Genåbning bliver lidt fesen - fadøllene må vente i Grenaa

De fleste værtshuse, cafeer og restauranter er ikke klar til genåbning onsdag

Artiklens øverste billede
Der kommer ikke fadøl på bordene i Grenaa Bowlingcenter før 6. maj - men så er fra venstre indehaver Kristina Fast og medarbejderne Andi Jensen og Simone Døssing også klar til at servicere kunderne efter de restriktioner, som må gælde på dette tidspunkt.

GRENAA Hvem har ikke set frem til at nyde en kølig fadøl, når corona-restriktionerne nu endeligt lempes efter fem måneders nedlukning?

Som det nu sker onsdag 21. april efter en meget bred aftale i Folketinget, hvor kun Nye Borgerlige valgte at stå uden for.

Men den fadøl kan være svær at finde i Grenaa. Eller den gode frokost eller tre-retters menuen til at sætte prikken over i'et.

Skal - skal ikke. Det er spørgsmålet, som indehavere af restauranter, cafeer og værtshuse med kort tid skulle finde svaret på.

Og for Kristina Fast, indehaver af Grenaa Bowlingcenter og en café med det største barområde i Grenaa samt sport på storskærme, endte det med et nej til at åbne 21. april.

"Det har været meget forvirrende med de forskellige udmeldinger, der er kommet. Hvad må man og hvad må man ikke. Og giver det måske en bedre økonomi at vente med at åbne og stadig bruge hjælpepakkerne? Der er også et personale at tage hensyn til. Så vi venter med at åbne til 6. maj, og for spillehal og bowling må vi vente yderligere, da disse først må åbne 21. maj," siger hun.

Til gengæld vil gæsterne til genåbningen se, at der er etableret flere pladser udendørs, og en nyskabelse bliver også, at der hver onsdag fra klokken 15-19 vil være mulighed for at købe grillpølser, når der tændes for grillen ud mod Østerbrogade.

Vagter på

"Fredag og lørdag bliver vi nødt til at sætte vagter på for at tjekke coronapas. Kvadratmeterkravene betyder, at vi de første to uger må lukke 120 gæster ind - og efter 21. maj sættes tallet op til 200," siger Kristina Fast.

Hun har planlagt et efterår, hvor der 18. september arrangeres ginsmagning kun for kvinder - et arrangement, der plejer at være rift om, og 30. oktober er der atter livemusik, når Ole Gas kommer og synger de sange, som Gasolin og Kim Larsen hittede med.

"Og så er det planen, at der vil være nogle aftener, hvor jeg vil opfordre de lokale musikere til at komme på besøg med deres guitar for at synge og spille lidt. Som en slags karaoke uden anlæg - og så kan hatten gå rundt," siger Kristina Fast.

Hun satser også på i efteråret at tilbyde børnediskobowling lørdag eftermiddag, hvor der tændes for musikken og diskolyset på bowlingbanerne.

Og inden vi ved af det, nærmer julen sig - og dermed også julefrokosterne.

Venter et par dage

Heller ikke gastropubben Humlechok i Lillegade - tidligere kendt som Kruset - åbner for ølhanerne onsdag. Her er første åbningsdag fredag. Det er nødvendigt med et par ekstra dage til at få gang i køkkenet igen - men til gengæld lokkes der med en lækker gårdhave, varme tæpper og terrassevarmere.

Fredag er også dagen, hvor Færgekroen på Grenaa Havn slår dørene op igen. I samme område er der dog håb om at få skyllet halsen for Fyrtårnet åbner onsdag med Irene Pedersen til at servicere gæsterne.

Og en kold øl - både på hane og flaske - kan også allerede onsdag nydes på Musikhuset Aftenstjernen i Lillegade i Grenaa, hvor indehaver Jan Nielsen lover at være klar bag baren.

Restaurant Mundgodt i Storegade venter til 29. april med genåbning.

Indehaver Nikolaj Bek forklarer, at det med så kort varsel ikke har været muligt at sikre sig råvarer i den kvalitet, som han kræver

Hvor kom de 30 minutter fra?

Først søndag blev det fra Erhvervsministeriet meldt ud, at der er krav om bordbestilling, der skal ske mindst 30 minutter før besøget på en restaurant eller bar. Et krav, som ikke var med i den aftale, som Folketingets partier på nær Nye Borgerlige indgik i sidste uge. Og som kritiseres for at dokumentere, at de politikere og embedsmænd, som har skruet aftalen sammen, ikke aner hvordan livet leves i den virkelige verden. Hvor et værtshusbesøg mange gange sker spontant.

Kravet om bordbestilling har udløst undren, hovedrysten og massiv kritik fra branchen og blandt partierne på Christiansborg, som kalder bordbestillingen ulogisk, idet et krav om negativ coronatest allerede er en forudsætning for, at man må besøge en beværtning.

Kravet for indendørsservering gælder frem til 6. maj. Der er ikke krav til, hvordan man skal reservere bord, så der er mulighed for at bestille bord over telefonen, på nettet eller ved at møde op 30 minutter forinden.

Erhvervsminister Simon Kollerup, (S), har ikke ladet sig interviewe om kravet, men skriver i en mail, at kravet er »bøvlet og irriterende«, men at det er nødvendigt for at kunne genåbne forsvarligt. Hensigten er, at barer og restauranter bedre kan sikre sig at leve op til den fornødne afstand, lyder det fra ministeren.

Fra brancheorganisationen Horesta, der er interesseorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, har det lydt, at spontane besøgende udgør 60 procent af gæsterne på restauranterne.

30-minutters-kravet er altså kommet til i arbejdet med at omsætte aftalen til praksis.

Det møder kritik fra Radikale Venstres erhvervsordfører, Katrine Robsøe, der er valgt i Østjylland: "De 30 minutter har vi altså ikke været med til at indgå en aftale om. Den regel giver ingen mening," siger hun til TV 2.

Også de konservatives erhvervsordfører, Mona Juul er valgt her i det østjyske, og hun undrer sig også: "Det er ikke sådan, vi tolkede aftalen. Vi kan selvfølgelig have tolket den forkert," sagde hun søndag til Ritzau.

Løber fra aftale

Samme dag beskyldte SF partierne for at løbe fra en aftale.

"Jeg synes faktisk, at det er en smule anstrengende, at der er partier, der løber fra aftalen, så snart vi er kommet ud af forhandlingsrummet," sagde partiets sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, søndag til TV 2.

Katrine Robsøe har nu bedt Erhvervsministeriet om et svar på, hvorfor de har indført reglen om de 30 minutters reservationstid, når den ikke er en del af aftalepapiret.

"Vi går ind for regler, og vi går ind for bordreservation. Men vi er også nødt til at stole på restauranterne. Folk skal kunne bruge deres reservation, så snart de har lavet den," lyder det fra Robsøe.

Katrine Robsøe vil nu sammen med flere af de andre ordførere på området forsøge at få reglen ændret, inden den træder i kraft på onsdag 21. april.

Regel løber foreløbig til 6. maj

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skrev søndag i en kommentar til Ritzau, at kravet i udgangspunktet vil løbe til 6. maj. Og at restriktioner er afgørende for en kontrolleret genåbning.

Bordbestillingen skal være med til at holde "samfundsaktiviteten nede" og er indført for at "lave en mere kontrolleret og styret genåbning".

En lille aarhusiansk restaurant vil dog omgå reglen for bordbestilling.

På Le Coq kan gæster ikke reservere bord, men derimod "reservere retten til at reservere".

Det skriver restauranten i et opslag på Facebook.

Dermed kan kunder lave en reservation, der gælder hele dagen, men kun komme ind, hvis der er plads ved det bord, de har reserveret.

Hvis der ikke er plads, kan de komme tilbage senere på dagen og tjekke igen uden at skulle lave en ny reservation.

"Hvis der er nogen, der kun bruger et kvarter, og jeg har sat to timer af til dem, så mister jeg plads og gæster, som i forvejen er begrænset," siger Le Coqs bestyrer Mattias Pinna.

Men selv om man tropper op på det reserverede tidspunkt, kan man altså ikke vide sig sikker på at få en plads. Til gengæld kan man komme tilbage senere på dagen og prøve igen - reservationen er nemlig stadig gyldig.

Fastfood som take away

Fastfoodkæderne McDonald og Sunset Boulevard har valgt slet ikke at åbne for, at gæsterne kan spise deres mad indenfor og fortsætter som hidtil med take away og drive-in. Vi kommer ikke til at kunne håndtere bordreservationer på kort sigt og kan derfor desværre ikke åbne for indendørs siddepladser frem mod 6. maj," siger Pia Tobberup, kommunikationschef i McDonald's Danmark.

I brancheorganisationen Horesta ser man også problemer med kravet. Det er stærkt generende for steder, der normalt ikke har med reservationer at gøre.

For at overholde reglerne skal de investere i it-løsninger, som kun skal bruges frem til 6. maj, hvor kravet udløber.

"Overordnet er vi glade for, at vi har fået mulighed for at åbne 14 dage tidligere, end vi havde regnet med. Det her er så prisen for at få genåbningen fremrykket," siger administrerende direktør Katia K. Østergaard.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen