Kommunen erkender sit ansvar for manglende dialog

Syddjurs Kommune tager en stor del af ansvaret for, at boghandler Niels Trangbæk har følt sig tvunget til at sælge sin stele af den afdøde tyske kunstner Günther Förg

Artiklens øverste billede
Rønde-Stelen er fortid nu for boghandler Niels Trangbæk og Rønde. Syddjurs Kommune erkender, at man har forsømt at invitere til en dialog med Niels Trangbæk om mulige løsninger til, hvordan det dyre kunstværk kunne forsikres. Foto: Lars Norman Thomsen

RØNDE Som omtalt i Adresseavisen forleden blev Syddjurs et stort kunstværk fattigere, da boghandler Niels Trangbæk vinkede farvel til sin Stele (gr. 'søjle') i bronze udført af den internationalt kendte og højt estimerede tyske kunstner Günther Förg (1952-2013). Stelen havde ellers haft sin faste plads tæt på indgangen til Trangbæks boghandel på Hovedgaden siden 1998.

Stelen var tænkt som et af de kunstværker i det ambitiøse kunstprojekt 'Åben Vand' med nu afdøde Per Kirkeby (1938-2018) som primus motor, det åbne vand skulle løbe igennem og var dermed reelt første etape i realiseringen af projektet.

LÆS OGSÅ: Bittert farvel til mangeårigt vartegn på Hovedgaden i Rønde

Allerede da Niels Trangbæk i 2019 fyldt 70, udtalte han til Adresseavisen med vemod i stemmen:

"En kedelig fødselsdagsgave og med sorg i sindet ser jeg mig nødsaget til at afhænde stelen, fordi Syddjurs Kommune har trukket deres tilsagn om at betale forsikringen tilbage. Det er nu mit håb, at den kan finde en plads et andet sted i Danmark, hvor de vil sætte pris på den."

Ikke gode nok

Kulturchef Ole Wolf, Syddjurs Kommune, kendte ikke til den manglende forsikring af Rønde-Stelen, før han læste om det i Adresseavisen, fordi han først er blevet ansat hos Syddjurs Kommune i starten af 2018. Kulturchefen erkender dog alligevel, at kommunen ikke har været gode nok til at få skabt et grundlag for en dialog med Niels Trangbæk. Foto: Lars Norman Thomsen

Adresseavisen har tidligere bedt borgmester Ole Bollesen (S) om en kommentar til det skete og Niels Trangbæks skuffelse over Syddjurs Kommune.

LÆS OGSÅ: Et billede lever kun for den, der betragter det

Ole Bollesen har spurgt i Kulturforvaltningen, hvor kulturchef Ole Wolf og hans medarbejdere ikke kendte til sagen, fordi hovedparten først er kommet til senere.

Olw Wolf skriver i en mail:

"Syddjurs Kommune blev mødt med et ønske om at forsikre stelen i Rønde, prisen var undersøgt, og det kostede omkring 65.000 kr. om året. Problemet er, at vi ikke må forsikre genstande, der ikke er kommunal ejendom, så selv om vi meget gerne ville have været fleksible, så var det ikke en mulighed. Det har Niels Trangbæk fået at vide mundtligt, men desværre ikke skriftligt. Vi ville gerne have haft en dialog, om vi kunne have fundet andre løsninger, f.eks. om kommunen kunne overtaget værket, men der må vi nok desværre vedgå, at vi ikke har været gode nok til at få skabt en sådan dialog."

Til det siger Niels Trangbæk:

"I den tidligere Rønde Kommune var Rønde-Stelen forsikret som en del af kommunens forsikringspulje. Stelen var udlejet til den selvejende institution 'Åben Vand', fordi den indgik som en del af dette projekt."

"Jeg tog for givet, at ordningen fortsatte ved overgangen fra Rønde til Syddjurs Kommune i 2007, men ti år senere fandt jeg ud af, at det ikke var tilfældet. Stelen var således ikke forsikret."

"Rent tilfældigt spurgte jeg en kommunal medarbejder, om han ville undersøge sagen, en dag han var forbi i butikken. Grunden var, at jeg havde en frygt for, at Stelen var underforsikret."

Senere fik Niels Trangbæk besøg af en jurist fra Syddjurs Kommune.

"Han fortæller mig så, at man i kommunen ikke har kendskab til nogen forsikring, og ligeledes, at kommunen ikke må forsikre genstande, der ikke er kommunal ejendom. Prisen på de årlige 65.000 kroner kender jeg godt."

Da han ikke hørte mere fra Syddjurs Kommune, besluttede Niels Trangbæk at afhænde Rønde-Stelen til en dansk køber, som det er aftalt, at han ikke må røbe navnet på. Heller ikke, hvor i landet, der er tale om.

I forbindelse med opstillingen i Rønde i 1998 udgav Boggalleriet en lille bog af Lars Morell:om Günther Förg. 'En skulptur, et byrum. Günther Förgs stele i Rønde.'

Den kan fortsat erhverves i Trangsbæks boghandel.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen