Familiegården:Hjælper med læsning, matematik og den svære samtale

Santana Malling udlever sin drøm om at hjælpe børn, som er triste eller bøvler med skolen

Artiklens øverste billede
Cockerspanielen Sif lægger gerne ører til, hvis et barn skal øve læsning sammen med Santana Milling. Katten vil bare gerne kløes bag øret. Foto: CSJ

Thorsø Hunden Sif og gårdens kat byder velkommen, når man ankommer til Familiegården på Grølstedvej 3 i Thorsø. De to pelsede venner kæmper om at få mest nusseri bag ørerne, og først derefter er der lejlighed til at hilse på gårdens ejer Santana Malling.

Hun har netop startet Familiegården op - det er et sted, hvor børn kan få hjælp med deres læsning og snart også matematikudfordringer. Des

uden tilbyder Santana Malling samtaler til børn og forældre om alt det, som kan være svært.

Cockerspanielen Sif og marsvinet Hugo giver gerne en pote med - eksempelvis er de klar på at lytte til lidt oplæsning.

Santana Malling er 40 år, har tre børn og er uddannet lærer. Hun arbejder i dag på Låsby Skole som dansk- og klasselærer, men drømmer om på længere sigt at kunne bruge al sin tid på Familiegården.

"Jeg brænder for at hjælpe børn, som har det svært, eller som er kede af det, så nu ser vi, hvor det bærer hen," siger hun.

"Det kan jeg gøre bedre"

Som lærer med mange års erfaring i folkeskolen har Santana Malling oplevet, hvordan dygtige lærere gør, hvad de kan, når det gælder læsevanskeligheder, men skolerne har ikke økonomien til at støtte op om læsehjælp, forklarer hun:

"Jeg kan se, hvordan mange børn bliver tabt, fordi folkeskolen ikke har ressourcerne. Skolerne har været sultet i for lang tid. Vi lærere gør det bedste, vi kan, men rammerne er svære. Derfor tænkte jeg, at det kan jeg gøre bedre her," fortæller Santana Malling, der ud over 14 år som lærer, desuden er uddannet coach, relationskompetencevejleder og har et diplommodul i kommunikation - desuden snart en uddannelse indenfor tegningsforståelse.

Et rum fuld af tillid

På Familiegården får hvert enkelt barn et tilpasset forløb, som passer præcist til det, han eller hun har behov for.

Har man svært ved at knække læsekoden, vil man få et skub i den rigtige retning med opgaver, som passer til det niveau, man er på. Der kan også være tale om hjælp op til en eksamen, hvor man lige mangler at få styr på det sidste - eller måske er eksamensangst og har brug for redskaber til at håndtere det. Fra 1. maj kan børnene desuden få hjælp med matematikken, da Santana Malling har ansat en matematiklærer.

Endelig kan der være tale om dødsfald eller skilsmisse i barnets familie eller andre problemstillinger, som fylder meget for den enkelte.

"Her får børnene en person at tale med, som ikke er mor eller far, og som har tavshedspligt. Det giver dem et frirum til at få sagt de svære ting. Stedet her er et rum fuld af tillid og åbenhed," forklarer Santana Malling, som har ombygget førsteetagen af en stor hal på gården til formålet.

Altid masser af projekter

Med tre børn, hund, kat, marsvin, et hobbylandbrug med køer, får og grise, en kennel med opdræt af jagthunde OG et fuldtidsjob er der nok at se til for Santana Malling, som desuden stiller op til byrådet for Venstre ved efterårets kommunalvalg.

"Jamen vi har altid gang i 100 projekter. Det er vi så vant til," siger hun med et smil.

Men selvom projekterne i forvejen er mange, så var hun ikke spor i tvivl om, at Familiegården skulle realiseres:

"I 2016 mistede jeg min mor til kræft. Hun blev kun 58 år gammel, og dengang lovede jeg mig selv, at jeg ikke ville spilde min tid, men forsøge at gøre alt det, som jeg drømmer om - og Familiegården er en af mine drømme."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.