Heller ikke denne sommer byder på en rislende vand'skål' i Grenaa

Kommunen bliver dårligt behandlet i sagen om springvandet foran råhuset, mener næstformand i Miljø- og Teknikudvalget

Artiklens øverste billede
Næstformand i Miljø- og Teknikudvalget Niels Basballe har i efterhånden flere år været temmelig frustreret over, at vandet ikke springer i 'Skålen' foran rådhuset i Grenaa. Arkivfoto: Søren Andersen

Grenaa Snart åbnes der igen for hanerne, så man kan nyde en kølig fadøl på Torvet i Grenaa, og over de skålende ølglas vil der formentlig falde en enkelt eller to muntre bemærkninger over en anden skål.

Det bliver nemlig heller ikke i sommeren 2021, at grenaaenserne og byens turister kommer til at nyde synet og lyden af det rislende vand i springvandet 'Skålen' foran rådhuset.

Det konstaterer næstformand i Miljø- og Teknikudvalget Niels Basballe (S).

"Jeg tror ikke på, det er realistisk, der kommer vand i 'Skålen' til sommer. For det første ved vi ikke, hvornår retssagen bliver afgjort, og for det andet, så tager det tid, hvis det hele skal pilles op igen, og man skal lave en membran. Derfor tror jeg ikke på, det kan nås til sommer, og det er jo simpelthen for dårligt," konstaterer Niels Basballe.

Må mande sig op

'Skålen' er den helt centrale del af den byfornyelse, som for snart fire år siden blev igangsat i centrum af Grenaa. Dermed nærmer vi os tre-årsdagen for, at vandet skulle være sprunget.

Sådan er det langt fra gået. 'Skålen' holder ikke vand, og retssagen, som Niels Basballe henviser til, er således den tvist, der i øjeblikket er imellem Norddjurs Kommunes rådgiver på projektet - arkitektfirmaet Schønherr - og entreprenøren Dan Jord, som har udført selve arbejdet. Her skal det afklares, hvem der har skylden for, at 'Skålen' ikke kan holde på vandet.

Der har rent faktisk været gang i 'Skålens' springvand. Det sluttede dog, da man fandt ud af, at fugerne ikke kunne holde på vandet. Foto: Inger Kjær

Det er imidlertid endnu uvist, hvornår der er en afklaring på skyldsspørgsmålet, og det irriterer næstformanden i Miljø- og Teknikudvalget.

"Jeg mener, vi bliver behandlet lidt dårligt som kommune, når sådan to virksomheder skal sidde og slås om, hvem der har ansvaret i stedet for, at det bliver lavet, og så kan de slås om ansvaret bagefter. Det mener jeg ikke, der er ordentligt, fordi de har et internt opgør. Jeg så gerne, at de mandede sig op fik 'Skålen' lavet, og så kan de slås videre bagefter," siger Niels Basballe.

Pengene tilbage

I 2019 blev de tre parter - Norddjurs Kommune, Schønherr og Dan Jord - enige om at dele den udgift på 754.373 kroner, som et forsøg på en udbedring af 'Skålens' fuger kostede. Kriteriet for at dele udgiften var imidlertid, at springvandet efterfølgende fungerede.

Nixen-bixen. Det er meningen, vi skal have det springvand, som jo er vildt flot, når det endelig har kørt.

Det gjorde det som bekendt ikke, og dermed har Norddjurs Kommune et tilgodehavende på en tredjedel af udgiften. De penge vil kommunen ikke frasige sig, og endnu vigtigere er det, at der skal placeres et ansvar for, hvem der skal sørge for endeligt at udbedre skaden og dermed også betale for arbejdet, noterer Niels Basballe.

"Vi satte de penge af for at se, om vi selv kunne gøre noget. Det hjalp jo ikke noget. De penge vil vi selvfølgelig have tilbage plus en afklaring på, hvem der har skylden, og hvem der skal udbedre det. For det er jo klart, at det skal laves. Det kan ikke bare stå sådan her i 100 år," bemærker han.

Nixen-bixen

Næstformanden gør desuden opmærksom på, at det ikke er en mulighed for kommunen at få arbejdet udført af en helt tredje virksomhed for derefter at sende regningen videre til taberen af retssagen om skyldsspørgsmålet. Det vil falde uden for den oprindelige aftale mellem de tre parter, og dermed vil Norddjurs Kommune selv hænge på regningen.

For nuværende er der således ikke andet at gøre end at vente på, for Niels Basballe vil have springvandet i centrum af Grenaa.

"Jeg vil ikke afvige fra, at der skal vand i 'Skålen'. Jeg ved godt, der er nogen, der skriver, at så kan man gøre noget andet. Nixen-bixen. Det er meningen, vi skal have det springvand, som jo er vildt flot, når det endelig har kørt. Derfor holder jeg også fast i, at det skal laves færdig," fastslår Niels Basballe.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen