Pædagogisk leder om parcelhus-debat: »Flugten er voldsom«

Hos Børnehuset Mimershøj og Gimlehøj støtter man Lisbjergs lokale i ønsket om ordentlige familieboliger.

Artiklens øverste billede
I Lisbjerg oplever den pædagogiske leder af to børnehuse, at mange børnefamilier flytter. Foto: Aarhus Kommune

Som beskrevet i Lokalavisen Aarhus de seneste uger, så er Lisbjerg i en rivende udvikling og kan se frem til en mangedobling af befolkningstallet de kommende år.

Men de lokale sukker efter familieboliger, for den slags er ikke en del af den omfattende udviklingsplan, og fællesrådets byudviklingsudvalg frygter, at Lisbjerg bliver en transit-by, som folk flytter fra.

Den frygt har man også hos Børnehuset Mimershøj og Børnehuset Gimlehøj, to af byens tre børnehuse, og pædagogisk leder, Marianne Winther, følte sig forleden kaldet til at melde sig ind i debatten. I et nyhedsbrev til forældrene berettede hun om en ”trist tendens, men et forståeligt valg,” når børnefamilier forlader Lisbjerg.

»Vi mister børn, og jeg kan aktuelt uden at anstrenge mig komme i tanke om de første 14-15 børn, som er flyttet inden for... ja, det er nok ikke engang et år. Det er voldsomt, og det er rigtig ærgerligt,« uddyber Marianne Winther overfor Lokalavisen Aarhus.

Usikkerhed

I øjeblikket har Mimershøj og Gimlehøj, der ligger ved siden af Lisbjergskolen, i alt 115 børn.

»Den store fraflytning gør, at jeg kan stå med medarbejdere, som kan blive usikre på deres jobsituation, og vores økonomi blomstrer jo heller ikke, når vi mister børn. Det kan vi mærke. Ydermere bliver det svært at danne grupper og planlægge langsigtet. Jeg frygter også, at vi bliver sådan et transit-sted, hvor vi skal køre børn ind ad mange omgange, og det gode samarbejde med forældrene bliver afbrudt« forklarer den pædagogiske leder.

Men alt er bestemt ikke skidt, pointerer Marianne Winther også. Hun roser blandt andet politikerne for at være på forkant med udviklingen ved at have skole og daginstitutioner udbygget og klar til et stort rykind.

»Børn er ikke pakker«

Hun håber dog, at byrådet lytter til bekymringen i Lisbjerg. Ikke mindst for børnenes skyld.

»Det er ret vigtigt, at børn fra 0-6 år ikke får for mange skift. De er jo ikke pakker, som man bare kan flytte rundt, så det er vigtigt at skabe rammen for et fast holdepunkt og muligheden for, at familier kan blive,« siger Marianne Winther og fortsætter:

»Børn finder heldigvis ud af det, men det kræver bare meget for et barn at skulle skabe nye relationer og komme ind i noget etableret, hvor venskaber allerede er formet. Det skal man tage alvorligt.«

Thomas Medom forstår lisbjergensernes bekymring, men er optimist i forhold til udviklingen. Arkivfoto

Rådmand er fortrøstningsfuld

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), anerkender bekymringen.

»For mange udskiftninger kan gøre relationsarbejdet vanskeligt. Det skaber forstyrrelser. Heldigvis er børn omstillingsparate og kan vænne sig til meget, men faste klasser og børnegrupper er klart at foretrække.«

SF-lederen kan også godt forstå beboernes ønske om flere parcelhuse i Lisbjerg, men han er dog fortrøstningsfuld i forhold til den vedtagne udviklingsplan.

»Jeg kan godt se, at behovet for familieboliger er der, og det er et vigtigt perspektiv at drøfte i den videre proces, men der er en udvikling i gang, hvor børnefamilier kan finde ud af at bosætte sig på mindre plads.«

Hos den lokale pædagogiske leder er der dog stadig en forhåbning om, at politikerne finder plads til parceller.

»For Lisbjerg er et skønt område med rigtig mange kvaliteter, så det er ærgerligt, hvis det bliver et område, man flytter fra igen, når alle andre betingelser for at skabe et fantastisk bysamfund, hvor man har lyst til at blive, er tilstede,« siger hun.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.