Alan Nikdel med nogle af de mange papirer, der efterhånden er i hans sag

Alan Nikdel med nogle af de mange papirer, der efterhånden er i hans sag

Ekspert:

Han bør klage

Professor i socialret, dr.jur. Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet vurderer, at sagen om Alan Nikdel er meget usædvanlig. Hun går som udgangspunkt ud fra, at de russiske myndigheder har dømt efter gældende praksis. Om efterspillet i Danmark siger hun:

"Reglen om, at man skal have opholdt sig syv år inden for otte i landet, er til for at afgøre ens tilknytningsforhold. Det er en mekanisk regel, hvor man i sagen har valgt bare at tælle frem fra indrejsedatoen, men man kan diskuttere de menneskelige aspekter, og hvorfor hans ufrivillige ophold i Rusland skal holdes udenfor. Han har ufrivilligt opholdt sig i Rusland på baggrund af noget, der ikke er kriminelt i Danmark. Det taler til hans fordel. Han må sørge for at få det klaget, og det kunne være interessant at høre, hvad Ankestyrelsen siger til en så speciel sag," siger Kirsten Ketscher, der ikke før har hørt om lignende sager.


"Det er altid meget beklageligt, når man kommer i klemme i et andet land, fordi man tror, at tingene er på samme måde som i Danmark. Man kan kun sige, at han har været ramt af sort uheld," mener hun.

Publiceret 20 January 2009 08:00