Kasper Pedersen fanget i en kort pause undervejs i ét af hans mange træningspas.

Kasper Pedersen fanget i en kort pause undervejs i ét af hans mange træningspas.

Kasper fandt succesformlen på familieferie:

Benzin udskiftet med blodsmag i munden

Hørsholmtriatleten Kasper Pedersen er ikke bange for at gå sine egne veje. Det fik ham til at gennemføre en halv Ironman på sin 18-års fødselsdag som yngste dansker nogensinde. Det har nu ledt ham på sporet af nye mål

Af
Joachim Weichel

Der hviler et tungt pres på den unge triatlet Kasper Pedersens skuldre – ikke på grund af andres forventninger, men fordi han er sin egen værste fjende. Han skal således besejre sig selv, før han kan besejre andre.
Dermed står han over for én af hans korte karrieres hidtil største udfordringer, når han i starten af februar rejser til Dubai for at deltage i et løb, hvor han kan booke billetten til VM i Sydafrika senere på året. For at vide sig sikker på at komme med skal han blive nummer ét eller nummer to i sin aldersgruppe.
Ifølge ham selv har han dog en fordel i forhold til sine jævnaldrende konkurrenter.
”Det er atypisk at se unge atleter som mig satse på langdistance, hvor mange satser på de korte distancer som unge for derefter at bygge sig op til de lange distancer – der har jeg så truffet et anderledes valg og gå direkte til de lange distancer”.
Inden Kasper Pedersen sadlede om og begyndte at tilbringe mange ensomme timer på landevejen brugte han langt størstedelen af sin barndom i et gokartsæde. Det var først således først i 2014 under en familieferie på Mallorca, hvor hans far tog ham med på en løbetur, at han fandt ud af, han havde flair for at løbe.
”Han tog mig med ud og løb en rundstrækning, hvor vi boede, på fem kilometer. Så blev det sådan, at for hver dag der gik, skulle jeg løbe en runde mere – og så endte det med, at jeg løb runden fire gange.”
Det fik ham til at tilmelde sig et halvmaraton i København, som fandt sted en uge efter hjemkomsten fra ferien. Det gav ham efterfølgende blod på tanden til at give sig i kast med en halv Ironman. Her var han nødsaget til at få dispensation til at stille til start, da han først fyldte 18 år undervejs i løbet - og i det sekund han krydsede mållinjen, blev han den yngste dansker nogensinde til at gennemføre en halv Ironman. Siden da har han ikke set sig tilbage.

Kasper Pedersens træningspas er fyldt med diverse rutiner, som skal overholdes.

Kasper Pedersens træningspas er fyldt med diverse rutiner, som skal overholdes.

Drømmenes besættelse

For Kasper Pedersens vedkommende er det drømmene, som driver værket. Uden dem ville han ifølge sig selv aldrig have fundet motivationen til at være nået så langt på så kort tid.
”Hvis der er noget, jeg ikke kan, bliver jeg ved med at prøve, indtil jeg kan det. Jeg har aldrig været særlig talentfuld, hvad angår skole og sport generelt. Så jeg har altid skulle træne meget for at blive lige så god som alle de andre.”
”Hvis der er nogen, der er bedre end mig, er der nogen, der er bedre end mig – det kan jeg ikke gøre så meget ved. Så må jeg bare hoppe tilbage i træningstøjet.”
Det har også betydet, at hver dag de seneste tre år af hans liv har været planlagt ned til mindste sekund for at udnytte døgnets 24 timer bedst muligt i jagten på at opfylde VM-drømmen.
”Hverdagen skal struktureres, og så skal der en masse vilje til. Triatlon er en sport, hvor man ikke bare kan gå ned på løbebåndet i fitness tre gange om ugen og løbe hurtigt og så tro, at det er nok.”
”Når jeg går i seng om aftenen, ved jeg præcis, hvad jeg skal lave dagen efter, og hvor jeg er på et givent tidspunkt.”

Stædighed overvinder smertehelvede

Kasper Pedersen føler sig overbevist om, at det er hans stædighed, som har hjulpet ham med at overvinde de mange sure morgener i frostgrader med træningspas, der først slutter, når hans grænser er rykket. Derfor er det heller ikke et sjældent syn, at han kaster op af udmattelse undervejs og efter de hårdeste træningspas.
”Det handler om stædighed – at være den sejeste derude og at kunne lide længere tid end de andre. Derfor skal man også være villig til at lide til træning.”
Netop træningen frem mod konkurrencerne er dog ingenting sammenlignet med selve triatlonet.
”De fire-fem timer, jeg er i gang, er ét langt smertehelvede. Men så tænker jeg tilbage på, hvor mange timer, jeg har investeret. Og så er den sidste halve time af halvmaratonet, som er den hårdeste, jo ingenting.”
”Hvis det gør ondt, er jeg ikke bange for at fortsætte - for min kærlighed til sporten får mig til at blive ved med at søge grænser.”

Kasper Pedersen presser sig selv til det yderste - ellers giver det ikke mening ifølge ham selv.

Kasper Pedersen presser sig selv til det yderste - ellers giver det ikke mening ifølge ham selv.

null

Publiceret 15 January 2018 05:45