Når du skruer ned for varmen, sparer du en smule energi i nogle timer, men du kommer sandsynligvis til at bruge mere varme på at varme rummene op igen, og så er du lige vidt rent økonomisk.

Når du skruer ned for varmen, sparer du en smule energi i nogle timer, men du kommer sandsynligvis til at bruge mere varme på at varme rummene op igen, og så er du lige vidt rent økonomisk.

Sådan sparer du på varmen

Det kan ikke betale sig at skrue ned for gulvvarmen om natten. Med 'almindelig varme' kan du spare lidt. Få gode råd til at spare på varmen

Af
Af Michael C. Svendsen

Bolius Boligejernes Videncenter

Du kan spare lidt på varmeregningen, hvis du skruer ned for varmen om natten. Men hvis du har gulvvarme, bør du ikke indstille dit varmesystem, så temperaturen svinger i løbet af døgnet.

"Har du gulvvarme i større dele af huset, giver det slet ingen mening at sænke temperaturen om natten," siger energirådgiver hos DONG Energy, Tine Hommelgaard, til Bolius.dk.


"For selv om du sparer en smule energi i nogle timer ved at skrue ned for blusset, bruger du så meget desto mere på at varme bygningsdelene op igen," uddyber hun.


Således kan natsænkning med gulvvarme i værste fald koste ekstra på varmeregningen. I bedste fald sparer du intet, men sætter heller ikke noget til.

Ringere varmekomfort

Til gengæld får du næsten med sikkerhed ringere komfort, end hvis temperaturen står på et konstant niveau døgnet igennem.

"Der er megen træghed i et gulvvarmesystem og i de bygningselementer, der skal varmes op. Derfor er det praktisk taget umuligt at indstille automatikken, så der er varme i boligen, når du skal bruge den," konkluderer Tine Hommelgaard.


Så er der en smule mere at hente ved at sænke temperaturen 3-4 grader om natten, når du har radiatorer. Men husk at indstille natsænkningen, så det passer nøje med familiens døgnrytme.


"Som meget grov tommelfingerregel vil du skulle skrue ned for varmen til den ønskede nattemperatur, to timer før familien normalt går i seng. Ligeledes skal du sætte systemet til at hæve temperaturen igen to timer, før I står op," siger energivejleder Peter Bolwig fra Energitjenesten til Bolius.


Det lyder nemt. Men helt så enkelt er det desværre sjældent i praksis, forklarer han

Prøv dig frem

"For des lettere materialer, huset er bygget af, des hurtigere varmes boligen op og afgiver varmen igen, når der skrues ned. Så i nogle tilfælde kan du regne med en 'reaktionstid' på en time. Omvendt tager det måske tre gange så lang tid at få varme i en solid murermestervilla," siger Peter Bolwig til Bolius.dk.

"Ligeledes spiller isoleringen og hvor meget, du lader temperaturen svinge over døgnet, naturligvis også en meget stor rolle i regnskabet. Så du må prøve dig frem," råder han.

Spar 800 kroner

Peter Bolwig og Tine Hommelgaard er enige om, at dag/nat-sænkning af rumtemperaturen i mange tilfælde vil være en lidt kedelig forretning. Derimod anbefaler begge energieksperter at sænke temperaturen i almindelighed, hvis du for alvor vil skære ned på varmeudgifterne. Du sparer nemlig fem procent på varmeregningen, hver gang du skruer én grad ned for rumtemperaturen. Det svarer til en årlig besparelse på 600-800 kroner per sænket grad i et gennemsnitligt et-familieshus med olie- eller gasfyr.

Tænd for brændeovnen

"Har du muligheden, er den ideelle løsning faktisk at sætte fyr eller termostater til for eksempel 18 grader og lade brændeovnen klare resten i dagtimerne. For på den måde kan du let holde bekvemme 22 grader i stuen, når du er hjemme og oppe, men stadig spare et par tusinde kroner om året," siger Peter Bolwig til Bolius.

Få flere gode råd om gulvvarme i faktaartiklerne 'Gulvvarme i ældre huse' og 'Gulvvarme i nye gulve, fordele og ulemper' på bolius.dk.


redaktion@lokalavisen.dk

null

Publiceret 08 January 2009 03:00