VU formand i Århus, Kristian Leer.

VU formand i Århus, Kristian Leer.

VU:

Kedeligt kun at snakke med dem man er enig med

VU formand i Århus, Kristian Leer, påpeger forud for møde med DNSB, at Venstres Ungdom ønsker at høre andet end mainstream holdninger og tidligere for eksempel har haft besøg fra den yderste venstrefløj. VU tager stærkt afstand fra nazismen, men de vil ge

Af
Af Jeppe Rafn

Hvad er det egentlig, der har fået jer til at invitere DNSB?
"Det er en blanding af et forsvar for ytringsfriheden og et ønske om ikke kun at høre mainstream-holdninger. På samme måde har vi tidligere haft besøg af SIO (sexarbejdernes interesseorganisation), Attac, der er globaliseringsskeptikere og lignende. Det er interessant ikke kun at høre de holdninger, som man tit hører i den offentlige debat. Det vil vi forhåbentlig fortsat kunne tilbyde vores medlemmer."

Kender I ikke nazisternes holdninger i forvejen?

"Vi har da en ide om nogle af deres holdninger. Men det gælder jo for mange af vores oplægsholdere. Vi regner heller ikke med, at direktøren for Cevea (en centrum-venstre tænketank, red.) kommer og taler for liberale synspunkter - uden at sammenligne de to i øvrigt."

Hvad kan dialog med nazister føre til? Tror I, at I kan omvende dem?

"Vi kan få en dialog. Det er da meget muligt, at vi ikke bliver enige om så meget, men vi har ikke noget at tabe på det. Det er ikke sikkert, vi kan få dem omvendt, men igen: Vi kan nok heller ikke få Ceveas direktør til at blive liberal - uden sammenligning i øvrigt. Hvis man kun skal snakke med dem, man er enige med, kan det hurtigt blive kedeligt. Vi kan i øvrigt blive bekræftet i, at nazismen er en håbløs ideologi. Samtidig kan den fremmødte repræsentant få et modspil."

Er det ikke ok at være forudindtaget overfor nazister, som er tilhængere af en ideologi, der kostede millioner af mennesker livet under 2. verdenskrig?

"Jo, det er helt ok. Jeg skal ikke bestemme dine holdninger eller andres. Jeg eller VU-Århus bakker jo på ingen måde op omkring opfordringer til had eller vold. Det tager vi skarpt afstand fra. Men det betyder ikke, at man ikke kan tale med personerne. Lad mig lige slå fast: Vi inviterer ikke DNSB for at vise opbakning til deres holdninger eller handlinger. Der er sikkert også mange af vores medlemmer, der er forudindtaget. Vi vil dog gerne vise, at vi har et så stærkt frisind, at vi kan lade selv ekstreme holdninger komme til orde og give dem et demokratisk modspil."

Er VU's landsledelse orienteret om mødet? Har I kontaktet landsledelsen for at høre, om de synes, det er ok at mødes med nazister?

"Lokalforeningerne bestemmer selv, hvilke arrangementer de afholder. Der er ikke topstyring i VU. Jeg har dog været i dialog med landsformanden, der fuldt ud forsvarer vores ret til at afholde lovlige mandagsmøder."

Publiceret 21 January 2009 16:30