Den tidligere amtsborgmester for det hendegangne Frederiksborg Amt, Lars Løkke Rasmussen, har været anholdt og efterlyst for mord. Polfoto.

Den tidligere amtsborgmester for det hendegangne Frederiksborg Amt, Lars Løkke Rasmussen, har været anholdt og efterlyst for mord. Polfoto.

Lars Løkke efterlyst for mord

Efter en rejse til Pakistan blev Lars Løkke og tre andre efterlyst for mord via Interpol. Først senere blev han renset

Af
Jesper Lundh

Danmarks måske kommende statsminister har været anholdt for mord og efterlyst af interpol - og på et tidspunkt frygtede han at være viklet ind i en narkosag.
Dramaet foregik på en politisk rejse til Pakistan og Afghanistan i 1988, da en gruppe på fire danskere med den daværende VU-formand Lars Løkke Rasmussen i spidsen blev arresteret og kom bag tremmer, mistænkt for mord.


De blev løsladt igen, men sidenhen udsendte det pakistanske politi en efterlysning via Interpol, inden sagen blev frafaldet. Det fremgår af et stort portræt af Lars Løkke Rasmussen i Politiken Søndag.

Modvægt til Dagsværk

Rejsen til Pakistan i 1988 var et led i Operation Skoleprojekt, som Venstres, de konservatives og Fremskridtspartiets Ungdom satte i værk som modvægt til de årlige indsamlinger i Operation Dagsværk, der i deres øjne havde kommunistisk slagside.


Som formand for VU rejste Lars Løkke sammen med tre andre unge danskere til Pakistan og herfra videre ind i det sovjetbesatte Afghanistan for at finde egnede skoleprojekter at samle ind til.

Jordskælv og mord

På deres billige hotel i den pakistanske by Peshawar, var det alt andet end roligt. Først blev byen ramt af jordskælv, og så blev de arresteret for mord. Fotografen Jørn Stjerneklar fortæller:


»Vi lå på vores hotelværelse og slappede af, da fire skarpt bevæbnede politifolk kom ind på værelset og arresterede os«. Jørn Stjerneklar lå på sit værelse med kæresten, journalist Helle Maj. Lars Løkke Rasmussen var på sit værelse med Kimmo Pedersen, bror til Abdul Wahid Pedersen.


De fire danskere blev alle arresteret for mord.

Frygtede narkoanklage

I de følgende timer blev de fire danskere afhørt af en fedladen pakistansk politichef, der igen og igen spurgte om deres navne, selv om han allerede havde deres pas. Lars Løkke Rasmussen bad om tilladelse til at ringe til den danske ambassade men fik afslag.


Han vidste, at de var anholdt for mord, men anede ikke, hvem der var død.


»På et tidspunkt så jeg, de kom med noget hvidt pulver, og jeg var bange for, at vi var blevet viklet ind i en narkosag«, siger Jørn Stjerneklar om oplevelsen.


»Vi sad i forhør alle fire, da en schweizisk mand, som viste sig at være journalist, stak hovedet ind i lokalet, og vores forhørsleder udbrød til ham:


»These are the murderers!« (Det her er morderne!)«.


En schweizisk kvinde var blevet myrdet på deres hotel, men det var sket, mens Lars Løkke Rasmussen og fotografen havde været inde i Afghanistan. Det generede dog ikke politiet, der var mest optaget af at finde nogle skyldige.

Løsladt igen

Den schweiziske journalist blev Lars Løkkes redning. Han forklarede, at danskerne ikke var på hotellet, da mordet foregik. Politichefen kapitulerede, men anholdt i stedet en række af de afghanere, som Lars Løkke Rasmussen havde rejst med i Afghanistan.


Lars Løkke og fotograf Jørn Stjerneklar insisterede på at få afghanerne løsladt - ellers ville de blive tilbage bag tremmerne med dem.
De blev alle løsladt.


Flere måneder senere modtog fotograf Jørn Stjerneklar et avisudklip om, at det pakistanske politi fortsat forbandt Lars Løkke Rasmussen og de tre andre danskere med drabet. De var kort fortalt efterlyst for mord via Interpol.


Fotografen Jørn Stjerneklar kontaktede politiet på Bellahøj Station, som kunne bekræfte, at han og Lars Løkke var efterlyst for mord med to andre danskere.


Efter en stribe forhør meddelte det danske politi kollegerne i Pakistan, at de fire danskere ikke kunne have noget med sagen at gøre.


»Jeg talte med en diplomat ved den pakistanske ambassade et halvt år senere. Han grinede af den absurde sag men tilføjede, at det nok var bedst at undlade rejse til Pakistan lige med det samme«, fortæller Jørn Stjerneklar.
Få måneder efter rejste Lars Løkke Rasmussen tilbage til regionen for at aflevere de penge, han havde samlet ind til skoleprojektet til Afghanistan.

Publiceret 08 March 2009 14:26