Sofie har ikke været i skole i et år

En sag mellem en familie på Mols, Molsskolen og Syddjurs Kommune er endt i en tilsyneladende uløselig hårdknude.

Artiklens øverste billede
Vivi-Ann og Micael Lennartz savner forståelse hos både Syddjurs Kommune og Molsskolen for, at deres barnebarn Sofie efter deres opfattelse, ligesom storebroderen Anton, skal gå i skole på Pindstrupskolen. Foto: Lars Norman Thomsen

Denne historie er ikke et partsindlæg, men en historie om en familie i tre generationer, der har autisme tæt inde på livet i dagligdagen.

Det har i forhold til et af familiemedlemmerne, Sofie, haft store konsekvenser for hendes skolegang eller mangel på samme.

Familien Lennartz føler, at den er havnet i en sump, hvor hverken skole, Molsskolen, eller kommune, Syddjurs Kommune, udviser forståelse for familiens situation.

Mormor

Vivi-Ann Lennartz, Begtrup, er mor til 3 autister, mormor til 3 autister og også gift med en autist.

»Så jeg betragter mig selv som lidt af en ekspert på området,« siger Vivi-Ann Lennartz, der også selv har kæmpet med cancer i flere omgange, men virker til at være en stærk kvinde.

Familien Lennartz bor i Begtrup på to matrikler, hvor heste er det erhvervsmæssige omdrejningspunkt for Vivi-Ann Lennartz’ mand, Micael Lennartz og datteren Katrine.

Sidstnævnte har gennemført en landbrugsuddannelse på Kalø Økologiske Landbrugsskole.

»Det var en hård omgang for Katrine, har vi senere erfaret grundet hendes autisme. Også meget hårdere end vi vidste af, mens hun var i gang med uddannelsen,« siger Micael Lennartz, der selv uddannet arkitekt.

Katrine er mor til tre børn, der alle har en autisme diagnose. Den ældste, sønnen Anton, går i skole på Pindstrupskolen, Syddjurs Kommunes specialskole. Han kører dagligt en taxa fra hjemmet i Begtrup til Pindstrup.

»Det er han vældig glad for. Vi kan mærke, at han trives, men også han fornemmer naturligvis, at vi snakker meget om hans lillesøster og hendes manglende skolegang,« siger Vivi-Ann Lennartz.

Det var en hård omgang for Katrine, har vi senere erfaret grundet hendes autisme. Også meget hårdere end vi vidste af, mens hun var i gang med uddannelsen,

Micael Lennartz

Familien havde håbet, at lillesøster Sofie også skulle på Pindstrupskolen med start i 0. klasse i august 2020, men sådan er det ikke blevet.

Sofie har derfor endnu ikke været i skole.

Det har betydet, at familien Lennartz i hele dette skoleår har haft en twist kørende med primært Syddjurs Kommune.

Her en lille måned før skoleåret er slut, tyder intet på, at en løsning er nær – heller ikke en indbyrdes forståelse. Snarere er sagen kørt op i en spids.

Lokalavisen har tidligere bedt henholdsvis Kirstine Bille (SF) og Jørgen Ivar Mikkelsen (Venstre), henholdsvis formand og næstformand i Udvalget for Familie og Institutioner, om at kommentere et indlæg fra Micael Lennartz om denne sag.

Det ønskede de ikke. Af gode grunde, fordi de som de rutinerede politikere, de er, principielt støtter de beslutninger, som deres embedsværk står bag.

Historien uden ende

Lokalavisen har mødt familien et par gange på dens hjemmebane. Her har det primært være Vivi-Ann og Micael Lennartz, der har forsøgt at forklare sagens sammenhæng og grunden til familiens utilfredshed med Syddjurs Kommune.

Datteren Katrine er tydeligvis følelsesmæssigt påvirket af hele situationen omkring Sofie og hendes fremtid og siger ikke meget.

Et hav af møder i løbet af det seneste halve år med Molsskolen, Syddjurs kommunes skolechef Per Viggo Larsen og andre fra forvaltningen, rundture til Rønde Skole og senest Thorsager Skole, har ikke ændret en tøddel på familiens opfattelse. Heller ikke, at Ankestyrelsen har været inde over.

Familien ser kun en mulighed for en løsning, at Sofie bliver visiteret til skolegang på Pindstrupskolen.

Syddjurs Kommune henholder sig til, at når Sofie kunne gå i en almen børnehave, Naturbørnehaven Mols Bjerge, så ville hun også kunne gå på en almen folkeskole. Sofie har gået i Naturbørnehaven Mols Bjerge, 26 børn og 5 voksne - og hun har altid haft korte dage og mindst en ugentlig fridag. Trods flere forsøg fik hun aldrig den støtte hun havde behov for i børnehaven, dog profilerede hun af støtten til et andet barn, men dette var kun i en kort periode, ifølge familien Lennarz.

Sagen er kørt så meget op i en spids, at det er svært at ane en udvej og en løsning ud fra de dokumenter, som Lokalavisen har fået lov til at læse.

Familien Lennartz har ikke høje tanker om hverken Syddjurs Kommune eller Molsskolen for den sags skyld.

Den henviser til, at Børne- og ungdomspsykiatrisk Afdeling på Skejby – efteråret 2019 – da hun går i børnehave, tilråder, at Sofie får;

  • Specialpædagogisk indsats målrettet autismespektrumforstyrrelser
  • Forberedelse, forudsigelighed og faste rammer - formidlet på et konkret plan, så Sofie har overblik over, hvad der skal ske og hvornår og hvad hun skal bagefter
  • Visuelle støttesystemer
  • Sofie skal være i mindre enheder, have kontinuerlig støtte og guidning.

»De (Børne- og ungdomspsykiatrisk Afdeling, red.) skriver udtrykkeligt, at Sofie skal have massiv specialpædagogisk støtte - dette vil kun være muligt på en specialskole« skriver Katrine Lennartz i en klageskrivelse til borgmester Ole Bollesen (S).

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.