Præstegården i Kolind skal nu nyrenoveres

Menighedsrådets ønske om at bevare den gamle præstegård efterkommes

Artiklens øverste billede
Kolind Præstegård har en lang historie

Det er snart fire år siden, at daværende sognepræst Anne Kirstine Langkjer skyndsomt måtte rykke ud af Kolind Præstegård, fordi præsteboligen var hårdt angrebet af skimmelsvamp.

Det kunne man forvisse sig om ved at læse rapporten ’Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse af præsteboligen’ dateret 12. december 2017 fra Teknologisk Institut.

I efteråret 2018 takkede Anne Kirstine Langkjer endeligt af som mangeårig og populær sognepræst, og siden da har kirkerne Kolind, Ebdrup og Skarresø haft skiftende vikarer. Det har ikke været muligt at fastansætte en afløser for den afgåede, fordi praksis sædvanligvis er, at man skal kunne stille en indflytningsklar bolig klar til en ny præst og familien.

Siden Anne Kirstine Langkjer stemplede ud, er der blevet fægtet mellem forskellige interessenter for at finde en brugbar boligløsning.

Flere muligheder har været i spil:

  1. Nedrivning af den eksisterende præstebolig og det tilhørende konfirmandlokale og bygge nyt på matriklen
  2. Sælge præsteboligen på Nødagervej 20 med tilhørende bygninger og i stedet opføre en ny og moderne bolig til en kommende præst med både plads til beboelse og kontorfaciliteter
  3. Renovere og istandsætte den nuværende præstebolig og gøre den mere tidssvarende for en præstefamilie anno 2021

SAVE registreret

Efter mange forsøg på at skabe konsensus om en løsning, som både Menighedsråd og Provstiudvalg kunne nikke ja til, er det nu endt med, langt om længe, at Menighedsrådets ønske om at renovere og istandsætte den nuværende præstebolig efterkommes.

Det er ingen hemmelighed, at Provstiudvalget mest var stemt for en af de to andre løsninger. Den første blev ret hurtigt annulleret som mulighed af Udvalget for Natur, Teknik og Miljø med formand Kim Lykke Jensen i spidsen.

Provst Benedikte Bock Pedersen tvivler på, renoveringen og istandsættelsen af Kolind Præstegård når at blive færdig i 2021. Arkivfoto


Udvalget henviste til, at konsulentfirmaet NIRAS i 2017 SAVE registrerede Præstegården med en bevaringsværdi 2 og Konfirmandstuen med en bevaringsværdi på 3. På daværende tidspunkt var det ikke godkendt af Byrådet endnu. Det skete først med vedtagelsen af Kommuneplan 2020-2032 i december 2020.

Også lokale BLIS, By- og Landskabskultur I Syddjurs, bakkede stærkt om at bevare Præstegården i et høringssvar:

»Vi har naturligvis forståelse for de betænkeligheder som skimmelsvampeangrebet har forårsaget. Teknologisk Instituts rapport indeholder faglige og detaljerede forslag til, hvordan man kan løse problemerne med skimmelsvamp og manglende ventilation, og dermed fjerne årsagerne til skimmelsvampeangrebene.«

Løsning 3

»Efter mange snakke og diskussioner frem og tilbage er der nu enighed om, Provstiudvalg og Menighedsråd imellem, at Menighedsrådets ønske om at renovere den nuværende præstebolig og konfirmandstue efterkommes,” siger Benedikte Bock Pedersen, Provst i Syddjurs Provsti.

Det er nok tvivlsomt, om den renoverede og nyistandsatte præstebolig står klar til indflytning til oktober

Provst Benedikte Bock Pedersen

Provstiudvalget har bevilget en ramme på 8 mio. kroner til det arbejde, der nu forestår fordelt med 5.5 mio. kroner til præsteboligen og resten, 2.5 mio. kroner, til at renovere og istandsætte konfirmandlokalerne for.

»Det er den står lige nu. Menighedsrådet skal i gang med at tale med en arkitekt, som skal præsentere et forslag, som Provstiudvalget senere skal tage stilling til og endelig godkende,« siger Provsten.

Op til biskoppen

Når Provstiudvalget endelig har godkendt det forslag, som arkitekten sandsynligvis ikke når at lande inden udvalgets møde i juni, starter hele processen med udbud, håndværkere og endelig godkendelse af byggeriet.

Den nuværende præst i Kolind, Ebdrup og Skarresø Sogn, Gunilla Nygaard Knudsen, er ansat i et vikariat med slutdato oktober. Gunilla Nygaard Knudsen bor i Aarhus.

Du er for tidligt ude til, at jeg vil sige noget. Jeg tør simpelthen slet ikke spå, om hvornår vi er klar til at gå i gang og hvornår byggeprojektet er færdigt

Søren Rønde Hansen, formand for Menighedsrådet

»Det er nok tvivlsomt, om den renoverede og nyistandsatte præstebolig står klar til indflytning til oktober,« vurderer Benedikte Bock Pedersen.

Herefter bliver det så op til Biskop Henrik Wigh-Poulsen at tage stilling til, hvornår den ledige stilling som permanent sognepræst ved Kolind, Ebdrup og Skarresø Sogne skal slås op.

»Det kommer an på, hvor langt vi er i processen, hvad Biskoppen beslutter. Muligvis bliver der tale om et vikariat igen, men hvis byggeprojektet er så langt fremme, at der i det tidlige efterår anes en snarlig færdiggørelse, kan det være, at stillingen opslås med forventet meget snarlig indflytning i embedsboligen,« siger Provsten.

»Erfaringerne fortæller imidlertid, at det begrænser ansøgerfeltet, hvis ikke embedsboligen kan beses og står klar til indflytning, inden ansøgningen bliver sendt,« tilføjer hun med en yderligere bemærkning om, at håndværkere lige nu har meget travlt og at priserne på materialer også er skruet i vejret grundet det store boom i byggebranchen i kølvandet på corona-situationen.

Deadline usikker

En fåmælt formand for Menighedsrådet, Søren Rønde Hansen, siger til Lokalavisen, at han meget nødigt vil sige noget på nuværende tidspunkt.

»Du er for tidligt ude til, at jeg vil sige noget. Jeg tør simpelthen slet ikke spå, om hvornår vi er klar til at gå i gang og hvornår byggeprojektet er færdigt,” siger Søren Rønde Rønde Hansen.

Det mest sandsynlige scenarium er derfor, at Kolind, Ebdrup og Skarresø Sogne kommer til at vente mere end fire år på, at der ansættes afløser for Anne Kirstine Langkjer.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.