Ingen transistorradio ved Lading SØ, så hvorfor anlægge en støjende motortrafikvej?

Artiklens øverste billede
I fredningen af Lading sø står anført, at man ikke må benytte højttalere og transistorradio i området - nu vil regeringen i sit nye infrastrukturudspil sende en motortrafikvej direkte gennem fredningen. Foto: Michael Wulff

debat Favrskov Kommune og tre andre kommuner har i hemmelighed, for ca. et år siden til transportministeren, fremsendt et nyt forslag om at udbygge Viborgvej (rute 26) med en motortrafikvej.

Favrskov Kommune har undladt at involvere Skanderborg Kommune i deres nye planer, hvilket er både frækt og urimeligt.

Det nye forslag om en motortrafikvej, går blandt andet gennem et unikt naturområde ved Lading Sø og et kultur-plateau omkring Borum Eshøj, som er af national betydning.

Af materiale fra Vejdirektoratet fremgår det, at der vil blive anlagt en 17 meter høj og 225 meter lang bro over Borum Møllebæk. Der står i i VVM-rapporten fra 2012 , at oplevelsen af gravhøjene set fra nord påvirkes af et vejanlæg, og fokus flyttes fra det kulturhistoriske anlæg til det tekniske anlæg, der vil overskygge oplevelsen.

Motortrafikvejen gennemskærer det sydøstlige hjørne af fredningen omkring Lading Sø. Fredningen af Lading sø blev gennemført i 1962 og i fredningen står der anført, at man ikke må benytte højttalere og transistorradio i fredningen.

Støjen og visuelle gener fra en motortrafikvej beskrives af eksperterne i VVM fra 2012 således:

"Vejanlægget vil ud over at ødelægge værdifuld natur skabe en markant fysisk og visuel barriere samt tilføre en væsentlig støjbelastning i det rekreative område. Oplevelsen i skovområderne vil blive præget af det tekniske anlæg lige uden for skovbrynene, ligesom der vil blive tilført en støjkilde i alle rekreative områder."

Det virker højt besynderligt, at Favrskov kommune og tre andre kommuner ønsker at anlægge en motortrafikvej, som overskrider fredningens grænser.

Dansk Naturfredningsforening burde stå sammen i Favrskov og Skanderborg om at beskytte den fantastiske natur, som er sammenhængende og består af et storslået herregårdslandskab, en unik præsteskov med stor biodiversitet, Lading sø, det fredede område omkring søen, det fredede voldsted, det skønne område omkring Borum Møllebæk, Borum Eshøj og området omkring Borum Eshøj.

Jeg håber, at de politiske partier, som jo alle påstår sig "grønne" besinder sig i denne sag, da der er uvurderlige naturinteresser, der står på spil, og en nordlig linjeføring bliver anbefalet af eksperterne i VVM-undersøgelsen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.