Landsbypris 2021: Ebdrup overhalet af Anders Fogh Rasmussens tidligere hjemby

Et fagpanel har sammen med regionens Udvalg for Regional Udvikling vurderet de seks finalister til Landsbyprisen 2021, og pilen peger nu på Skals

Artiklens øverste billede
Det bliver ikke i denne omgang, at Ebdrup får overrakt Region Midtjyllands Landsbypris. Arkivfoto

Det er nu meget tæt på, at Region Midtjylland kan kåre vinderen af årets landsbypris. Den endelige vinder findes på regionsrådsmødet 28. april.

Seks kandidater, blandt andet Ebdrup, kæmper om prisen, og efter vurdering af et fagligt panel er landsbyen Skals i Viborg kommune nu indstillet som favorit til prisen.

De øvrige kandidater til prisen er de to landsbysammenslutninger: Serup, Lemming, Nisset, Ebstrup og Sejling i Silkeborg Kommune, Herskind, Skivholme og Herskind Hede i Skanderborg Kommune samt de to landsbyer i Hald i Skive Kommune og Lindved i Hedensted Kommune.

"Landsbyprisen er som altid en glædelig begivenhed, der først og fremmest viser, at der er masser af liv og udvikling i de midtjyske landdistrikter, og samtidig giver os som politikere en mulighed for at fejre de landsbyer og lokalområder, der gør det godt og som kan inspirere andre landsbyer og lokalområder. Jeg ser frem til, sammen med regionsrådet, at tildele 2021-udgaven af prisen," siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

Ministerbyen

Skals er i politisk kredse kendt som landsbyen, som på et tidspunkt var hjemsted for hele tre ministre. Den mest kendte, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, boede sammen med sin familie i byen fra 1978 til 1999, før familien Fogh Rasmussen flyttede til København.

Desuden har de to tidligere ministre, Bjørn Westh (S) og Henning Grove (C), boet i byen.

Det er nu ikke byens status som tidligere ministerby, der er årsag til, at Skals nu er udpeget som favorit. Landsbyen er kendetegnet ved et aktivt og velfungerende kultur-, forenings- og idrætsliv, der holder til i udbyggede og renoverede idrætsfaciliteter samt byens torvecafé. Udvikling af lokalområdet sker på baggrund af en udviklingsplan og en række arbejdsgrupper med frivillige, og så er Skals også med i den grønne omstilling, hvor byens kraftvarmeværk udvinder over 90 pct. af varmen fra lokalproduceret biogas.

Skals skiller sig ud

Alle seks kandidater er blevet vurderet af et panel sammensat af fagpersoner fra hele landet. Kandidaterne har hver indsendt en indstilling til prisen og har derudover lavet en mundtlig præsentation for panelet.

På baggrund af panelets vurdering har Udvalg for Regional Udvikling samt regionsrådets forretningsudvalg så indstillet favoritten.

"Igen i år har det været en svær opgave at vælge mellem gode og unikke kandidater, der alle må siges at vise vejen til et godt og bæredygtigt liv i landdistrikterne. Men Skals skiller sig ud på lige lidt flere parametre," siger formand for udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V).

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.