KV21: Enhedslisten stiller krav til rødt-grønt samarbejde og ultimatum til Socialdemokratiet

Byrådets venstre flanke klar til forhandlinger med S, SF og Alternativet om et fælles valggrundlag, der fører til 'bedre velfærd, øget biodiversitet og en mere ambitiøs grøn omstilling'

Artiklens øverste billede
Borgmester Ole Bollesen får ikke topkarakterer af Enhedslisten for sin præstation og valg af samarbejdspartnere i byrådet i denne periode. Hans tete-a-tete med Venstre og hans hyldest til et motorvejsprojekt over Djursland, er en rød klud for den venstre flanke i byrådet. Alligevel ser Enhedslisten intet alternativ til fortsat politisk at kisse-misse med S og SF, men hvad siger S og SF? Foto: Lars Norman Thomsen

KV21 Enhedslisten har i indeværende byrådsperiode som oftest været placeret i begivenhedernes centrum. Partiets enlige repræsentant, Jesper Yde Knudsen, hører til de mest talende og debatterende i byrådssalen, hvor ingen er i tvivl om, hvem der er 'hovedfjenden' og hvem Yde Knudsen forsøger 'at trække i sin politiske retning'.

Jesper Yde Knudsen & co. vil teste om S, SF og Alternativet vil være med til reelt at ændre kursen i Syddjurs i en rød-grøn retning, og ikke bare som glasur. Foto: Lars Norman Thomsen

Venstre og Konservative hører til i den første kategori, og når det gælder økonomisk politik også Radikale Venstre. S, SF, Alternativet og nogle gange DF plus løsgængere i kategori nummer to.

Men tålmodigheden med 'vennerne' kan af og til ligge på et meget lille sted, og det afspejles også i den udtalelse, som Enhedslisten har udsendt efter sin generalforsamling 8. april.

LÆS OGSÅ: Debat: Vi tager den lige én gang til for prins Knud

I modsætning til andre partier hører Enhedslisten til den del af venstrefløjen, som fortsat håndhæver en flad-som-en-pandekage-struktur rent ledelsesmæssigt. Det er sagen og ikke personerne, som betyder noget i politik.

Ikke tilfredse

Før sidste valg i 2017 indgik Enhedslisten i valgforbund med Socialdemokratiet og SF. Sammen var trioen enige om en fælles politik for styrkelse af velfærden i Syddjurs, og de tre partier gik sammen med De Radikale til valg på en fælles ambitiøs plan for en ny bæredygtighedspolitik med konkrete mål for den grønne omstilling - en plan, som under valgkampen fik opbakning fra Alternativet.

LÆS OGSÅ: Debat: En ny motorvej er gift for den grønne omstilling, Ole Bollesen

Et samarbejde, som resulterede i en valgsejr og en socialdemokratisk borgmester. Den burde så ligge lige til højrebenet at fortsætte samme kurs til det kommende kommunalvalg?

Så enkelt er det imidlertid ikke, ifølge Enhedslisten. 'Vennerne' har ikke helt levet op til den politik, som man aftalte i 2017.

Læs mere: Borgmestre: En motorvej giver nyt liv

"I Enhedslisten anerkender vi, at der er sket et væsentligt holdningsskift i Syddjurs i forhold til den grønne omstilling, siden vi havde en Venstreborgmester. Et bæredygtighedsudvalg har barslet med anbefalinger og der er sat gang i en proces henimod en grøn omstilling. Vi synes bare, at det går alt for langsomt," lyder det i udtalelsen.

LÆS OGSÅ: Debat: Slut med skåltaler og fine ord - ja til en ambitiøs grøn omstilling af Syddjurs

"Vi oplever ikke, at de andre partier i byrådet helt har forstået alvoren i den biodiversitets- og klimakrise, vi befinder os i. Det kommer bl.a. til udtryk i den klimahandlingsplan, som netop er sendt i høring og som kunne blive et vigtigt redskab for at nå de nødvendige CO2-reduktioner, men som vi har kritiseret for ikke at indeholde præcise mål og delmål for de konkrete initiativer, lige som den efter vores opfattelse har en alt for positiv holdning til brug af biomasse og er for lidt ambitiøs i forhold CO2-reduktioner fra landbruget og transportområdet."

LÆS OGSÅ - Yde Knudsen: Kirstine Bille fra lille Venstre

Hug til S og SF

Jesper Yde Knudsen har tidligere udtrykt sin forargelse over at borgmester Ole Bollesen anbefaler en ny motorvej til Grenaa, fordi borgmesteren ser den som afgørende for fortsat økonomisk vækst.

"Vi synes også, at det er problematisk, at Socialdemokratiet og SF ikke prioriterer vores naturværdier, da begge partier går ind for bebyggelse af Egsmark-lund, der er levested for truede dyrearter - og når begge partier har stemt for en voldsom udbygning af sommerhusområder tæt på kysten," noterer Enhedslisten i den sorte bog.

LÆS OGSÅ - Budget 2021: Partiernes fingeraftryk

"Vi har desværre også set de samme partier gå sammen med Venstre om at foretage dybe nedskæringer på børnehaver, skoler og ældreområdet, selvom om det efterfølgende heldigvis lykkedes os at genoprette en del af velfærden med vedtagelsen af dette års budget. Vi er også uenige om skolernes tildelingsmodel og om ordningen, der betyder at skolerne får 'bøder'” for at visitere børn til specialskole."

Venstre ud af ligningen

Trods kritikken og de politiske uenigheder foretrækker Enhedslisten fortsat, at en rød-grøn borgmester står i spidsen for Syddjurs Kommune, når alternativet hedder Venstres Claus Wistoft.

Derfor inviterer Yde Knudsen & co. til forhandlinger med de røde og grønne partier i Syddjurs "for at finde ud af, om vi også denne gang kan blive enige om et fælles valggrundlag, der fører til bedre velfærd, øget biodiversitet og en mere ambitiøs grøn omstilling."

Men allerede inden forhandlingerne går i gang, skal en række ultimative krav opfyldes i forhold til eventuelle aftaler mellem Socialdemokratiet og Venstre:

"Vi blev ubehageligt overrasket, da det viste sig, at den socialdemokratiske borgmester havde en hemmelig aftale med Venstre, så der pludselig var et flertal for etablering af et nyt sommerhusområde tæt på kysten ved Holme. Derfor vil vi som en del af et eventuelt samarbejde kræve, at alle tidligere aftaler med Venstre opsiges - og et løfte om, at der ikke indgås nye aftaler inden valget."

Resultatet af forhandlingerne vil være afgørende for, om Enhedslisten kan se sig selv i et valgforbund med S, SF og Alternativet.

Der er således mange sange, der skal synges endnu, som det hedder i en af venstrefløjens mange kampsange fra de politiske 1970'ere.

Allerede på sidste års generalforsamling opstillede Enhedslisten Jesper Yde Knudsen som spidskandidat til det kommende kommunalvalg. På et opstillingsmøde i juni måned sammensætter partiet sin endelige kandidatliste til valget.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.