Ideen der kommer til at skaffe arbejdspladser til Ebeltoft

Efter ti års udvikling er firma fra Ebeltoft klar til at indtage verden med deres patenterede olierensningsanlæg. Forventningen er kæmpevækst de kommende år

Artiklens øverste billede
Direktør Rune Kaasing Bliksted har en fortid som blandt andet elektronikingeniør, produktionsingeniør og så har han en HD i ledelse og organisation. Han startede i oktober 2020 og skal bringe Green Oil skridtet videre i det kommende væksteventyr. Foto: Kian Johansen

Ebeltoft I maskinrummet på tankskibe verden over findes der i dag op til ti oliefiltreringsanlæg produceret af Greenoil Standard, der holder til i Erhvervsparken i Ebeltoft.

Anlægget sørger for at rense den olie der smører motordelene og via et patenteret system og egenudviklede filtre, renses olien så den kan genavendes i umindelige tider. Så skibets besætning slipper for at smide store dele af olien ud efter brug.

To næsten komplette olierensningsanlæg, der lige skal testes en sidste gang. Anlægget er bygget til at kunne passe ind på meget lille plads og filtrene kan skiftes hurtigt og ubesværet. Foto: Kian Johansen

Andre rensemetoder har ikke kunnet sørge for at fjerne fugt, de små metalrester og biprodukter, der opstår når metal slider mod metal.

Men det kan Greenoils oliefiltreringsanlæg.

Det giver plus i CO2-regnskabet, mindre spild af dyr olie og mindre slitage på maskinerne, forklarer den næsten nytiltrådte direktør Rune Kaasing Bliksted.

Fordobling af ansatte

Han kigger på et firma i vækst der allerede nu har 13 ansatte og forventningen er, at endnu flere skal ansættes de kommende år.

I 2020 var der otte ansatte, siden oktober 2020 er der ansat fem mand, og nu begynder Rune Kaasing Bliksteds arbejde med at forene iværksætteråndens frie miljø til en forretning, hvor der er endnu mere styr på certificering, arbejdsgange og varenumre og selvfølgelig på at få alle ansatte til stadig at arbejde i samme entusiastiske og iderige facon som hidtil.

De patenterede filtre til olierensningsanlæggene laves indtil videre i hånden. Filtrene har forskellige egenskaber, så de kan håndtere forskellige olietyper. Foto: Kian Johansen

Kort sagt. Al viden skal kunne dokumenteres og nedskrives, så den ikke kun er på få hænder. Antallet af varenumre og skræddersyede løsninger skal nedbringes til færre enheder der lettere kan sættes i produktion," forklarer Rune Kaasing Bliksted sin berettigelse.

En bæredygtig ide med vækst uden grænser

Det hele begyndte som en ide hos udvikler Lars Brejnbjerg, der fik flere investorer fra Ebeltoft med på ideen.

Et firma bad ham dengang om at finde en løsning på, hvordan man kunne fastholde oliens kvalitet og fjerne vandet fra olien. Det førte til ideen om at bruge fåreuld til filtrering og i første omgang en ombygget elkedel til at fjerne vandet.

Tommy Bøgehøj gik sammen med flere investorer ind i Greenoil Standard for godt ti år siden. Nu er ejerskabet koncentreret hos få lokale investorer, og man er i gang med at omdanne firmaet fra et ApS til et A/S. Foto: Kian Johansen

Efter hårdt udviklingsarbejde, masser af salgstimer og en del investeringer er Greenoil i dag klar til et væksteventyr uden grænser.

For nu er man godt i gang med at overbevise rederierne om det smarte i at benytte et af Greenoils anlæg. Og der er masser af andre maskiner med olie som smøremiddel, hvor et oliefiltreringsanlæg ville give mening. For eksempel gravemaskiner med et hydraulisk system.

Mulighederne synes ubegrænsede. Og det er først nu, at Greenoil Standard har taget næste skridt med ansættelsen af flere sælgere og flere teknikere, der skal medvirke til væksten.

"Det har taget lang tid at få rederierne overbevist. Og vi startede med at tilbyde vores anlæg meget billigt, mod at vi kunne bevise hvad de kunne. Anlæggene har kørt på flere skibe i flere år og olien på maskinerne er endnu ikke udskiftet. Da Maersk bad om at få vores introduktionsvideo vist frem under rederiets årlige generalforsamling for et par år siden, så vidste vi den var hjemme," smiler Tommy Bøgehøj, der sidder som bestyrelsesformand.

Kasser fyldt med færdige rensningsanlæg er klar til at blive afsendt. På et år er eksporten steget fra 25 procent til 75 procent af omsætningen. Foto: Kian Johansen

Indtil nu har firmaet ikke beskæftiget sig synderligt med struktureret salg, de fleste ordrer er kommet via de netværk og forbindelser der er blevet opbygget igennem de seneste ti år.

Og det har primært været danske rederier man har kunnet sælge rensningsanlæg til.

"Nu venter resten af verdens rederier," lyder det fra Rune Kaasing Bliksted, der understreger, at det ikke bare er en branche man indtager med et fingerknips. Det kræver specialviden og branchekendskab. Netop derfor er de nuværende sælgere alle tidligere maskinmestre af uddannelse, for det kræver pondus at sælge Greenoils produkter.

Tredoblet omsætning på eksportmarkedet

Omsætningen på eksportmarkedet er allerede steget fra 25 procent i 2020 til 75 procent i 2021 og eksportvæksten er fortsat de første tre måneder af 2021.

Hvad omsætningen helt præcist lyder på, vil man ikke ud med. Men det er allerede nu på et tocifret millionbeløb og Tommy Bøgehøj forventer at omsætningen vil ligge på et trecifret millionbeløb inden for få år.

"Vi er hjulpet på vej af en international lovændring i 2019 om bæredygtighed og det faktum, at olie i utallige år fremover stadig vil være det foretrukne smøremiddel til maskiner," lyder forudsigelsen.

Ideen blev skabt og udviklet i Ebeltoft og her kommer den til at vækste, lyder det fra Tommy Bøgehøj.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen