Overskydende skat: 148 mio. kroner tikker ind på NemKonti i Syddjurs

26.228 Syddjurs borgere har fået en ekstra lønningscheck i april på i gennemsnit 5.644 kroner

Artiklens øverste billede
Genrefoto

OVERSKYDENDE SKAT Når Skattestyrelsen i april udbetaler knap 19,5 mia. kr. i overskydende skat, står godt 820.000 borgere i Region Midtjylland til i gennemsnit at få udbetalt 5.584 kr. Borgerne i Ikast-Brande Kommune skal i gennemsnit have flest penge tilbage, nemlig 7.705 kroner.

I Syddjurs Kommune er tallet 5.644 kroner. I Norddjurs 4.457 kroner.

Selv om det i princippet er ens egne penge, der blot kommer tilbage, så føles det ofte som en ekstra indtægt.

Det er pænt mange penge, der således kommer i omløb, men tendensen er, at de, der modtager en check med overskydende skat, sjældent går forbrugsamok.

Undersøgelser viser, at hovedparten lader pengene indgå i det daglige forbrug, mens færre allerede har øremærket beløbet til en ferierejse. Da indlånsrenten er lav for tiden, får man kun meget lidt ud af at sætte pengene ind på en almindelig konto. Derimod har man måske nogle lån stående, som man betaler udlånsrenter på. Hvis man bruger pengene på at gøre et indhug i gælden, er der med andre ord mange penge at spare.

Når man betaler mere end den aftalte månedlige rente på sit lån, forkorter man låneperioden. Dermed sparer manbåde renter og administrationsgebyrer for de måneder, man i sidste ende ikke behøver at afdrage på lånet.

Gæld til det offentlige

Mens ca. 3,6 mio. borgere ind til videre er blevet mødt at et grønt tal i årsopgørelsen, er godt 900.000 borgere blevet mødt af et rødt tal og dermed en restskat. Restskatten udgør på nuværende tidspunkt knap 7,1 mia. kr. – eller gennemsnitligt 7.744 kr. Den samlede overskydende skat og restskat til danskerne vil løbende ændre sig, idet fristen for at ændre årsopgørelsen først udløber 1. maj.

For borgere, hvor de enten selv eller ægtefællen har gæld til det offentlige, vil den overskydende skat i første omgang blive brugt som afdrag på gælden, inden en evt. rest vil blive udbetalt.

Derudover vil visse borgere opleve, at deres overskydende skat tilbageholdes. Det sker enten ved større overskydende skatter, som gennemgås en ekstra gang inden udbetaling, eller fordi Skattestyrelsen vurderer, at borgeren mangler oplysninger til årsopgørelsen.

Det fremgår af årsopgørelsen, hvorfor man ikke får den overskydende skat udbetalt.

Kan rettes endnu

4,6 millioner borgere har siden den 12. marts 2021 kunnet se deres årsopgørelse for 2020 i TastSelv på skat.dk. Selv om mange ikke behøver at foretage sig noget, da Skattestyrelsen får de fleste oplysninger automatisk, er det stadig vigtigt at tjekke, at oplysningerne stemmer.

Udbetalingerne af overskydende skat sker på baggrund af ændringer og tilføjelser til årsopgørelsen, som er oplyst til og med den 31. marts. Ændrer en borger efterfølgende i årsopgørelsen via TastSelv, kan man med det samme se sin nye årsopgørelse. Det fremgår også af årsopgørelsen, hvornår en evt. overskydende skat vil blive udbetalt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.