Kommentar: Ud med bogstavlegen, ind med politikken og stærk sovs

Artiklens øverste billede

Af Lars Norman Thomsen

I 1880`erne fastslog en af Det Radikale Venstres stiftere, Viggo Hørup, at det i et folkestyre er nødvendigt at dele sig efter anskuelser og holdninger, ikke efter pjattet bogstavleg.

Lige nu pågår der blandt de politiske grupperinger i Syddjurs en bogstavleg, der mest handler om at undgå stemmespild, som det hedder - end konkret politik.

Valgforbund, der bare handler om teknik og ikke om, hvad der politisk samler en rækker partier mere end der skiller, er ikke seriøs snak - men råddenskab.

Derfor er det velgørende, at Radikale Venstres byrådsmedlem Jan Kjær Madsen i denne avis forud for et møde i den borgerlige lejr melder klart ud, at Radikale Venstre ikke kan/vil indgå i et valgforbund med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, fordi de politiske grundholdninger er for langt fra hinanden.

Det er ærlig snak og til at forstå for vælgerne.

Hvis vi bliver på den borgerlige fløj, er det også ærlig snak, at Venstres borgmesterkandidat Claus Wistoft til det kommende møde i den borgerlige lejr gerne vil have afklaret, hvordan de øvrige partier ser på den fremtidige ledelse af Syddjurs Kommune.

Som eneste heltidspolitiker er borgmesterpladsen en nøgleposition i en kommune i forhold til at agere i det krydsfelt mellem byråd, borgere og embedsværk, hvor lokalpolitik bliver til.

Borgmesteren er strategen. Ham eller hende, der sætter en retning i respekt for de vedtagne beslutninger i byrådet, men også er tilstede i det rum, som en borgmester skal kunne agere snarrådigt i.

Venstres spidskandidat kommer til at kigge langt efter et samlet borgerligt valgforbund med Jan Kjær Madsens velgørende udmelding.

Men er det Radikale Venstre lige så skarpe i retorikken, når talen falder på de næste fire års politiske ledelse eller er partiet villige til at sælge posten til den, der byder højest? Det mangler vi at få et lige så ærligt svar på.

På modsatte fløj har Enhedslisten strammet retorikken i forhold til et fremtidigt samarbejde med Socialdemokratiet og SF, som det kan læses i denne avis.

Enhedslisten er lodret uenige med SF og især S i synet på økonomisk politik, økonomisk vækst, asfalt, skolepolitik, og hvor stramt den grønne linje skal udfolde sig.

Enhedslisten strammer selvfølgelig retorikken for virkelig at udstille de politiske meningsforskelle, men det er umiddelbart svært at se, hvordan de tre partier, plus Alternativet, skal kunne trække på samme hammel om en fælles politisk aftale og dermed også et valgforbund?

Stemmer du på en kandidat fra Enhedslisten, ved du ikke, om din stemme er med til at sikre en socialdemokrat en plads i byrådssalen i tilfælde af et valgforbund.

Inden panikken breder sig, og bogstavlegen får lov til at udfolde sig mere end godt er, så tag en alvorlig, politisk holmgang på venstrefløjen, hvor udfaldet ikke bare bliver en krammer og en skåltale, der er glemt efter det forestående valg.

Lad de politiske meningsforskelle træde meget tydeligere frem og vær især klare i mælet, alle partier til hobe, om forventningerne til kommunens politiske ledelse de næste fire år.

Det sidste er en vigtig og afgørende dagsorden helt for sig selv - for Syddjurs.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.