Tilflyttere tænder op for Folkets Fabrik

Det kommende mødested, Folkets Fabrik i Stenvad, skal danne rammer om det gode liv på landet, og det bliver de lokale borgere vigtige medspillere i. Særligt tilflytterne

Artiklens øverste billede
Natascha Gulager Holst har eget værksted i stalden på sit nedlagte landbrug, hvor hun blandt andet producerer hjemmelavet papir, sæber og indfarver genbrugstekstiler med plantefarver. Privatfoto

Stenvad Visionerne for Folkets Fabrik er for længst nedfældet, og det er ikke kun i styregruppen, at man ser det kommende mødesteds potentiale.

Også i lokalbefolkningen er begejstringen ifølge landsbyklyngen Midt i Norddjurs stor. Der opstår således mange idéer og kompetencer, som kan skabe liv og fællesskaber i de nye rammer.

Alt fra vegetariske stop-spild-af-mad-fællesspisninger til dækskifte og lørdagsmarkeder med lokalt produceret frugt, grønt og håndarbejde er nogle af de mange tiltag, der står på ønskelisten, og det bliver op til de lokale borgere at fylde de rette ting ind i Folkets Fabrik.

Bæredygtigt landliv

Det kommende mødested har også allerede tiltrukket interesse fra tilflyttere, som kan se nye muligheder, der ikke i forvejen er til stede i Stenvad.

Det gælder blandt andet Natascha Gulager Holst. Hun er 36 år og mor til tre små drenge. Hun er uddannet tekstilformidler og folkeskolelærer i blandt andet håndværk og design, og har som tilflytter siden 2015 boet på en landejendom mellem Ørum og Fannerup.

I flere år har hun savnet et tilhørsforhold i lokalområdet. Hun er med egne ord hverken til kaffeslabberas eller sportshaller, og derfor står hun i dag uden det helt store lokale netværk.

”Som yngre fik jeg et socialt liv ved at være aktiv i frivilligforeninger, hvor der var et interessefællesskab. Jeg har en stor passion og interesse for det bæredygtige liv, og jeg vil elske at udveksle idéer, lære fra mig og vide, at andre i mit lokalområde har samme vision for vores børns fremtid. Her kommer Folkets Fabrik i spil for mit vedkommende,” fortæller småbarnsmoren i en pressemeddelelse fra landsbyklyngen Midten i Norddjurs.

”Folkets Fabrik bliver min ”lille landsby". Et sted, som godt må lugte langt væk af bæredygtigt liv på landet, både socialt, kulturelt og naturmæssigt. Jeg drømmer om en flad og fleksibel ledelseskultur og en stor ’ja-hat’, der tillader, at idéer og forsøg kan spire, og jeg drømmer om at vække en ny bølge af bæredygtigt tænkende tekstilfællesskab med fx lappecaféer og tiltag som ’Det Kollektive Klædeskab’. Det kunne være fantastisk at skabe en base, hvor man kan samle viden, redskaber og materialer – og ikke mindst tale om vores idéer og opfattelser af tekstilernes nye vinde siger Natascha Gulager Holst.

Generationer sammen

En anden kommende Stenvadborger er Jo Holst. Hun er 46 år og bor i Ringsted lidt endnu med sine to børn på 8 og 11 år. Hun har netop købt en ejendom i Stenvad, og det kommende mødested har været medvirkende til, at hun har truffet den store beslutning af rykke teltpælene op af den midtsjællandske muld for at plante dem midt i Norddjurs. Også hun er optaget af bæredygtighed, videndeling, kunst og formidling.

”Jeg forestiller mig et fællesskab med stor videndeling mellem forskellige faggrupper, interesser og aldersgrupper. Et fællesskab, der kan lokke vores børn væk fra skærmen og ned i smedjen, trykkeriet eller systuen, og hvor den ældre generation tager hånd om den yngre og omvendt. Min søn ville elske at lære at skifte dæk på bilen og min datter, hvordan man slagter en kanin,” fortæller Jo Holst om sine visioner for det mødested, som hun får lige i baghaven, og hvor hun også gerne selv vil afholde kreative kurser.

Nak og æd

Lars Dahl Sørensen er 62 år og købte et hus mellem Ramten og Stenvad i 2017 efter et langt liv som sælger og med en lejlighed i Aarhus på 62 kvadratmeter.

Han er faldet for det jordnære og frie liv på landet, og også han er begejstret for det kommende mødested, hvor han gerne vil bidrage til at skabe et stærkt fællesskab på kryds og tværs:

”Tænk sig at få adgang til et smede- og træværksted. Tænk sig at have et sted, hvor man kan grille sammen i bedste Nak-og-æd-stil. Tænk sig at have mulighed for at kunne opbevare vinterdæk og have sted, hvor man kan skifte dæk,” siger Lars Dahl Sørensen, noterer han sig i pressemeddelelsen fra landsbyklyngen Midt i Norddjurs.

SC

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.