

Da jeg i mit arbejde er vant til en kildekritisk indgang til behandling af data fra tredjepart, har jeg derfor også vurderet, om det overhovedet ER i kategorien: en pålidelig kilde – men da jeg umiddelbart kender kilden forholdsvis godt, har jeg vurderet, at det er han. Måske.

Ifølge denne kilde skulle der altså være sket følgende:

En mand i slutningen 40'erne - og jæger - blev søndag formiddag ringet op af en kvinde fra den nærliggende landsby, som trods søndagens forårslortevejr med snevejr og kraftig blæst, havde været ude at lufte sin hund.

Da ser hun en ræv bag et vejtræ på en mark få meter fra landevejen. På trods af at kvinden har sin hund med, bliver ræven liggende, hvorfor hun er temmelig sikker på, ræven er blevet påkørt.

Stedsangivelsen er særdeles præcis: bag det 2. vejtræ på højre hånd fra den lille by mod den store landevej - og dermed forholdsvis langt fra nogen form for beboelse. Og kvinden spørger jægeren - som er kendt i landsbyen for at hjælpe den lokale æggeproducent med grådige problemræve - om han har mulighed for at gøre noget. Fx at aflive ræven.

OK fra politiet

Det har jægeren naturligvis, men han kontakter for en god ordens skyld politiet for at sikre sig, at han som jæger overhovedet har lov til at aflive ræven med sin salonriffel ved offentlig vej, da han af gode grunde ikke ønsker at sætte sit jagttegn over styr på grund af en påkørt ræv.

Vagthavende hos politiet noterer, der er givet tilladelse til dette og giver jægeren sit fornavn, således at denne tilladelse kan dokumenteres, hvis der skulle opstå et eller andet uforudsigeligt i forbindelse med aflivningen.

Og hvis vagthavende ikke får en melding, inden han holder fyraften kl. 15, vil ræven blot blive noteret som ”aflivet”.

Tilfældigvis er jægeren den pågældende formiddag kørende i svigerindens bil på gule plader, da hun er på vej hjem fra vestkysten i jægerens bil efter en weekendtur med jægerens børn – og et antal, hun af gode grunde ikke må have liggende i bagagerummet på bilen med gule plader.

Jægeren forlader bopælen og kører ud i søndagens forårslortevejr og passerer et par minutter senere ræven på det angivne sted på en flere kilometer lang strækning uden nogen form for beboelse.

Han vender bilen, kører tilbage og standser bilen i venstre side af vejen modsat køreretningen. Ræven er tydeligvis påkørt, som den ligger der og efterhånden er halvt dækket af den våde forårstøsne, der mildest talt bare vælter ned.

En lokal jæger kan snart hænge denne anskudte bildør i sin 'Hall of Fame'. Privatfto

Han stiger derfor ud og lader riflen for at foretage aflivningen.

Desværre får riflen funktionsfejl, og jægeren kan se, der sidder en patron i kammeret. Da vejret som allerede nævnt er usandsynligt ringe, er han derfor nødt til at sætte sig ind i bilen for at få det løst.

Han sikrer riflen, inden han sætter sig ind. Siddende på førersædet lægger han riflen på lårene med pibe og munding mod bildøren og mundingen kun et par cm fra bildørens indvendige beklædning.

Dør anskudt

Han fjerner magasinet og åbner låsen for at se, hvordan han fjerner patronen, men af en eller anden årsag mister han grebet på salonriflens lås, der pludselig smækker på plads. Et skud går af og efterlader et lille rundt hul lige i dørens beklædning.

Teknisk set har han dog nu løst problemet med riflens fejlfunktion, hvorfor han stiger ud for at aflive ræven.

I det han smækker bildøren, falder ruden dog halvvejs ned, og han konstaterer, at projektilet fra salonriflen tydeligvis ikke kommer til at ligge og rasle rundt inde i bildøren, da der midt på bildørens yderside også er et tydeligt udgangshul.

Ræv aflivet

Heldigvis er det så langt fra beboelse, at der ikke er fare for nogle eller noget, hvorfor jægeren følger den oprindelige plan, afliver den påkørte ræv og vender retur til sin bopæl i svigerindens bil – nu med en død ræv i bagagerummet, et halvåbent vindue og et skudhul tværs gennem bildøren.

Han er naturligvis klar over, at det faktum, han har skudt hul gennem fordøren i svigerindens bil, fremadrettet kan medføre et forsikringsmæssigt forklaringsproblem.

Derfor kontakter han endnu engang politiets vagthavende for at informere, at ræven nu er aflivet på behørig vis – men at denne handling nu har medført en ny udfordring.

Han forklarer derfor denne nye udfordring for vagthavende og spørger, om ikke det måske kan være en god idé at få skrevet en politirapport med et journalnummer, som han kan give til sin forsikringsanmeldelse med behørig dokumentation på, hvorfor den pågældende jæger har kørt rundt i lokalområdet i svigerindens bil med våben og ammunition uden for jagtsæsonen i forårslortevejr - OG har skudt hul i bildøren.

Dette er vagthavende heldigvis enig i – om ikke andet af hensyn til en forsikringssag – og skriver derfor en politirapport.

Et andet og om end mindre problem er nu, at jægeren faktisk først skal bytte bil med svigerinden senere på søndagen og nu skal have bilen holdende et par timer eller tre i det heftige snevejr med vinduet halvåbent.

Desværre har hans datter fået bortlagt hans rulle med gaffatape, hvorfor han er nødt til at opsøge genboen for at låne gaffatape til at tape en plastikpose over vinduet OG lappe skuddets udgangshul - naturligvis med gaffatape næsten identisk matchende bilens farve.

Sådan ser det ud, når et gevær går af inde i en bil. Privatfoto

Senere på eftermiddagen forløber ombytningen af bilen med svigerinden heldigvis uden den helt store palaver. Dog bliver hun naturligvis en anelse overrasket over at få sin bil retur med et skudhul midt i fordøren, og jægeren lover naturligvis at få alt det praktiske på plads i forbindelse med at få repareret skaden – der vel på mange måder kan kaldes en anelse usædvanlig.

Jægeren kontakter naturligvis også sin mekaniker, som øjeblikkeligt informerer, at hvis han får lov – altså af forsikringsselskabet – til at reparere skaden, vil bildøren efterfølgende blive knaldet op på hans Wall Of Fame med ”trofæer” fra de mest gakkede forsikringsskader, han har behandlet gennem sin mekanikerkarriere.

Jeg har skudt en dør...

Med denne tvivlsomme ”ære” indleder jægeren derfor mandag morgen – trods bunken af andre presserende arbejdsopgaver – med at få de forskellige forsikringsmæssige praktikaliteter på plads.

Han erfarer dog ret hurtigt, at indledningen til disse telefonsamtaler på mange måder kommer til at kræve en del ekstra forklaringer.

Et skud går af og efterlader et lille rundt hul lige i dørens beklædning. Teknisk set har han dog nu løst problemet med riflens fejlfunktion, hvorfor han stiger ud for at aflive ræven

"God morgen. Jeg vil gerne anmelde en skade men er dog ikke helt klar over, hvilken forsikring det reelt vedrører. Men det drejer sig altså om, at jeg er kommet til at skyde hul i førerdøren på min svigerindes bil med en riffel." Hvorefter der hver eneste gang blev meget stille i den anden ende – altså ind til resten af historien var blevet fortalt.

Efter et par dage med mange og lange telefonsamtaler, skriftlige forklaringer og udfyldning af diverse dokumenter, melder historien endnu intet om, hvor vidt jægerens svigerinde kommer til at køre rundt i en længere periode med bilens førerdør armeret i gaffatape.

Dog forlyder det på nuværende tidspunkt, at kombinationen af jægerens lovpligtige jagtforsikring og svigerindens egen kaskoforsikring skulle betyde, at bilen trods alt kan blive repareret.

Beholder jagttegnet

Og heldigvis – for jægerens vedkommende – var de lovpligtige formaliteter inden aflivning af ræven på plads på forhånd, hvorfor det heller ikke skulle få noget konsekvens for hans fremtidige jægervirke.

Som journalist er jeg, som nævnt i indledningen, naturligvis vant til kildekritik, og umiddelbart vurderer jeg, at den pågældende kilde som udgangspunkt kan betegnes som nogenlunde troværdig.

Desuden vurderer jeg også, at det vil være en anelse overkill at indblande SSP i sagen.

Jeg vil naturligvis også forsøge at holde mig ajour i forhold til, om der skulle dukke nye og ukendte informationer op i denne - på alle måder - forholdsvis gakkede historie.

PS: Jægeren i historien er identisk med artiklens forfatter...

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.