Læs med her Andersen, Jensen, Mikkelsen, Pallesen og Pil

Hvis du som borger har et konkret forslag, du synes, at Syddjurs Byråd skal tage stilling til, skal du kunne forlange at få det på byrådets dagsorden, foreslår bredt politisk flertal.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Mange kommuner har efterhånden givet deres borgere mulighed for at få forslag direkte med på byrådets dagsorden, såkaldte ’borgerdrevne forslag’, som det hedder med et kommunalt buzzword.

Hr. Jensen eller Fru Andersen kan således som borgere i deres bopælskommune oprette et forslag, som de ønsker deres lokalpolitikere skal drøfte.

Nu følger Syddjurs Kommune trop. På byrådets dagsorden onsdag 28. april har et politisk flertal bestående af løsgænger Michael Mikkelsen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten, sammenlagt 14 ud af 27 mandater, fremsat et forslag, der - hvis det bliver vedtaget - vil give Syddjurs borgere mulighed for at stille forslag til byrådets dagsorden.

”Jeg forestiller mig, at vi på byrådsmødet vedtager, at vi gerne vil have en ordning undersøgt, beder forvaltningen kigge på ordninger i andre kommuner og vende tilbage til byrådet med forslag til, hvordan det kan organiseres,” siger Enhedslistens Jesper Yde Knudsen.

”Hvis der er en væsentlig udgift forbundet med ordningen, kan man vælge at vente og tage den med i budgetprocessen (Budget 2022, red.),” tilføjer han.

Ifølge Jesper Yde Knudsen ønsker Venstre ikke at være medforslagsstiller, men har heller ikke sagt, at partiet vil stemme imod. Løsgænger Laila Sortland og SF gav ikke lyd fra sig inden deadline for, at forslaget skulle fremsendes til borgmester Ole Bollesen med en anmodning om at få det byrådets dagsorden.

Det er meget sandsynligt, at et samlet byråd sender forslaget til yderligere kvalificering hos det kommunale embedsværk og, at det således bliver en del af efterårets budgetforhandlinger.

Styrke demokratiet

For forslagsstillerne handler det om at engagere flere borgere i den politiske debat i Syddjurs Kommune.

De henviser til, at forslaget optrådte som en af anbefalingerne i det katalog, som §17 stk, 4-udvalget (et midlertidigt udvalg) i foråret 2017 afleverede til byrådet.

Udvalget bestående af politikere og borgere fik til opgave at komme med konkrete anbefalinger til Byrådet om borgerinddragelse i bred forstand - hvordan lokaldemokratiet kan få mere tyngde i Syddjurs Kommune.

Betingelser

Ligesom i de kommuner, der allerede har indført muligheden, har forslagsstillerne knyttet en række betingelser til deres forslag, som skal være opfyldt for, at Hr. Jensen eller Fru Andersen kan få hul igennem til byrådet.

Det gælder for eksempel:

  • Dit forslag skal i løbet af en afgrænset periode have opbakning fra et vist antal borgere for, at det kan blive taget op af byrådet. Det kan meget vel være det antal stemmer, som et mandat i byrådet ’kostede’ ved det seneste kommunalvalg - i Syddjurs cirka 919 stemmer
  • Det kan ske ved, at borgerne kan stemme på en kommunal hjemmeside, hvor samtlige borgerdrevne forslag står opført
  • Det skal gøres klart, at forslag fra borgerne kan handle om alt det, som Syddjurs Kommune kan beslutte. Det kan for eksempel være et ønske om en ny gangsti på et kommunalt areal, trafiksikkerhed, åbningstider hos Borgerservice osv.
  • Hr. Jensen eller Fru Andersen kan ikke stille et forslag, som Byrådet allerede har haft på dagsordenen. De kan ikke blive ved med at stille det samme forslag igen og igen, indtil Byrådet har truffet en beslutning, de er enige i
  • Forslaget skal derudover overholde dansk lovgivning og må ikke være injurierende eller indeholde fortrolige eller personfølsomme oplysninger

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.