Foto: Aarhus Universitetshospital / Mostphotos

Foto: Aarhus Universitetshospital / Mostphotos

Aarhus og København går sammen om at hjælpe børn med kræft i hjernen

Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet har sammen startet nyt forskningsprojekt, som skal forbedre behandlingen og mindske senfølger og bivirkninger for danske børn med hjernetumorer

Forskere fra de to danske børnekræftafdelinger på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København er gået sammen om at starte et nyt forskningskonsortium, som skal hjælpe børn med hjernetumorer. Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Plagede pelsbutik: Nu vender vrede veganere sig mod Arla

Det er nemlig sådan, at hjernetumorer er den næsthyppigste kræftdiagnose hos børn, og 20 procent af børnene med hjernetumorer kan ikke helbredes, og dem, der overlever, har den højeste risiko for at få alvorlige handikap af sygdommen og behandlingen sammenlignet med andre børnekræftpatienter. For tumorerne er svære at behandle, hvilket blandt andet skyldes deres ofte kritiske placering. Det nye nationale børnehjernetumorkonsortium skal løfte de dystre prognoser takket være en bevilling på 12 millioner fra Børnecancerfonden.

”Vi har haft succes med at løfte prognosen for børn med akut leukæmi gennem målrettet forskning, men hjernetumorer hos børn er en anderledes kompleks udfordring, bl.a. fordi diagnosen dækker over mere end 100 forskellige underdiagnoser. I dag har vi nye teknologiske muligheder, bl.a. inden for genteknologi og molekylærbiologi, der kan øge vores viden om hjernetumorer, og med den store bevilling er der nu derfor en god mulighed for, at vi på sigt kan forbedre behandlingen og mindske de mange bivirkninger”, siger Kjeld Schmiegelow, professor på Rigshospitalets børnekræftafdeling og leder af det nye børnehjernetumorkonsortium, i pressemeddelelsen.

Internationalt samarbejde

Dansk børnekræftforskning beskæftiger sig i forvejen med hjernetumorer, men det er unikt at udarbejde en både tværfaglig og national strategi, der koordinerer flere områder i et samlet forskningsprogram, står der i pressemeddelelsen.

Det nye konsortium får ikke kun kyndig viden fra Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalets forskere på området. Det har også tilknyttet et stærkt, internationalt advisory board, som blandt andet består af professor Eric Bouffet, leder af hjernetumorprogrammet på børneafdelingen i Toronto, Canada, og Stefan Pfister, professor i børnesygdomme ved Heidelberg University Hospital, Tyskland, oplyser Region Midtjylland.

Hos Børnecancerfonden ser man mange børn med hjernetumorer, som oplever svære behandlingsforløb med alvorlige bivirkninger. Fondens direktør håber, at det nye konsortium vil løfte overlevelsen for børn med hjernetumorer på samme måde som de mangeårige og målrettede investeringer i akut leukæmi har gjort.

”Hjernetumorer er den næsthyppigste diagnose hos danske børn med kræft, og vi har i mange år ønsket at gøre noget mærkbart for de mange børn og deres familier. Men hjernetumorer er et uhyre komplekst område, så det kræver betydelige ressourcer, både økonomisk og forskningsmæssigt at gøre en forskel. Det kan vi nu, og vi er meget stolte af at medvirke til etableringen af det nye børnehjernetumorkonsortium, så vi endelig kan give forældre med hjernetumorbørn håb og bedre udsigter for deres børn”, siger Marianne Nielsen, direktør i Børnecancerfonden, i pressemeddelelsen.

Arbejdet med at udforme konsortiet har pågået siden 2016, hvor Børnecancerfonden modtog en rekorddonation fra Team Rynkeby, som har gjort det muligt for fonden at skabe det nødvendige fundament for at løfte børnehjernetumorområdet. Projektbeskrivelsen for børnehjernetumorkonsortiet er det seneste år blevet vurderet af blandt andet internationale forskere.

jwh

Publiceret 25 April 2018 07:30