Kræft er ikke for tøsedrenge, men mænd har brug for at bearbejde oplevelsen på andre måder end kvinder, og derfor mener Ole Vestergaard (tv), Jesper Engel og Gert Lauridsen, at der er behov for et kræftnetværk kun for mænd. Foto: Grethe Bo

Kræft er ikke for tøsedrenge, men mænd har brug for at bearbejde oplevelsen på andre måder end kvinder, og derfor mener Ole Vestergaard (tv), Jesper Engel og Gert Lauridsen, at der er behov for et kræftnetværk kun for mænd. Foto: Grethe Bo

Kræftkarle udsætter ikke noget til i morgen

Ole, Gert og Jesper har set døden i øjnene. Nu starter de netværk for kræftramte mænd

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

“Kæftens Bekæmpelse...åhhh nej, sig det er løgn!”
Grinene runger gennem Kafé K, mens Ole Vestergaard, Jesper Engel og Gert Lauridsen får kigget nærmere på den folder, der netop er kommet tilbage fra tryk... med trykfejl.
De tre herrer har let til brede smil, men baggrunden for deres møde er alt andet end sjov: De har alle været igennem en behandling for kræft.
“Når man har været i nærkontakt med kræft, så har man også været i nærkontakt med døden. Den venter lige rundt om hjørnet. Sådan havde jeg det i hvert fald, og det er også det, jeg hører andre fortælleforklarer Gert.
“Derfor er det så enormt givende at få talt om nogle af livets store eksistentielle spørgsmål med nogen, der har oplevet det samme.”
Sammen med Ole og Jesper er han initiativtager til et netværk for kræftramte mænd, som mødes for første gang torsdag 28. januar.
Meningen med netværket er at skabe et forum, hvor kræftramte mænd har mulighed for at mødes og tale om deres sygdom og give deres egne erfaringer videre.

Behov for at tale om kræft

“Da jeg fik kræft, havde jeg det sådan, at nu skulle jeg igennem den her behandling og så tilbage til min hverdag så hurtigt som muligt,” fortæller Ole, der oprindeligt fik ideen til netværket.
“Men da jeg så mødte andre med kræft, fandt jeg ud af, at os, der har oplevet kræft, vi kan faktisk give hinanden en masse,” forklarer han.
“Jeg tror, vi alle inderst inde har et stort behov for at få talt om vores sygdom. Hvordan vi er ramt, og hvad medicinen gør ved os fysisk og psykisk.”
Men netværket skal ikke kun handle om sygdom.
“Fordelen ved et netværk er, at du har nogen at vende dine tanker med, som står eller har stået i samme situation. Men det skal ikke være et terapeutisk netværk,” understreger Jesper.
“Vi mænd bryder os ikke om at sidde i rundkreds og krænge vores inderste ud. Vi støtter hinanden på mange andre måder,” siger han.
Planen er, at netværket, der allerede har 14 interesserede, skal mødes den sidste torsdag i hver måned på Sundhedscenteret i Skanderborg.
Her spiser de sammen, hygger, snakker og spiller spil.
“De fleste af os er på den anden side nu. Vi har afsluttet et behandlingsforløb. Vi er på vej over i et nyt liv, hvor vi skal til igen at stå på egne ben uden sundhedssystemet at læne os op ad. Derfor handler netværket også om at begynde at leve igen,” konstaterer Ole.

Tilbage til livet

“Det har vist sig at perioden, efter behandlingen er slut, for mange er den sværeste at tackle. Kan man magte det, når sundhedssystemet giver slip? Det er her, mange får en depression,” forklarer han.
“Der håber vi at netværket kan spille en vigtig rolle.”
Kræftkarle, som er netværkets navn, har fået 20.000 kroner i etableringsstøtte fra Kræftens Bekæmpelse.
Ud over at mødes en gang om måneden på Sundhedscenteret, håber de tre initiativtagere at Kræftkarlene også kan blive enige om at mødes til andre fælles aktiviteter.
For som Jesper siger:
“Med den sygdom vi har, så udsætter vi ikke længere noget”

Kræftkarle

  • Et tilbud til mænd der har eller har haft kræft
  • Mødes sidste torsdag i hver måned klokken 17.30-20.00 i Sundhedscenteret i Skanderborg på Sygehusvej 7, 2. sal, fløj B
  • Første gang er torsdag 28. januar
  • Af hensyn til indkøb af mad er der tilmeldingsfrist senest mandagen inden på tlf. 2162 7229 eller gert.lauridsen@mail.tdcadsl.dk
  • For mere information 
  • kontakt Ole Vestergaard på tlf. 2160 1159 eller ole@jetteole.dk

Publiceret 18 January 2016 10:15