Sjælden svamp i Børstingerød Mose

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

En meget sjælden svamp er fornylig fundet i Børstingerød Mose i Allerød. Det drejer sig om flammeporesvampen (Pygnoporellus fulgens), som blev fundet første gang i Danmark i Tisvilde Hegn i 1990. Siden er den fundet i Rågårds Mose i Store Dyrehave. Fundet i Børstingerød Mose er altså det tredje i Danmark.
"Flammeporesvampen er en meget flot og iøjnefladende orange poresvamp, der gror på gamle grankævler," siger biolog Bjørli Lehrmann, Allerød Kommune.

Hun understreger, at det ikke er klimaforandringerne, der er skyld i, at svampen dukker op i Danmark netop nu.

"Flammeporesvampen er ikke specielt varmekrævende, den stiller blot ganske store krav til sit levested. Den gror nemlig kun på granstammer, der har fået lov at ligge længe på jorden, og som allerede er beboet af en anden svamp ved navn Randbæltet Hovporesvamp. Kun hvis flammeporesvampens sporer lander på sådan en stamme, kan de spire op, og kun hvis to svampehyfer af forskellig parringstype derefter møder hinanden inde i kævlen, kan de forenes og siden danne de smukke flammer på stammens overflade," siger Bjørli Lehrmann og fortsætter:

"I effektivt plejede skove, hvor alt ved fjernes og udnyttes, har sådan en svamp ingen chancer, og selv om flammeporesvampen har en stor udbredelse, er den ikke almindelig noget sted i Europa. Men nu gror den altså i Børstingerød Mose i Allerød, og med den mere naturnære skovdrift, som er på vej i vore skove, vil både denne smukke svamp og mange andre helt sikkert få bedre levemuligheder."

Publiceret 27 January 2009 14:31